Iuliu Maniu

I

Iuliu Maniu. Mort pe 5 februarie 1953, in temnita de la Sighetu Marmației.

Astazi se implinesc 65 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanti realizatori ai Romaniei Mari.

Mort in temnitele comuniste.

Comunistii au preferat sa prezinte Marea Unire ca o chestie care pur si simplu s-a intamplat. Niste oameni s-au strans la Alba Iulia si au hotarat ei ca e natural, dupa care au facut o hora.

Doar ca istoria nu a fost asa. Istoria il are in fruntea taberei unioniste pe Iuliu Maniu. El a fost cel care a notificat autoritatile maghiare de decizia ireversibila, incheind orice forma de negociere. El a fost cel mai important sustinator al taberei care cerea sa se proclame unirea imediata. Pentru ca au fost si sustinatori ai ideei unui stat federalizat cu Ungaria, si cei ai unui stat independent, cel putin pentru o vreme.

Faptul ca Maniu a zis “Unire Imediata” ne-a adus pe drumul asta. Poate altele ar fi fost discutiile daca congresul pacii de la Paris ne-ar fi gasit in alta situatie.

Consiliul Naţional Român, convocând adunarea de la Alba Iulia pentru ziua de 1 decembrie 1918, l-a însărcinat pe Iuliu Maniu cu organizarea Adunării naţionale.

Maniu a zis atunci, la 1 decembrie 1918 asa:

“Noi, onorată Adunare Naţională, privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale un trimf al libertăţii omeneşti. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor. Noi propunem decretarea unirei cu Regatul României a întregei Transilvanii, a întregului Banat şi a întregului teritoriu locuit de Români al Ungariei. Pe aceste teritorii locuiesc însă şi alte neamuri, cu alte însuşiri şi alte tradiţii. Noi nu voim să răpim individualitatea etnică, nici fiinţa naţională a acestor neamuri. Noi nu vroim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba şi credinţa în care vrea să trăiască atât în viaţa lui particulară, cât şi în legătură cu viaţa de stat. Noi nu vrem să verse nimenea lacrimile pe cari le-am vărsat noi atâtea veacuri şi nu voim să sugem puterea nimănui, aşa cum a fost suptă a noastră veacuri de-a rândul.”

Astazi ar trebui sa il comemoram pe acest erou.
Comunistii si urmasii lor nu o vor face niciodata.

Ei vor sarbatori Centenare de mucava, cu sorcove populare si costume traditionale facute pe vapor.
Pentru ca ei nu vor sa cinsteasca numele unor individualitati. Le-ar pune in comparatie micimea morala si intelectuala.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta