ganduri de dimineata

g

In noaptea asta am citit Jung si am inteles poate mai bine ca vietile noastre sunt construite mai mult din amintiri, din vise si din ganduri, decat din rasete stridente si din povesti cu eroi si din studii de caz. Si ca, intr-adevar, trebuie sa ne innegrim ca sa ne albim, si mai presus de toate ne trebuie verzimea (viriditas, puterea de generare) ca sa devenim galbeni.

In noaptea asta am stat si m-am chestionat asupra plecarilor si a ceea ce ramane dupa plecare, asupra prezentei prin absenta, a picioarelor amputate care raman in constiinta, si care uneori cresc la loc, daca credem ca miracolul exista. Si nu sunt eu prea mistic, si nu cred eu in sufletul intr-o sticluta pe care scrie 21 de grame, treat it with care, dar m-am gandit la Noica si pentru prima data am inteles de ce spunea ca o prietenie (adevarata si rara philia) este un suflet intre doua persoane; cand eram tanar credeam ca maestrul facuse o greseala si ar fi vrut sa spuna un suflet in doua persoane, dar asta ar fi insemnat eros, si erosul e altceva. Cat de putin intelegeam si poate cat de putin inteleg si acum. Daca este sa existe, sufletul nu isi are loc fizic, ci e o punte.

Si mai mi-am dat seama cat de mult astept prima zapada. E un moment magic, cand e un pic frig, dar doar atat de frig cat sa poti mirosi lumea bine, si e noapte, si incep sa cada fulgii mari din cer, mari de tot, si cand treci pe sub orice felinar simti ca lucrurile merita sa fie facute, ca povestile merita sa fie depanate.

E aproape sase acum, si nu mi-e somn deloc, si poate ca ar trebui sa spun si eu diminetile, uneori vesel si energic ca Beatlesii, alteori mai nostalgic, ca Nina Simone – Here Comes the Sun.

About the author

3 comments

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta