De câți candidați la posturile de consilieri locali ar va avea nevoie USRPLUS la alegerile locale?

D
M-am uitat pe rezultatele de la alegerile europarlamentare si am incercat sa imi dau seama cam de cati consilieri locali ar avea nevoie o alianta USRPLUS la alegerile locale
Am incercat mai multe modele cam toate convergeau ca numar de alesi si de UAT-uri. Initial ma hotarasem sa fac tinand cont si de eliminarea voturilor de pe listele suplimentare insa mi-am dat seama ca desi aveam niste procente calculate prin regresie la nivel de tara ele nu erau suficient de omogene (mai ales intre rural si urban) ca sa aiba sens.

http://catalintenita.ro/harti/analize_pe_locale/usrplus_consilieri_locali.html


Rezultatele grosso modo suna cam asa:
1. O alianta USRPLUS are sansa sa castige un numar de 4172 mandate de consilieri locali (reprezentant peste 10% din totalul national )
2. Mandatele de consilieri locali vor fi castigate in circa 2123 de localitati, adica in mai mult de doua treimi din totalul UAT-urilor.
3. In toate aceste UAT-uri alianta USRPLUS are peste 7%, insa cu putin efort se mai pot castiga mandate in cel putin 500 localitati.

O defalcare a mandatelor proiectate pe judete

Evident calculul este extrem de grosier si nu tine cont de:
1. Faptul ca la locale exista o altfel de mobilizare din partea primarului si consilierilor in functie pentru a-si pastra pozitiile
2. Am exectuat o rotunjire in sus in situatia in care procentul era apropiat de urmatorul intreg, tinand cont si de faptul ca mandatele se distribuie dupa scoaterea din calcul a celor care au luat scoruri foarte mici
3. Politica locală este mult mai dependenta de mesajul transmis de la om la om, mai ales in rural, decat cea nationala.

Datele pe care am lucrat pot fi descarcate de aici. Le-am pus in format SQL ca sa fie mai ușor accesibile pentru cei care lucreaza cu baza de date, exista convertoare online de la SQL to CSV. Le puteti utiliza fara oprelisti.

Voi reveni și cu o analiză pe PNL, poate si pe alte partide. Și cu alte analize legate de următoarele alegeri locale.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta