Fireste nu e chiar asa. Au batut cuie la cosciugul albumelor conceptuale si MTV-ul si contemporary radio. Dar iTunes a finalizat procesul.
Concept album e extensia fireasca a vreo opt sute de ani de muzica occidentala. Incepand cu messele de la finalul Evului Mediu, cu oratoriile, cu operele baroce, concertele si simfoniile, operele romantice si asa mai departe.
Pretuirea la bucata nu este insa compatibila prea mult cu conceptele care traverseaza mai multe piese, cu albumele in care exista o legatura subterana sau vizibila intre piese. Sa nu ma intelegeti gresit – exista albume foarte bune si acum – de exemplu ultimul RHCP mi se pare super – numai ca sunt doar compilatii. Din contra, m-as hazarda sa spun ca albumele actuale au o variatie mult mai mare, si nu o tema comuna, tocmai pentru a vinde mai mult. Si a ochii un public mai larg.
Fireste, vina e si a audientei. De fapt, in primul rand a audientei. Prea putini oameni au chef sa asculte piese de 20 de minute, legate intre ele. Cu introduceri gradate de cinci minute. So we go for  fast-food music.
Beethoven e mort si la fel si toti urmasii sai. Mai sunt vreo doi trei ascunsi in cotloane, aratandu-su unii altora chestii geniale, but “nobody listen to techno or concept rock”. Presedintii danseaza in campanii electorale pe Shakira si Macarena.
Si vine acus si randul romanelor. La ce bun 900 de pagini cand putem sumariza intr-un post scurt, consumabil intre doua reprize de WOW (sau putem sa punem acel post direct in WOW, intr-un pergament magic cu maxim 250 de rune).
BTW E interesant totusi ca exista si tendinta contrarie, more value for the money: ex jocurile din ce in ce mai complexe si o anumita parte a literaturii de consum – cu cartii de peste sase de paginii sau cicluri de peste patru mii de pagini.
O sa calc pe un teren minat pentru ca nu stapanesc la perfectie domeniul -nu ca la altele as fi experta 🙂
Sa trec la subiect:
1. Am o problema cu afirmatia “Concept album e extensia fireasca a vreo opt sute de ani de muzica occidentala.â€. In acesti ani, muzica occidentala a fost separata in muzica pentru mase si muzica de soi (sacra & profana). Initial au fost cat de cat similare, dar falia s-a adancit in timp. Messele, operele si alte chestii conceptuale tin de categoria “culta†a muzicii. Genurile pe care le ascultam azi au rasarit din partea “popularaâ€.
Therefore, concept album-ul nu mi se pare continuarea traditiei operelor romantice intr-un stil modern, ci un fel de inovatie in cadrul muzicii populare. Si continuand linia asta de gandire:
2. Nu mi se pare ca trebuie neaparat sa jelim “moartea†concept albumului. [Care, de fapt, nu a murit -vezi in wikipedia lista de concept albums, sunt destule din ultimii ani- ci doar nu mai sunt atat de bune, de groundbreaking si nu mai fac istorie cum au facut cele din anii ’70-’80.] Was it just a fad?
Si de ce ar fi albumele tematice mai bune decat celelalte? Muzica trebuie sa fie in primul rand MUZICA; daca vreau o tema, un mesaj, citesc o carte.
Buuun, si acum sa ma contrazic: recunosc ca imi plac albumele tematice. De multe ori sunt mai interesante, muzical vorbind, decat compilatiile. Btw, gratie post-ului tau ma delectez acum cu The pros and cons of hitch-hiking. Vezi ce-mi faci? 😛
Si m-a placut observatia cu iTunes, radio si MTV. Dar nu fi asa de pesimist!
Salut Paula,
Ma bucur ca iti place “The pros and cons of hitch-hiking” 🙂 Si chiar nu sunt o persoana pesimista. 🙂
Cat priveste popular vs. cult, granita e destul de intetiosata, recunosc. De exemplu, Eine kleine nachtmusik era un fel de Shakira tune a vremii ei 🙂 Si tot apropo de asta am citit pe wikipedia ca Fur Elise este in Iran si Taiwan pentru a semnaliza apropierea auto-gunoierei iar in Turcia si Brazilia pentru a semnaliza sosirea camionului cu butelii.
Pe de alta parte important este consumul la varf (de exemplu Frederic cel Mare canta la flaut) si mai ales la nivelul populatiei din middle class (de exemplu in Venetia secolului ai 18-lea se puneau in scena 50 de opera pe an, asta tocmai pentru ca era cerere). Acum the main event in lumea civilizata nu este cine stie ce festival de jazz sau rock simfonic ci Shakira sau Robbie Williams.
Dar zau ca nu sunt chiar asa pesimist. Mai ingros si eu tusele ca sa aiba sens posturile astea, alfel m-as contrazice singur, si n-as mai putea sa ma contrazic cu tine 😀
Deci scrii post-uri mai categorice doar de dragul de a te contrazice cu mine? :))
Ma simt importanta 🙂
Sa stii ca mi-a trecut prin minte ca o sa obiectezi la asta, cand l-am scris. Pe cuvant 🙂