Un gand despre Centenar.

U

Am 41 de ani.
Am inceput sa inteleg lumea la 7 ani, sa zicem. Adica am trait constient o treime din acest secol al Romaniei.

Primele mele amintiri din sfera publica sunt:

– Mama mea care venea rupta acasa dupa o garda in bagau sange la reanimare, 2-3-4 litri, intr-o fata care venea cu avort toxico-septic. Si care murea pe la 3-4 dimineata. Si nu o data, ci de zeci de ori. Si plansetul mamei mele, un omulet de vreo 32 de ani, in perna sa nu o vedem.

– Momentele in care stateam in dormitor, iarna, noapte, cu paturi pe noi si 2 pulovere, si ascultam Vocea Americii, la radioul Pacific, cu multi paraziti.

– Salamurile de Sibiu pe care le vedeam expuse in vitrinele de la TIB – targul ala anual al Romaniei.

Imi dau seama ca amintirile fetei mele, de 7 ani acum, vor fi legate de Dragnea si de Firea care fura. De faptul ca nu traieste intr-o lume normala. Ca isi vede parintii si bunicii si prietenii de familie vorbind prea mult de politica.

Ca aude “familia lui X a plecat” ca pe o chestie absolut normala, de zeci de ori intr-un an. Ca aude la televizor cum se crapa in spitale.

Ca stie de proteste, ca ne intreaba de ce trebuie sa mergem asa des la proteste si ca ne intreaba de ce nu se schimba nimic daca tot mergem asa de des la proteste.

Daca adunati 30 de ani, cati se fac in curand de la revolutie, la momentul finalizarii celui de-al doilea razboi mondial veti vedea ca lumea ajunsese in 1975. Ca Germania si Japonia si Franta si Belgia si toate cele se reconstruisera de mult. Cu nu mai vorbea nimeni de “tranzitie”.

Ca America pusese un om pe Luna.

Ca lumea privea inspre viitor.

Iar noi inca trebuie sa discutam despre securisti si despre comunisti si despre vatafi din vremea comunismului. De aceleasi jocuri de putere facute de niste ghiolbani fara principii, fara cultura, fara viziune. Care acum nu mai vor o Dacie break si un apartament intr-un bloc burghez din centru, ci vile la Monaco si BMW-uri.

Asta e treimea mea de centenar.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta