ganduri despre bani de luni dimineata

g

Kohlberg Kravis Roberts (cea mai mare firma de private equity) se pare ca va cumpara First Data pentru 26 miliarde de de dolari. KKR astia sunt niste rechini privati care folosesc leverage buyout (adica o forma de imprumut cu gajarea bunului cumparat plus bani privati). Am impresia ca asta e noua forma de capitalism.

Fara a fi nici cinic, nici socialist, am impresia ca exista o prea multi bani pe piata , in vreme ce o parte substantiala din omenire moare de foame. Vezi excedentul asta pornind de la oamenii care schimba tot felul de gadgeturi nenecesare pana la private equity. Marea problema problema este daca greed is good? Adica, teoria clasica a capitalismului spune ca lacomia tinde sa regularizeze lumea si ca cei avuti sunt avuti pentru ca merita. Dar chiar asa este? Oare nu este nivelul de bogatie si o chestie de hazard?

In fine, acum imi vine in minte o vorba care o spunea un investitor mare la bursa (imi scapa numele). “Frica e temporara, lacomia e permanenta. Mai devreme sau mai tarziu oamenii renunta la frica, si lacomia invinge.” De fapt si pe asta se bazeaza majoritatea escrocheriilor. Pe lacomia victimei. Neil Gaiman are cateva pagini misto despre asta in American Gods.

Si tot legat de asta uite postul lui Radu despre bani si povesti. Impresia mea este ca banii functioneaza bine la nivelul controlului satisfacerii nevoilor bazale (adica daca nu ar exista, majoritatea populatiei ar sta de pomana si ar asculta manele & telenovele – stiu, poate sunt mizantrop) insa pentru partea aia creativa a populatiei cred ca banii nu asigura cea mai buna dintre lumi. Hai sa fim seriosi, ce e asa de tare in a fi bagat la categoria aspirationali si sa iti doresti sa devii superpremium care consuma diamante?

Complicat, complicat, de fapt. E evident ca banii sunt un factor major de stress, dar si un motor al dezvoltarii, progresului etc. Pe de alta parte, la fel si razboiul. Dar spunem despre razboi ca e rau, si despre bani ca sunt buni (sau cel putin nu sunt malefici). Pe de alta parte lacomia consuma mai multe vieti ca razboiul.

Dar hai ca nu ajung nicaieri.

About the author

5 comments

 • “The aim of life was meat. Life itself was meat. Life lived on life. There were the eaters and the eaten. The law was: EAT OR BE EATEN. He did not formulate the law in clear, set terms and moralize about it. He did not even think the law; he merely lived the law without thinking about it at all.”
  Jack London – White Fang

 • Hmm… First Data o duce ft bine. De fapt este un alt colos financiar american care domina ( din umbra) multe industrii ( mai ales comertul electronic). Sa nu uitam citeva din proprietatile First Data : Western Union, LinkPoint, Authorize Net, etc. Are cele mai intinse retele de acceptare carduri din lume ( si e-commerce si POS). Si un birou si la Bucuresti.
  26 miliarde.. hmm… cam putin ptr forta lor… vom trai si vom vedea

 • Eu as zice ca lucrurile sunt mai simple :
  1.oamenii sunt manipulati sa aiba teluri si dorinte false in viata – himere pentru a muncii ca niste fanatici – himere de genul trage tare si retrage-te la 35 de ani – bullshit (ai aceeasi sansa ca la 6/49), haine de firma, celulare pentru apartenta si recunoastere… visuri si fitze – oamenii au ajuns sa traiesca in eternul maine sacrficand prezentul spre beneficiul baietilor destepti care gandesc cum sa-ti faca tie munca mai rentabila, in timp ce tu muncesti fericit pe bani putini…

  2. Apartenenta la grup si recunoastere prin consum – asistam la o ierarhizare gresita a valorilor, ierarhizare bazata exclusiv pe exces de munca si consum. TU iti dai timpul si viata ca sa cumperi “plastic”.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta