The Golden Age

T

The Golden Age – John C. Wright

Un roman SF pe care l-am terminat ieri, citit pe Palm. Insasi din faptul ca l-am citit pe Palm rezulta ca mi-a placut suficient incat sa rezist cititului pe un ecran relativ mic (abia astept sa se lanseze si sa imi cumpar Sony Reader – dispozitivul respectiv este pe baza de e-ink – bateria tine foarte mult, iar confortul ocular este mult mai bun decat pe LCD-uri).

Sa revin la Golden Age. O carte hard-SF, dar fara tot felul de descrieri hipercomplicate despre nuts-and-bolts, ci mai degraba focusata pe modurile in care tehnologiile viitoare (inteligenta artificiala, biotehnologii, nanotehnologii) transforma existenta umana. Destule pasaje foarte bune cu privire la tot felul de interactiuni tehnologice interesante. Ce mi-a placut foarte mult, a fost nivelul de virtualizare la care se ajungea. Practic nu mai exista nici o diferenta intre realitate si constructele tehnologice aplicate realitatii. Plus o serie de hinturi interesante despre esteticii si metafore in contextul hiperdiferentierii oamenilor.

Concret este vorba de Phaeton (numele mitologic are legatura cu actiunea) care cauta sa isi regaseasca identitatea pierduta. Iar aceste cautari (ca in epopeile antice grecesti) ne conduc prin lumea utopica in care traieste. Destul de slab la nivelul personajelor (mai ales comparandu-l cu literatura mainstream), insa foarte bun la nivelul peisajelor, tehnologiilor si meditatiilor de subtext. Utopia descrisa este de factura libertariana, insa, ca orice utopie – fireste, nu totul functioneaza perfect.

Un alt lucru de care mi-am dat seama a fost nivelul de dependenta in care am ajuns in societatea noastra. Suntem mult mai dependenti de societate decat acum cateva sute de ani. Iar asta, poate genera un excedent de putere in mana celor ce reprezinta societatea la un moment-dat si, in ipoteza pesimista, o diminuare a libertatii individului. Cel putin potentiala.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta