fbpx

cititul nu este necesar

c

La fel cum nu este necesara muzica buna, iarba verde, o plimbare la munte, surasul copiilor, inghetata pe bat, apusurile de soare, un vin cu prietenii, mersul printr-o padure.

Si totusi unii oameni citesc. Pentru ca cititul unei carti bune iti deschide ochii. La fel cum istoria te ajuta sa te intelegi. Sa fii mai bun uneori. Sa mergi mai drept. Sa ai repere. Sa inchegi prietenii bazate mai mult pe suflet decat pe elemente de status sau pe aspect.
Cititul nu este viral. Nu este usor de receptat, nu este usor de transmis mai departe si in plus poate sa iti consume o gramada de timp si de bani daca te inhami serios la el. De ce citim, daca nu exista un avantaj material clar, atunci? Citim pentru ca astfel ne validam umanitatea, poate. Sau pentru ca unii dintre noi sunt morti dupa povesti. Sau dupa sufletele altora. Sau dupa jocuri.

Naiba stie. Faza e ca unii citesc. Si ca vor citi in continuare chiar daca cartile ar fi ascunse prin poduri. Ca in Fahrenheit nu-mai-tin-minte cate grade. In vreme ce unii vor sa stea ca bovinele in fata unui perete de sticla si sa vada forme in miscare, altii vor ceva mai mult. Si platesc pentru asta. Si platesc si pentru ca ceilalti sa poata avea sansa cartii. Prin impozite, in primul rand.

Asadar nu pot sa nu ma solidarizez si eu intiativei Luciei – cea mai tare cititoare a blogosferei – si sa va invit la Televiziune maine la ora 7 seara. Sa ne citim cartile impreuna ca forma de protest impotriva necitirii institutionalizate. Apropo, ce ar fi ca Ministerul sa scoate din cartile de clasele 2-4 textele literare si sa puna in schimb modelele de cereri, contracte, chestii de care lumea are nevoie, domn’le, in viata de zi cu zi, nu parascovenii care nu folosesc nimanui.

About the author

15 comments

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta