Felicitari, Google

F

Nu sunt suficient de idealist incat sa cred ca iesirea Google din China a fost determinata in mod necesar si suficient de o pornire 100% pura – protejarea drepturilor omului (a dreptului la informare, mai exact).

Si mai mult ca sigur, chinezii au dreptate cand spun ca intre Google si guvernul american exista legaturi. Complexul militaro-industrial din anii ’50-’60 s-a schimbat. Google e un asset mai important pentru guvern decat Boeing sau Lockheed-Martin. Probabil mai important decat Hollywoodul si toata reteaua de entertaiment/info media. Pentru ca modul de diseminare a propagandei este mult mai subtil (1-la-1, pull not push).

Si pana la urma, luptele ideologice asigura succesul pe termen lung. Programul psihologic de denazificare/de-imperializare dupa  razboi a asigurat pacea de 65 de ani mult mai bine decat tratatele de la Versailles. “The land of the free” a insemnat la fel de mult precum rachetele intercontinentale cu combustibil solid (Minuteman – astea aveau avantajul ca puteau fi stocate in siguranta, create industrial si lansate in mai putin de 15 minute).

Si nu sunt destul de idealist sa cred ca deciziile la nivel inalt (guverne, corporatii mari) se iau pe criterii de morala.

Sau mai exact se iau pe criterii de morala, atunci cand schimbarea aduce cu ea un bonus strategic (economic, militar, de influenta etc).

Pe de alta parte, ceea ce face Google zilele acestea e un act epocal. Prin el insusi acest act nu va aduce schimbari rapide. Insa mi-ar placea sa cred ca pe termen lung va insemna ceva. Poate chinezii vor intelege ca exista locuri in lume unde circulatia informatiei este mult mai permisiva.

Drepturile omului sunt un construct social. In partea europeana a lumii acest construct s-a format mai mult sau mai putin organic in secole. In celelalte regiuni,  ele s-au exportat.  Problema e ca exportul functioneaza (si nu prea) doar daca exportatorul de ideologie este intr-o pozitie de forta (militara, economica dar mai ales prestigiu). Si marea problema e ca in momentul de fata SUA (si partial Europa) au cam pierdut din prestigiu.

De aceea mi-ar placea sa cred ca intai Google (si apoi alte companii mari) ar putea sa dea un push in directia buna. Si poate un tip de push care sa fie internalizat de chinezi mai mult decat o reactie politica care sa poata fi taxata drept “spam”.

Pana la urma povestea e simpla, pe termen lung viziunea despre om se va omogeniza global. Este evident ca prosperitatea va fi un punct nodal de care se vor lega toate sistemele. Important este daca,  asociat cu prosperitatea, gradul de individualism va creste sau lumea va fi mai inregimentata.  (Si aici ar mai fi o discutie lunga despre media si individualitate/inregimentare, dar o las pe alta data – got to work).

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta