The making of Harlan’s Medea

T

Medea: Harlan’s World e un animal foarte ciudat. Un experiment de scriere colaborativa intr-o shared world construita cat se poate de temeinic. Aproape obositor de temeinic pe alocuri.

Geneza e urmatoarea: in ’75 cand Ellison era calare pe val, a tinut la UCLA o serie de seminarii despre scrierea de literatura speculativa impreuna cu alti grei ai domeniului: Herbert, Disch, Pohl, Silverberg, Niven, Sturgeon etc. Pe baza discutiilor libere (consemnate in vreo 100 de pagini de carte), s-au creat intai specificatiile (Hal Clement a scris despre astrofizica si geologia planetei, Poul Anderson despre geografie, oceanografie et, Larry Niven despre ecologie si biologie, Pohl despre xenologie, civilizatie, stinte si arte).

Si apoi oamenii au creat povesti pe baza respectivului background. In paranteza fie spus, nu cele mai bune ale lor. Volumul nu se ridica la nivelul lui Dangerous Visions sau Again, DV, insa merita detinut/studiat pentru a intelege mai bine ecosistemul new wave-ului.

Si acum vine descoperirea mea 🙂

Zilele trecute, cautand chestii de Ebay am gasit anuntul prin care  se vindea un tablou realizat artistul Kelly Freas – ilustratorul volumului in chestiune.  De fapt chiar grafica conceptuala a volumului – modificata ulterior pentru a fi mai atractiva pentru coperta.

Iar alaturi de tabloul propriu-zis se ofera un bogat set de manuscrise. (In paranteza fie spus, e foarte interesant cum s-a schimbat lumea in ultimii 30-35 de ani. Cum calculatorul si internetul au facut caduce niste chestii atat de misto, intr-un fel,  cum erau masinile de scris si manuscrisele care se plimbau de colo pana colo prin posta. Si da, e mai bine acum in termeni de viteza si eficienta, insa cine a decretat ca trebuie sa ne uitam la viata in termeni de viteza si de eficienta?)

Anyway, pe pagina anuntului erau cateva zeci de imagini scanate dupa manuscris. Dupa versiunile originale ale povestirilor, dupa covorbirile de la UCLA, insa mai ales dupa chestiile de bucatarie interna. Mi-am permis sa copiez imaginile si sa le pun aici pentru ca poate vor fi utile candva vreunui cercetator. Poate versiunea originala nu va mai fi accesibila.

Asadar o sa fac o galerie speciala cu acele scanuri intr-un post separat

About the author

3 comments

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta