De ce sa mergeti la vot

D

Nu neaparat pentru ca cel cu opt clase decide pentru cel cu 17, (sau 19-23 cu masterate si doctorate), ci pentru  ca puteti sa ii criticati pe cei care vor transforma 17 clase in 17 case sau 17 vapoare sau ce isi ia lumea din comisioane. Si pentru ca daca aia desteptii merg azi si voteaza, si nu le convine ce a iesit, chiar daca au iesit ai lor, si merg si maine, si poimaine, si tot nu le convine, intr-o zi unii vor decide sa candideze. Si poate vor fi mai cinstiti si mai priceputi ca cei actuali.

Daca in schimb, decidem ca oricum nu se schimba nimic, si e bine sa ne focusam pe cartile noastre, businessurile noastre etc, atunci poate ar fi mai bine sa fim condusi de calculatoare cand s-o inventa inteligenta artificiala desteapta-si-incorutibila-si-eficienta.  Dar daca credem in umanitate, democratie de tip atenian si alte asemenea, cred ca e bine sa mergem la vot si sa alegem (cu toata oferta limitata).

About the author

5 comments

 • Din cate stiu, o mare parte din tineri reprezinta categoria sociala ce devine din ce in ce mai apolitica… argumentul ei e de obicei lipsa de interes pentru sfera politica, venita initial din “scarbire” (aka “toti sunt la fel”), un argument imbatabil (sau, mai lax spus, greu de luptat impotriva lui) cand vine vorba de logica implicarii. Cel putin implicarea lor. Si cand argumentul vine si de acolo de unde te astepti cel mai putin (oameni cu studii pe sociologie, stiinte politice si alte stiinte care analizeaza importanta votului ca mecanism functional in democratie), lucrurile sunt cu atat mai dezarmante 🙂

 • […] Adi a scris un articol care înglobeazã o mulþime dintre lucrurile pe care le cred ºi eu în legãturã cu votul de duminicã. ªi pentru cã a pus problema atât de bine, o sã-l las pe el sã fie vocea (Edit ulterior – articole excelent pe aceeaºi temã ºi la Cãtãlin Tolontan – aici, Cãtalin Teniþã – aici). […]

 • 1. Am vazut articolul mitocanului relativ la cei cu 8 clase. Strabunicul meu a fost plugar, deci cu 4 clase, asta insemna ca e subom? In fond ce e democratia? Domnia badaranilor cu scoala.
  Inteleg mitocanul scria pe bani, dar aici?
  2. Am auzit discursuri pro vot si chiar pro uninominal.
  Intai uninominalul e infantilism, alegi solutii nu persoane. catastrofa din colegiul tau mai are vreo 40 de colegii in care sa candideze ori 4 ani mandatul rezulta ca dupa 160 de ani te poti edifica asupra unui candidat. Deci o prosteala.
  – tre sa votez, sa arat optiunea. nimic mai gresit, a nu vota conditioneaza mai mult partidele, la numere mari isi pot face socoteli, la numere mici intamplara joaca un rol covarsitor.
  Daca vrei sa castigi, tu partid ai nevoie de participare, trebuie sa convingi.
  Electoratul intelege cand alegerile au miza reala, la noi hotii se rotesc la conducere si nu prin participarea la vot se va schimba ceva.
  nesiguranta e o arma mai puternica.
  Apropos sunt inginer si doctor in economie, de asta nu-I dispretuiesc pe cei cu 4 clase.

 • Catalin, stii ce iti doresc?
  Iti doresc sa ramai si peste 10 de ani tot atat de “naiv”-in sensul bun, tot atat de increzator in “binele invinge intotdeauna”.
  I mean it si inca o data, ia-o in sensul cel mai bun cu putinta.

  Ca side comment, democratia de tip atenian a avut nevoie de un aristocrat ca Pericle, sa ii scoata din marasmul ciumei si razboiului cu Sparta.

 • Multumesc mult, WE.
  Stii inevitabil ne schimbam. Ma simt ceva mai sceptic pe an ce trece. Important este sa facem si noi ca Gimpl Netotul si sa putem sa ne obturam privirile de vultur macar din cand in cand. Sa credem in ciuda evidentelor, tocmai pentru ca e absurd, ca sa citez pe cineva.

  Cred ca tine intr-un fel de umanitate, sa poti sa indoi un pic realitatea cat sa mai fie locsor un pic si de visuri.

  Iar ca side comment, asa este dar cand mergem pe Acropole ni se spune ca toate edificiile au fost construite de oameni liberi, care au crezut neconstransi intr-un ideal.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta