fbpx

impotriva unui sistem totalitar

i

As fi vrut sa scriu mai pe larg despre situatia din Coreea de Nord (o varianta suprarealista a ceea ce a insemnat comunismul la noi). Am citit saptamanile trecute Nothing to Envy iar in weekendul trecut m-am apucat de Under the Loving Care of the Fatherly Leader (aceasta din urma fiind probabil lucrarea cu cea mai mare autoritate despre problema Coreei de Nord).

Din pacate timpul o ia un pic inainte: Robert Park, un misionar care a ajutat sute poate mii de transfugi nord coreeni sa ajunga in Coreea de Sud se afla este inchis in Coreea de Nord. Iar tratamentele la care sunt supusi oamenii in aceste inchisori sunt la fel de ingrozitoare ca cele din lagarele naziste sau din Gulag (lipsa de mancare si de somn, inghesuirea in spatii insalubre, frig extrem iarna, batai, executii sumare).

Omul asta a trecut ilegal granita pentru a protesta impotriva incalcarilor flagrante a drepturilor omului de catre in regim care isi imparte cetatenii in caste (cea mai de jos casta de circa 200.000 fiind internata in inchisori de reeducare, iar peste 20% neavand nici macar dreptul de libera circulatie in interiorul tarii), de catre un regim care si-a continuat programele militare in vreme ce intre 500.000 si 2.5 milioane din cetateni au murit de foamete in anii ’90, de catre un regim unde iti trebuie autorizatie sa ai un radio (iar cand il ai el este blocat pe canalele/frecventele programelor de stat), de catre un regim care si-a creat un mini-internet propriu (adica o retea de cateva universitati) pentru ca internetul mare este imperialist, de catre un regim megaloman ce construieste cladiri cu inaltimi de sute de etaje,  dar deporteaza din capitala o familie daca unul dintre membri sufera de o boala care ar putea deranja simturile estetice (nanism, handicapuri motorii etc)

Spre finalul anilor ’90, foametea a fost atat de mare incat armata aproape ca s-a dezintegrat. Iar in aceste conditii cateva sute si apoi cateva mii de oameni pe an au fugit din tara. (in Germania comunista, numarul era de circa 20.000/an). In China, deoarece granita cu Coreea de Sud este extraodinar de militarizata. Din nefericire, China avea/are un accord cu Coreea de Nord (fost aliat) prin care se obliga se returneze transfugii (care ar fi condamnati la inchisoare pe viata sau moarte), permitand chiar inspectii undercover in orasele din zona de frontiera (populate majoritar de etnici coreeni stabiliti in China de zeci/sute de ani).

In aceasta situatie, activisti pentru drepturile omului printre care si Robert Park s-au localizat in zona de granita, pe partea chineza, si sub acoperirea religiei au ajutat mii de transfugi (cu bani, cu informatii, cu calauze, cu contacte) sa ajunga in Mongolia (traversand desertul Gobi), sau in Vietnam pentru ca ulterior sa se poata prezenta la ambasadele/consulatele Coreei de Sus pentru a cere azil politic.

O doctorita transfuga povesteste in Nothing to Envy , ca desi a crezut cu pathos in comunism, dupa 3 ani de infometare continuua, dupa 3 ani in care a vazut mii de copiii murind din lipsa de hrana, dupa 3 ani in care nu mancase decat talas, coaja de copac, radacini si ierburi, a hotarat sa fuga in China. A trecut prin raul ce defineste frontiera (iarna), iar dupa ce a ajuns in China a dat de o ferma. Cand a trecut de gard, a vazut o strachina de orez cu bucati de carne. Ganditi-va la asta: un om care nu mai vazuse mancare normala (orez, legume, cu atat mai putin carne) de 3 ani, si care vede noaptea o strachina de mancare, pe jos. La inceput nu a stiu ce sa creada, credea ca e o gluma rautacioasa. Si apoi si-a dat seama, era strachina cainelui. Cainii in China mancau mai bine cat doctorii in Coreea.

Ganditi-va la oamenii care sunt treziti in plina noapte pentru a se verifica daca nu cumva asculta alte programe de radio si la radio-uri avand sigilii pe ele pentru a nu poata fi scosa limitarea de frecvente.

Ganditi-va la faptul ca oamenii primesc cate doua tablouri (Kim Jong Il si Kim Il Sung) o carpa alba, de buna calitate. Cu carpa alba au dreptu sa stearga doar tablorule. Iar tablourile trebuie sa stea pe un perete special. Si din cand in cand agentii special desemnati de stat/partid verifica cat de curate sunt tablourile pe la colturi.

Ganditi-va ca oamenii acestia cred (si au crezut si pe foamentea de la finalul anilor ’90) ca totusi in Coreea de Nord problemele cu hrana sunt mult mai mici decat in restul lumii.

Ganditi-va ca populatie e impartita in 3 categorii (cu vreo 50 de subcategorii) si daca nu esti in categoria de incredere nu poti face o universitate. Ca sfarsesti facand munca fizica oricat de inteligent ai fi.

Ca nu au voie sa se roage, sau sa citeasca altceva decat propaganda oficiala. Ganditi-va la filmele coreene care le vedeam si noi pe vremea lui Ceausescu. Si la faptul ca aproape am ajuns si noi acolo unde sunt ei acum.

Voi scrie un post cu cele mai terifiante scene din cele 2 carti. Sunt mult prea multe de scris.

Ce vreau sa spun acum e simplu: un om care crede in libertatea umana a trecut granita, pentru a fi inchis, tocmai pentru a protesta. Pentru a spune celorlati oameni ca niste semeni de-ai lor traiesc intr-un Gulag sau un lagar de concentrare de 23 de milioane de locuitori.

Iar, pentru cei mai cinici dintre voi: cei pentru care un lucru nu conteaza cand e in Angola, Haiti, Coreea de Nord sau Rwanda, imi pare rau pentru voi. Pentru ca, din pacate, atunci cand distanta anihileaza umanitatea/empatia, atunci libertatea fiecaruia isi ia bocanci in gura, nu numai a victimelor. Atunci gandirea si eficientizarea de tip masina mai castiga un pas.

Un om sta intr-o inchisoare, benevol, pentru a spune ceva semenilor sai. E important ca noi sa spunem mai departe pentru ca actiunea lui sa aiba un sens.

“Please open your borders so that we may bring food, provisions, medicine, necessities, and assistance to those who are struggling to survive,” said the letter, according to a copy posted on the conservative group’s Web site. “Please close down all concentration camps and release all political prisoners today.”

About the author

4 comments

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta