Povestea unei monede

P

Mi-am luat un banut. Am vrut sa il cumpar de mai multe ori, insa de fiecare data m-a cuprins oroarea. Doar ca trebuie sa traim cu oroarea.

Sunt banutii care au circulat exclusiv in ghetto-ul de la Lodz. Care au trecut prin mainile oamenilor care au sfarsit la Chełmno sau la Auschwitz.

Lodz a fost al doilea ghettou dupa Varsovia ca numar de oameni. Si cel cu rata cea mai mare de morti. Din cei peste 68.000 de oameni de acolo, evrei sau romi, mai putin de de 1000 au supravietuit.

E recunoscut prin oroarea de a fi autoadministrat. Practic comunitatea evreiasca, condusa de Chaim Rumkowski, a fost pusa in situatia de a tria si de a trimite in lagarele mortii.
Pana cand nu a mai ramas nimeni.

E o poveste mai oribila decat toate celelalte. Din pacate reala. “Alegerea” fara alegere. Speranta fara speranta.

O poveste pe care nimeni nu o intelege nici acum. Cum s-a intamplat atunci? A fost un banal colaborationism? A fost mai mult? Se putea face altceva?

La un moment-dat, sub presiunea germana, Chaim Rumkowski a urcat pe podium si a spus, dupa mine, cel mai oribil discurs care s-a intamplat vreodata, “Dati-mi copiii vostri”:

“A grievous blow has struck the ghetto. They [the Germans] are asking us to give up the best we possess – the children and the elderly. I was unworthy of having a child of my own, so I gave the best years of my life to children. I’ve lived and breathed with children. I never imagined I would be forced to deliver this sacrifice to the altar with my own hands. In my old age, I must stretch out my hands and beg: Brothers and sisters! Hand them over to me! Fathers and mothers: Give me your children!”

In urma lui 20.000 de copii sub zece ani au ajuns in lagarul de exterminare de la Chełmno.

Copii care abia in zilele noastre ar fi ajuns la finalul vietii, intr-o lume mai buna.

Este o oroare cumplita. Care a inceput din nepasare. Din incapacitatea de a intelege cat de profund poate fi raul.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta