Lupta pentru drepturile tale

L

Ionut Oprea, care are un motoras social embedded, ne propune o campanie sociala pentru constientizarea faptului ca noi suntem stakeholderii administratiei locale, in definitiv. Imi aduc aminte apropo de asta o discutie foarte misto pe care am avut-o cu Cris si cu Claus, la Budapesta, prin aprilie, pe holurile CEU. Despre diferenta dintre stakeholderii corporativi (care sunt de cele mai multe ori fonduri institutionale sau persoane fizice pricepute si care pot foarte usor sa controleze si sa directioneze evolutia unei companii) si stakeholderii administratiilor guvernamentale locale sau statale (care sunt multi, izolati intre ei, si de cele mai multe ori dezinteresati).

Pana la urma ne intereseaza unde ne sunt banii, insa prea putini sunt constienti ca banii lor se duc la primarii, la guvern si asa mai departe. Eu am impresia ca daca oamenii ar fi pusi sa isi plateasca impozitele prin ducerea banilor la banca si depunerea lor intr-un cont (impozite pe salarii, TVA, absolut toate impozitele) poate ar reactiona mai vehement la proasta gestionare a fondurilor.

Cum am spus o data (mai am si eu momentele mele bune) totul se reduce la eficienta, comunicare si viziune. Exact in ordinea asta (adica intai viziunea, dar incompetenta clara in a bate eficient un cui nu inseamna decat aiureala).

Intrebarea este cum sa ii facem pe oamenii astia din administratie eficienti, comunicativi si vizionari. Ce ii gadila? Pentru ca evident nu sunt samurai a caror menire si fericire e sa slujeasca.

In primul rand cred ca o eficienta mai buna s-ar manifesta daca Bucurestiul ar fi spart in mai multe entitati. Macar vreo 20, cate cartiere sunt. Cred ca in felul asta s-ar putea rezolva o serie de lucruri mai eficient. La naiba, un cartier din Bucuresti are mai mult decat majoritarea oraselor de provincie. In plus, cred ca in felul asta cartierele ar castiga si o identitate proprie.

In al doilea rand cred ca ar trebui rezolvata problema circulatiei. Eu stau in Colentina si aici traficul e super nasol. Am facut acum vreo 2 saptamani cam o ora si zece minute de la Bucur Obor la Doamna Ghica (cel mult 2 km). Eu as face parcari suspendate cu plata (am si calculat – la 1 milion pe luna pe masina si sunt break-even), as rade toate masinile de pe strazi si as da amenzi. Si as pune bovinieta d-aia sau cum ii zicea taxei de circulatie in Bucuresti (cam tot 1 milion as pune, cu exceptia sambetei si duminicii – sisteme destepte s-ar putea gasi).

Apoi as face doar manifestari la care artistii vin pe gratis. Asta ar cerne un pic apele, ar promva talentele tinere, si ne-ar scapa de manelisti.

Plus piste de biciclete.

In plus as elimina toate tablitele de tipul “Acest gard a fost facut prin bunavointa Primariei Sectorului 2”. E jobul lor. Sunt platiti sa se ocupe de asta. 🙂

In plus mi-as dori sa existe mai multe forme de consultare personala. Si tocmai d-asta mutarea administratiei la nivel de cartier ar da roade.

Cat priveste viziunea? Mie imi plac americanii, in chestia asta. Frate, intai se trag soselele si apoi se fac casele. La noi, in tot Bucurestiul, vezi supervile aruncate printre hartoape, fara apa curenta si alte facilitati elementare. Unde este viziunea?

Cat priveste comunicarea? Eu cred in sinceritate. Eu urasc mincinosii mai mult decat orice. Si prefer sa pierd orice decat sa vad un mincinos nenorocit in fata ochilor mei. Deci nu pot sa spun decat ca as vrea sa dispara din primarie acea persoana care a dat comunicatul in care i explica cum Ontanu nu a ars o lucratoare cu tigara, ti s-a ars el vrand sa-i arunce tigara din mana. Daca as fi fost primar mi-as fi cerut scuze. Ce fel de credibilitate poate avea cineva care minte ca un porc?

Ce pot sa spun? Poate ar trebui sa salariile din primarie, apropo de control al stakeholderilor, sa aiba o componenta de 50% variabila. Care sa se dea sau nu in functie de opinia cetatenilor intr-o anumita problema.

De la cine as vrea sa aflu pareri despre imbunatatirea administratiei locale?

Andreea (pentru ca stiu ca ea s-a implicat in ONG-uri de profil), Arhi (pentru ca este caustic, deci are ce sa spuna), Radu (pentru ca imi place cum se enerveaza), Cineva (pentru ca are stil) si Sutu (pentru ca am vazut multe posturi legate de asta la el) – atentie, voi trebuie sa dati leapsa la cate 6 (si tot asa – incrementare cu 1 la fiecare itineratie).

About the author

3 comments

  • cam offtopic: am apasat din curiozitate pe acel “Cineva” si uite ce am cetit
    “Filosofia e în mare parte aberaÅ£ie ÅŸi ambiguitate sau abureală ca să înÅ£eleagă toată lumea.”
    sorry, this is not style. it’s smth. else.
    sau sa ma plang pe site’ul cu pricina? mai bine nu, ca as declansa prea multe taraboaie in acelasi timp pe prea multe bloguri. dar nu era vorba de mine, sorry.

  • Primul lucru care ar trebui facut ar fi inlocuirea tuturor directorilor si sefilor de servicii. Vorbesc serios. Altfel, orice initiativa se va bloca rapid: nu e treaba noastra, justificari peste justificari, plus ca cei care sunt de mult in administratie au invatat cum pot sa se prefaca ca lucreaza; freaca toata ziua o adresa, o duc la semnat, multiplicat, etc.
    Alt lucru ar fi existenta unui sistem de evaluare si monitorizare, existenta unor target-uri clare, usor identificabile, raspunderea individuala.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta