Adevarata problema. Cea grea.

A

Sa va zic ceva. Eu cred ca Dragnea va disparea de pe scena politica. Si ca o va face la modul atat de ticalos (fortare de OUG sau poate suspendare) incat va lua cu el o gramada de cozi de topor (Nicolae, Nicolicea, Iordache, Codrin Stefanescu, poate Olguta Vasilescu si Manda, poate Paul Stanescu etc).

Dar de fapt problema cea mai mare nu sunt neaparat aceste figuri odioase. Problema e banalitatea raului pesedist. Bonomii combinatori din teritoriu. Primarul care stie sa isi aduca turma la vot contra conditionarii ajutoarelor sociale, inspectorul care face dealuri bune cu directorul de scoala, directorasii din primarii si deconcentrate care isi numesc acolitii in functii, sefii de spitale isi vad de treburile lor indiferent cine e prim-ministru la Bucuresti si asa mai departe.

Eu cred ca prioritatea zero a unei coalitii reformiste ar trebui sa fie depesedizarea (si depenelizarea in anumite locuri) a administratiei publice (in sensul foarte larg, incluzand si scoli, spitale, politie si alte chestiuni).

Cum se poate face astfel incat angajarile sa fie pe merit, functionarii sa isi faca treaba fara a fi supusi presiunilor politice, achizitiile sa fie transparente, preturile platite sa fie corecte, livrarea serviciilor contractate sa se faca la timp si asa mai departe?

Daca eu as fi intr-unul dintre partidele de opozitie (USR, PNL, RO+) as deschide aceasta discutie cu celelalte partide dintr-o evidenta coalitie. As crea un task force care sa isi zbata creierii fix pe treaba asta. Care sa vina cu un ghid la litera al depesedizarii. Inca de pe acum, dinainte de o eventuala castigare a alegerilor. Tocmai pentru a se evita tentatia de a-i inlocui apoi pe ai lor cu ai nostri.

Eu unul m-as simti foarte confortabil sa stiu ca nu doar s-au agreat niste principii generale si evanescente, ci ca exista un plan complet de masuri in acest sens. Cu texte de lege sau de ordine de ministru, cu timelines si cu planuri de backup. Din punctul meu de vedere acesta ar trebui sa fie pilonul principal al unei guvernari reformiste.

O administratie care sa iasa din zona clientelismului si care sa nu mai poata fi adusa inapoi acolo chiar si daca PSD revine la putere. Acest lucru nu s-a incercat niciodata in ultimii aproape 30 de ani.

About the author

1 comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta