fbpx

No more turning away

N

Am gasit linkul acesta pe blogul Tiei . Cernobil.
Si m-am uitat la acele poze in timp ce ascultam “On The Turning Away” – Pink Floyd (Si aici era cat pe ce sa ma apuc sa vorbesc despre despartirea lui Waters de Gilmore, despre numarul mare de instrumentalisti de pe Momentary Lapse of Reason, and so on. La naiba, exista wikipedia pentru asta)

Si m-am uitat la pozele astea, deci. La cate am putut. Pentru ca sunt cutremuratoare. Dar trebuie sa ne uitam, pentru ca ele sunt realitatea. Macelul voit sau accidental al vietilor umane. E infricosator cat de mult ne dorim sa nu vedem, sa nu intelegem, sa nu ne intereseze. Ma gandeam azi la cuvantul “pateu” (o definitie a lui in cultura urbana se afla aici) In mod sigur vine de la patetic. Care vine de la pathos. Ne e frica sa simtim, ne e frica sa ne pese. Pentru ca este mult mai confortabil sa fim sceptici, blazati si sa vorbim despre probleme estetice, sau economice abrstracte, despre lifestyle si despre succes. Recunosc, am zic de nenumarate ori ca mi-e frica sa nu fiu patetic (chiar si acum cand scriu astea). Si cred ca le-am inoculat ideea asta si altor (cativa) oameni.

Problema este sa nu trebuie sa intorceam tot timpul spatele. Pentru ca lucrurile nasoale se intampla cand oamenii misto stau de-o parte, cum zice englezul. Pentru ca limitarea suferintei umane (si in primul rand evitarea evitarea mortilor in masa – accidente, holocausturi, razboaie) este cea mai importanta misiune pe care o poate avea cineva.

Vorbeam ieri cu doi buni prieteni despre Bill Gates, Steve Jobs si Larry Ellison. Jobs si Ellison se distreaza greu, Gates nu prea. Gates a eradicat malaria in doi ani, dupa ce ONU se chinuise cincizeci. Gates is the cool one, dupa mine.

Despre ce este postul asta, totusi? Este faptul ca e asa de usor sa scrii despre carti si chestii inteligente. E mult mai greu sa scrii despre ceea ce conteaza. Cand am inceput blogul asta, voiam sa fie in primul rand despre suferinta umana (despre toate crimele impotriva umanitatii, despre constiinte). Dar aparent s-a dus intr-o alta directie. Voi incerca sa-l reorientez un pic. Sper…

“Don’t accept that what’s happening
Is just a case of others’ suffering
Or you’ll find that you’re joining in
The turning away”
It’s a sin that somehow
Light is changing to shadow
And casting it’s shroud
Over all we have known.
(…)
No more turning away
From the weak and the weary
No more turning away
From the coldness inside
Just a world that we all must share
It’s not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there’ll be
No more turning away?

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta