Google GBuy – important pentru publicitatea online

G

Deci Google va lansa in curand concurentul lui PayPal, GBuy.

Interesant este ca de data asta au dat si o data clara in viitor, si nu cu doar cateva zile inainte  – 28 iunie. Ceea ce inseamna ca doresc cat mai mare publicitate in jurul lansarii, inca din ziua 0. Ceea ce este si de asteptat, dat fiind marimea mizei, poate chiar continuarea dominatiei in zona de ecosistem pe care si-o doresc – publicitatea online.

Citeam ieri un articol despre marea problema pe care o are publicitatea per click (si mai ales Google Words) cu clickurile false (si nu 2-3 clickuri date de cineva ci volume mari facute prin retele de calculatoare zombie  si alte metode la scara larga):

http://www.fool.com/news/commentary/2006/commentary06060927.htm?ref=foolwatch

Si, evident, solutia este combinarea targhetarii  contextuale cu targetarea demografica si targetarea pe user. I mean, este clar ca cine a cumparat o croaziera in trecut de pe IP-ul respectiv, este probabil sa cumpere un parfum. In vreme ce un IP complet virgin dpdv al cumparaturilor  nu este foarte atractiv pentru advertiseri. Cand oare o sa vedem “selecteaza IP-urile care au cheltuit minim USD 500 in ultimele 6 luni” ?

Insa si mai bine decat pe IP-uri ar fi un sistem pe conturi, ca sa poti sa cumulezi cumparaturile cuiva de pe mai multe computere si alte dispozitive. Mai ales ca aceasta este conforma cu  mantra Google de a muta activitatea de pe desktopul dominat de Microsoft pe serverele web (de preferinta ale lor).

Iar din acest punct de vedere portofoliile de actiuni de la Google Finance si conturile de plati de la GBuy vor juca in rol foarte important, zici eu.  Ziaristii deja inteleg asta:

http://www.forbes.com/markets/equities/2006/06/09/google-0609markets09.html

E interesant cat de mult data-mining vor face cu datele acestea.  Pana acum Google a operat activitati de analiza predominant asupra continuturilor. Dar algoritmi similari pot sa functioneze si pe useri. Big Brother?

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta