fbpx

doua ganduri

d

Doua ganduri mi-au trecut astazi prin cap.

M-am gandit la Rockefeller si la teoria lui ca intre cel mai mic salariu (femeia de serviciu) si cel mai mare salariul (directorul general) nu trebuie sa fie o diferenta mai mare de 100 de ori (si asa e mult, nu?). Probabil pentru ca diferenta dintre oameni trebuie  in primul rand la nivelul spiritual. Mergeam ieri pe strada si mi-a trecut prin cap ca pentru fiecare pian vandut la japonezi sunt 100 de oameni care latra la karaoke, ca pentru fiecare om care poate sa citeasca o poezie sunt o suta de oameni pentru care culmea lirismului sunt manelele lui Gutza, si m-a cuprins tristetea – pentru ca noi am facut lumea asta, noi stratificam gusturile si sansele oamenilor. Sa revin la Rockefeller. Am vazut la Schonbrun buda lui Franz Josef. N-avea mai mult de 6-7 metri patrati. Ma intreb cati metri are buda lui Becali. Pentru ca lumea acum nu isi mai masoara statusul in ceea ce cunosc, ci in ceea ce au. Poate sunt eu naiv, dar imi place sa cred ca a existat o vreme sau macar va exista in care oamenii sa se diferentieze prin privirea asupra lumii asteia, prin modul in care se pot bucura de capodoperele semenilor, de natura si prin modul in care sunt capabili sa daruiasca bunatate si frumusete. Poate sunt naiv, stiu, but I can’t help it.

Si a doua idee este Dylan Thomas. Este uimitor cat de usor putem deveni mai putin decat am fost. Cat de abrupta este caderea entropica. Cum putem sa uitam lucrurile cu adevarat misto si sa ne gandim la parascoveniile-mantre ale prezenturilor (Wii-uri, iPhones, masini, asta sau aialalta). Azi dimineata mi-am adus aminte de Dylan Thomas si de o poezie celebra scrisa de el pana in 25 de ani: And death shall have no dominion

E trist ca alegem atat de des sa traim mai putin, sa traim mai superfical, sa amanam fiinta, ne transformam in rotite mai mult sau mai putin obediente, sa lasam pe maine. Si cel mai trist, pe cuvant, este ca suntem atat de multi si atat de grabiti, incat ajungem sa ne transformam din maimute in furnici, in loc sa devenim tigri (sa interactionam unii cu ceilalti la cel mai profund nivel).
And death shall have no dominion.
Under the windings of the sea
They lying long shall not die windily;
Twisting on racks when sinews give way,
Strapped to a wheel, yet they shall not break;
Faith in their hands shall snap in two,
And the unicorn evils run them through;
Split all ends up they shan’t crack;
And death shall have no dominion.

About the author

1 comment

  • la schonbrun exista si camere enorme avand peretii poleiti cu aur. probabil buda e mica pentru ca in principiu si imparatul se duce singur(si pe jos) acolo.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta