despre fair use and not so fair abuse

d

akibahara.jpg
Insomnie in continuare. Mai ales ca soarele la japonezi rasare cam pe la miezul noptii. Exagerez, dar cred ca pe la 4 jumatate apare. Iar seara se intuneca destul de repede. Naiba stie, o sa citesc pe wikipedia despre asta. Trebuie sa fie o explicatie de ce nu au ales un fus cu o ora-doua mai tarziu.
Asadar si prin urmare, sa vorbim despre uz si abuz. Voiam sa scriu postul asta de sambata.
Doua chestii inveti repede cand vii in Japonia:
1. The real meaning of long-tail. Si nu online, ci in viata de zi cu zi. Te duci in Akibahara si o sa vezi MySpace pe viu. Toti ciudatii, dusii, desteptii, freaksi pamantului. Ceea ce nu este rau. Si apopo de asta sper sa scriu si despre inconsistenta de brand a McDonald’s in Japonia :))
2. Al doilea lucru este adevarata natura a capitalismului. Si nu la modul elegant, subtil, ascuns si estompat din Europa. Ci brutal. Probabil asa si e la americani. Japonezii seamana cu un banc de pirhania.
Adevarata natura a capitalismului este: lasa-i pe fiecare sa faca ce vrea, nu sustine aprioric nici o tabara, nu stipula conditii protectioniste, stimuleaza lacomia. Evolutie, nene. Survival of the fittest.
Sa le luam pe fetele din Akibahara, de mai sus. Erau doar unul din grupurile de acolo.Cel mai de succes. Si nu pentru ca aveau voci deosebite. Sa fim seriosi. Oamenii se uitau la ele pentru ca erau prospaturi.
Sistemul le uzeaza sau abuzeaza? Poate vor ajunge intr-un bordel intr-un an. Sau poate the next Pussycats Dolls. Cine stie?
Uite, acum mi-am pus Eurythmics – Sweet Dreams pe Ipod. Linia aceea obsedanta de bass (?) Sweet dreams are made of this, who am I to disagree? Some of them want to use, you, some of them want to get used by you, some of them want to abuse you, some of them want to be abused.
Asa merg lucrurile. Asa functioneaza capitalismul. Citeam candva (este posibil sa mai fi scris vreo data), explicatia unui investitor pe bursa cu privire la teoria lui de investire: sooner or later, the fear is overcome by greed. Greed is stronger.
D-aia exista si o linie foarte subtire intre uz si abuz. Daca cineva se lupta si castiga, apoi se impauneaza si spune ca a fost un erou, daca pierde, sistemul e de vina. Dar majoritatea vor sa existe in interiorul sistemului. Vor sa se bucure de ceea ce iti ofera sistemul: statut, recunostere, bani…
Everybody is looking for something. Who am I to disagree?
Cam asta e problema umana. Un taoist, cred ca Zhuang Zi dar nu as baga mana in foc, spunea ceva de genul: Cunoasterea umana este atat de vasta, si viata omului atat de scurta. Este rolul intelepciunii sa decida ca trebuie sa cunoasca.

Supraoferta si competitie globala. Daca ne gandim bine acum trei secole erau cam 5% din oameni care putea sa spuna ca sunt cei mai buni gospodari, sau ca sunt foarte bogati, sau ca sunt casatoriti cu cea mai frumoasa femeie din lume. Pentru ca se comparau cu cei din satul lor, singurul lor univers. (Am pus 5% pentru ca e in natura omului sa se supraevalueze.) Acum lucrurile s-au schimbat.
And greed is good! Este filantropica. Stimuleaza circulatia. Sporeste durata de viata.
So we choose! De ce cele mai multe ori in interiorul regulilor impuse, ca la o alba-neagra. So we choose!

Povestea se incheie astfel: intorsi din Akibahara am zis ca mergem la un Subway pe care il stiam eu de data trecuta. Power of the brands. Si apropo de asta, cei de la Gregory’s au clar in cap care va fi investitorul care sa ii cumpere – Subway – si si-au pozitionat brandul exact in acelasi spatiu mental (mobilier, afise etc). Ce frumos spus. Puteam sa zic ca ii copiaza cu nesimtire pe cei de la Subway si ar fi fost acelasi lucru.
Deci povestea se incheie in Subway, intr-o seara de sambata seara, la 9000 de kilometri de Bucuresti (zic si eu o cifra aproximativa). La un moment-dat incepe sa cante o melodie cunoscuta: Cleopatra Stratan – Ghita. Uz sau abuz? Shirey Temple – uz sau abuz? Mozart – uz sau abuz?

About the author

2 comments

  • …ieri povesteam cu un amic, tocmai intors din Tokyo, acum te citesc pe tine :). Mi-ai cam facut dor de Japonia, domnule. Sa te gindesti macar o secunda si la mine cind te pierzi in zumzetul orasului, cind vei minca papa bun …

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta