Despre mine si carti

D

lnsemnarea asta este despre noua perioada de inflorire carturistica a mea.
Am cumparat carti de cand ma stiu. Primele prin clasa a doua sau a treia, cred. Tin minte cum mergeam la libraria acea de la Bucur Obor (Zig Zag, era denumirea informala, pentru ca se afla la parterul acelor blocuri dispuse in zig zag, de vizavi de magazin) si puteam sa scotocesc peste tot. Era o librarie destul de mare (cel putin pentru standardele acelor vremuri), cu autoservire. Acolo am inceput sa cumpar acele carti din colectia Biblioteca pentru Toti. Colectia numara peste 2000 de volume la acel moment si dorinta mea era sa le am pe toate. Asadar migrasem de la colectionarea de surprize Turbo la colectionarea de carti. Am avut mai multe colectii preferate de-a lungul timpului. In liceu de pilda am colectionat cartii sf, mai ales cele din colectia Nautilius a editurii Nemira. In primi ani de facultate am adunat o groaza de reviste Secolul XX (erau de fapt niste volumase consistente dupa care umblam prin toate anticariatele. Cele mai multe le-am luat de la anticariatul de pe Mosilor care a devenit acum un Spring Time si de la celalalt anticariat de pe Mosilor colt cu Ferdinand care a devenit acum un magazin de termopane. Asa merg lucrurile. Si am mai colectionat in facultate carti de filosofie (Humanitas).
Oricum, acest post nu este despre colectii in sine.
Sa revenim la Zig Zag. Tin minte si acum dispunerea rafturilor si ce se gasea in fiecare. Erau vremurile dinainte de ’89 si nu gaseai o asa abundenta ca acum. Nici pe departe, de fapt. Dar era o librarie mare si imi placea ca puteam sa o scotocesc in voie. Asta in opozitie cu libraria din zona unde stateam (Colentina), care era mica si cartile erau expuse in rafturile acelea de dupa vitrinele cu rechizite (deci trebuia sa le ceri vanzatoarei ca sa poti sa iti arunci o privire in ele). Acum si libraria Zig Zag s-a micsorat… E mai mica de cat cea din Colentina. Asta nu e o figura de stil, pur si simplu pe o parte din spatiul ei a aparut un magazin (parca tot de termopane). Similar, si la Doamna Ghica (alta dintre librariile copilariei mele), unde a rasarit o farmacie. Asa merg lucrurile. (Imi place expresia asta din Vonnegut 🙂 )

Dar sa revin la noua renastere livreasa, ca nu am chef sa scriu acum povestea vietii mele. Mai ales ca scriu pe palm si fiecare litera se face relativ greu. Asadar, in ultimii 4-5 ani nu am mai avut asa timp sa ma plimb prin librarii cum faceam pe vremuri. Munca este de vina, fireste.

A nu se intelege ca nu mai am citit in ultimii ani. Am citit destul dar nu prea am mai avut tragere sa incerc autori noi(noi pentru mind). Asta presupune un contact mai serios cu librariile. Si o anumita stare sufleteasca pe care poate nu am mai avut-o. Asa ca de multe ori am recitit carti vechi (Ave Borges.) Si a venit momentul ala din octombrie cand am inceput sa comand carti pe net. Favoritele mele: polirom.ro si librariilehumanitas.ro. Cel mai putin valoros serviciu: dol.ro Dar despre analiza comparativa a serviciilor intr-un post viitor (promit!). Important aici este ca Internetul comercial incepe sa se dezvolte si in Romania. Dovada stau cele vreo 75 de carti achizitionate in ultimele 3 luni (restul offline si doua de pe Amazon.com)

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta