fbpx

The World Is Flat

T

The World Is Flat: A Brief History of the Twenty-first Century – Thomas L. Friedman

Pentru cei care nu stiu Friedman este unul dintre cei mai influenti ziaristi si comentatori politici/economici americani, editorialist la New York Times.
Iar The World Is Flat este actualmente #1 in topul bestseller-urilor la Amazon. Probabil si in alte topuri, dar nu cred ca are sens sa fac prea mult research pe tema asta.

Am terminat-o ieri seara (de fapt era vreo patru dimineata, daca stau sa ma gandesc mai bine). Este genul de carte care isi gaseste locul foarte bine pe bordul SUV-urilor si Lexus-urilor din US, cum spune un recenzor de la Amazon.

Tema: globalizarea – cu doua mari sub-teme:1. schimbarile economice produse de outsourcing si de aparitia Chinei si Indiei ca mari furnizori de produse si respectiv servicii si 2. provocarile politice si de securitate (Islam, China, terorism).
Dupa mine, este o carte foarte importanta pentru toti aceia care fac business cu US, Europa occidentala sau Japonia. Ajuta foarte mult sa iti dai seama care este trendul de gandire al factorilor de decizie americani si care sunt optiunile strategice pe care le au ei. In mod esential ea poate folosi foarte mult la a-ti da seama cum ne putem pozitiona noi (adica IT-ul romanesc, dar si economia romaneasca, in general) in raport cu India/China pe de o parte, si cu US/EU pe de alta parte. Care sunt zonele/nisele cele mai eficiente in care ne putem dezvolta. (Parerea mea este ca trebuie sa concuram in zona de top – calitate, ci nicidecum in zona de pret – pentru ca este absolut imposibil sa aveam atatea resurse umane alocate in IT cate au indieni, si in viitor chinezii, pentru a avea cele mai scazute costuri. Plus ca asteptarile culturale ale romanilor sunt mult mai apropiate de cele ale vesticilor decat cele ale indienilor sau chinezilor)

Asadar este o carte buna tocmai pentru ca va influenta publicul american (mai ales cel care conteaza) ca globalizarea (colaborarea transfrontaliera) este ceva care pe termen lung le va fi util, fireste cu anumite conditii. Iar acest lucru nu poate fi decat benefic pentru noi, the underdog countries. Normal, depinde in primul rand de noi…

Fascinant in cartea respectiva este jocul puterii. Practic autorul are conversatii intinse cu majoritatea greilor industriei IT (Bill Gates, Michael Dell, Eric Schmidt, Meg Whitman, CEOs de la Wipro, Infosys and so on). Iar asta da o mare credibilitate cartii.

Cat priveste partea despre geoplitica, foarte buna si aceasta insa eram cam familiarizat cu opiniile lui Friedman. Deci nimic noi. Cine a citit editoriale sale traduse in ultima vreme si in Business Magazin stie despre ce e vorba.

Cartea are aproape 500 de pagini si pe alocuri este destul de repetitiva (cred ca aceste redundante excesive sunt puse tocmai pentru a fi mai convingatoare). Poate fi usor rezumata in 250 de pagini, maxim. Pe de alta parte este foarte cursiva si usor de citit.

Asadar o carte buna pentru cei care doresc sa vada care este punctul de vedere liberal american cu privire la globalizare (cum se vede globalizarea de pe Wall Street si din Silicon Valley). A must-read book pentru cei care vor sa exploateze globalizarea si care au nevoie sa iti stabilieasca o strategie de pozitionare.

Later update:
Prin prisma globalizarii oare care dintre serviciile online din Romania vor fi gestionate de la un nivel global, care vor apartine unei corporatii globale cu prezenta locala si care vor apartine corporatiilor locale peste cinci ani ?

De exemplu web-mailul pe .ro este deja detinut la nivel global (peste 95% din romani folosind yahoo, gmail sau hotmail) si nu cred ca se va mai schimba ceva. La fel si motoarele de cautare.

Eu cred ca marile companii media locale vor domina zona de continut (articole, audio, video), in vreme ce marketplace-urile (classified ads, licitatii, joburi) vor fi dominate de jucatori globali cu prezenta locala. In zona real estate si financing este mai greu de prezis. Iar in e-commerce probabil o sa fie o structura de tip long tail, cum este acum la americani. Singura necunoscuta, cred eu, este zona de comunitati, dating, blogging etc.

BTW, daca as fi Orange sau Connex mi-as face repede un portal de comunitate – gen myspace.com de exemplu, pentru fidelizarea generatiei tinere – cea care in zece ani maxim va fi generatorul principal de venituri, prin consumptia de servicii de date, in primul rand.

About the author

2 comments

  • Buna Bianca.

    Cea mai facila cale este sa o comanzi de pe Amazon. Cu tot cu transport e in jur de 30 de dolari, parca.

    Este posibil sa o poti imprumuta si de la Centrul American sau Britanic. Sincer sa fiu nu am mai fost la acestea doua de 7-8 ani.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta