Cum va ziceam, m-am gandit sa acoper alegerile parlamentare europene printr-o serie de intrebari adresate celor care vor candida pentru frumoasele salarii de 18.000 euro . Voi incepe cu Remus Cernea, pentru ca il cunosc de vreo 12 ani si pentru ca avem idei comune. Dar asta nu inseamna ca nu inseamna sa fiu obiectiv. Mi se pare insa mult mai cinstita optiunea de a-mi declara simpatiile antebellum. Cam asa fac si ziarele americane in campania electorala. Nu exista impartialitate totala, dar poate exista obiectivitate. Asadar, din punctul meu de vedere ma avantajeaza o putere politica cu adevarat liberala, care sa incurajeze investitiile (taxe mai mari pe consum si mai mici pe munca), care sa favorizeze patura de mijloc, etc.
Deci la treaba: primul interviu e Remus Cernea. A doua persoana pe care o am in vizor este Gabriela Cretu ot Vaslui/PSD. Apoi trecem la PD si PNL. Pe cine imi recomandati de la Romania Mare? BTW, formulati si voi intrebari daca aveti timp/chef.
 La Remus am avut 5 intrebari. Mi-a raspuns la primele doua, mi-a zis ca va raspunde si la celelalte (le voi lista aici pentru transparenta).
Catastif: Esti pletos, nu te-am vazut niciodata la costum, nici la sacou (daca stau bine si ma gandesc nici la o camasa bagata in blugi, desi ne stiim de vreo 12 ani). Tricouri all the way. Ti se pare ca a venit momentul sa treci in tabara cealalta? Nu era mai bine sa ramai un ongist si sa lasi oamenii seriosi sa se ocupe de politica? Sau o sa te imbraci la costum daca castigi?
Â
Remus Cernea: La costum si cravata nu ma voi imbraca niciodata. In primul rand pentru ca nu imi place costumul iar cravata mi se pare, pe langa faptul ca nu are nici o utilitate reala din punct de vedere vestimentar, un vestigiu caraghios de imbracaminte asemanator jobenului de demult. Cred deci ca va disparea nu peste mult timp.
Cel mult sacou voi purta candva, asa… ca o concesie eventuala facuta publicului pretentios in privinta imbracamintii, dar ma mai gandesc daca voi face sau nu acest compromis…
Mai mult… costumul este un soi de uniforma care nu se justifica decat din ratiuni de eticheta. Dar cred ca si aici vor trebui acceptate in curand schimbari. Chiar si eticheta si manierele sufera modificari in timp. Cred deci ca si “tinuta oficiala” va trebui sa accepte o mai mare diversitate. Eu unul ma voi bucura daca voi fi printre aceia care vor exercita presiunile necesare unei asemnea schimbari. Â
Cei care astazi insa te judeca dupa imbracaminte si care ar considera ca daca nu port costum inseamna ca e ceva in neregula cu mine DIN ACEST MOTIV, i-as invita sa se gandeasca la faptul ca mai toti aceia care au devalizat banci care au furat din banii publici sau care s-au divedit incompetenti in functiile de conducere pe care le-au avut, au purtat costum si cravata. Asadar costumul este departe de a reprezenta un indiciu cu privire la cinstea si competenta unui om. Prefer de 1000 de ori un tricou cu o trupa rock faina decat un costum de genul celor purtate politicienii romani…Â Â
Â
Cat despre plete, nu intentionez sa ma tund. Nu vad nici un motiv pentru a o face. Mie imi place parul lung, atat la femei cat si la barbati, deci din considerente estetice am motive sa nu ma tund si nu o voi face indiferent de “sfaturile” pe care le tot primesc in acest sens. In plus imi asum si conditia de iubitor al muzicii rock. Merg la multe concerte, acest gen de muzica face parte din viata mea, imi place nonconformismul, spiritul rebel, sensibilitatea, bogatia de idei muzicale, indrazneala, libertatea si spiritul critic pe care marile trupe rock le degaja.Â
Rockerii sunt de multe ori priviti rau de multi oameni tocmai pentru ca in acest gen de muzica exista o doza de revolta si de nonconformism care pe unii am observat ca ii sperie pentru ca nu incearca sa inteleaga si pentru ca au o anumita tendinta catre conformism. Unii nu au cultura muzicala si puterea de intelegere a muzicii rock, o muzica dificil de cantat si de compus, o muzica de regula necomerciala. Dar chiar si aceia care nu agreeaza acaesta muzica sau care o cosidera “prea zgomotoasa” ar trebui sa observe ca majoritatea baladelor de mare succes sunt creatii tot ale unor trupe rock “suparate”…Â
E drept ca exista si aspecte mai putin laudabile in comportamentul unora dintre rockeri, dar nu voi intra acum in aceasta discutie. Oricum ma consider un rocker usor… atipic: nu beau, nu fumez si nu ma droghez. Incerc sa iau ceea ce mi se pare cu adevarat bun din acest fenomen social care este rockul.
Â
Faptul ca intru in politica nu ma face sa trec in tabara politicienilor cu care ne-am obisnuit. Dimpotriva incerc sa duc in dezbaterea politica si in arena publica acea “critica din strada” si obiectiile multor tineri care fac efortul sa gandeasca cu propria minte fata de felul actual de a face politica.
Â
Daca totusi voi fi vazut vreodata la costum si cravata va fi semnul ca ceva pe care il consider pretios in mine s-a frant si ca am facut pactul cu ceea ce critic si resping acum…
Â
Catastif: Rocker pletos, satanist, mason, kagebist care vrea sa alieneze spiritul neamului. Cred ca ai avut si alte catalogari. Mi-ai placut aia a unui deputat, imi scapa numele, care zicea ceva de genul “nu o sa-l las pe Cernea sa-l injure pe Dumnezeu” – cred ca erau si altele mai savuroase. Ai la activ destule actiuni protestare/disruptive. De ce faci chestiile astea? Si ce ai facut constructiv? Daca oamenii or sa zica ca e doar spiritul de fronda la tine?
Â
Remus Cernea: Dl. deputat Nicolae Paun, Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor a facut pentru o revista respectiva declaratie. Tot domnia sa, mi-a marturisit intr-o discutie privata, dar la care asista si un ziarist de la RFI, ca ar fi de acord sa vina sa cante in Romania si o trupa precum AC/DC, dar numai daca… isi schimba versurile!!! pentru a nu cadea sub incidenta art. 13 din Legea cultelor.
Â
Eu nu imi propun neaparat sa fac ceva “disruptiv” si protestatar. Imi propun insa sa militez pentru niste valori.
Iar atunci cand aceste valori sunt amenintate de decizii abuzive ale autoritatilor, nu pot sta cu mainile in san. Insa cauzele pe care le-am sustinut au fost intotdeauna argumentate foarte serios rational si juridic. Cine m-ar acuza de teribilism sau de fronda gratuita ar trebui mai inainte sa ia in calcul faptul ca am castigat un proces cu Ministerul Culturii si Cultelor in privinta amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol. Iar persoanele care au sustinut protestele si campaniile civice derulate pana acum au facut-o in virtutea unor considerente care tin tocmai de apararea unor principii si valori democratice fara de respectarea carora Romania ar fi intr-o situatie si mai grava decat in prezent. Mai toate actiunile pe care le-am purtat au reprezentat reactii civice fata de abuzuri ale autoritatilor. Nu a fost vorba de proetst anarhic sau de revolta fara o cauza…Â
Â
Iar atunci cand reusesti sa impedici un abuz sau sa militezi cu un anumit impact mediatic impotriva unui abuz, nu faci doar sa protestezi. Exista si o latura pozitiva de afirmare a unor valori. In plus, prin insusi faptul de a milita de pe pozitiile societatii civile este de la sine inteles ca nu ai cum sa iti faci auzita vocea decat presand cumva asupra autoritatilor.Â
Â
Temele destul de delicate pe care le-am abordat pana acum – antinationalism, pacifism, separarea statului de biserica, apararea libertatii de constiinta si a libertatii de exprimare sigur ca pot starni si reactii adverse. M-am obisnuit sa fiu atacat la persoana, insultat, amenintat… Sunt constient ca exprimand anumite puncte de vedere poti starni mania si ura unora. Dar asta este viata, nimic nu poate fi schimbat fara o anumita lupta, fara un anumit conflict cu forte care ar dori sa traga lucrurile intr-o alta directie. In ce ma priveste intotdeauna am mentinut opiniile mele si luarile de pozitie in cadrele unei dezbateri de idei, de viziuni, de argumente, care tine de esenta democratiei. Niciodata nu mi-am insultat adversarii de idei si am incercat sa mentin un nivel de respect si de civilitate.
Â
Intrebarile restante: (sper ca Remus sa imi raspunda zilele viitoare)
3. Dupa cum stii, Parlamentul European nu are mari puteri in fapt. Comisia e locul unde se iau hotararile, de fapt. Parlamentul European nu are initiativa legislativa. Ce o sa faci tu acolo? Iti propui sa arzi menta pe banii contribuabilor, sa te mai duci la un concert sa mai bei un suc – ca bere, vin sau alte d-astea tot nu bei, chiar asa de ce?
Sau ai si un plan concret? Ce o sa faci tu pentru mine? De ce sa te votez? De ce sa nu stau acasa in duminica aia?
4. Ai putine sanse. E greu sa strangi o suta de mii de semnaturi. Lumea nu se mobilizeaza. Lumea e sceptica. Ce o sa faci dupa ce o sa pierzi? Si care e faza cu Partidul Reformist? La ce e bun inca un nou partid?
5. Uite ca mai am una de final: De ce ai fost membru UDMR? Si de ce vii acum si ne ceri voturile? Nu ar fi mai bine sa candidezi in Ungaria?
catastife, remuse, cum facem sa va trimit si eu niste semnaturi? nu multe, da’ vreo douazeci-treizeci tot o sa pot stringe…
si o intrebare pentru remus: nu te-ai gindit ca, inarmat cu semnaturile care se vor stringe, ai putea intra sub pulpana unui partid, macar pina vei fi ales? urmind ca, dupa aia, sa iti vezi de propriile obiective? sa te faci frate cu dracu’ si ma-sa pina treci puntea, in stil basescu?
in legatura cu cel kre se considera un rocker atipic eu cred k rockernu inseamna numai sa te droghez , sa fmezi si altele si eu sunt rckerita s nu fac lucruri dintre aceste . Mi – ar place sa cunosc mai multe persoane rocker findca in clas la mine sunt singura … VA pup dulce …
As dori sa stiu daca Domnul REMUS CERNEA face parte din aceeasi familie a Colonelului farmacist PETRE CERNEA, care a trait în Bucuresti, decedat prin aniii 1930, iar fiica acestuia SARMIZA CERNEA, care traieste la Paris si este în vârsta de vreo 86 ani (daca mai traieste). Sau daca numele de EUGENIU STAIA îi spune ceva, acesta din urma fiind casatorit cu Victorina Cernea, deci ginerele lui Petre Cernea si Victorina, sora cu Sarmiza. Toti au trait la Paris de prin anii 1923.
Ma informez de acesti descendenti ai familiei mele, întrucât ma înrudesc direct cu ei si ca, poate prin Remus Staia, mai aflu ceva noutati. Stiu foarte bine ca Eugeniu Staia si sotia lui Victorina, au murit la Paris, între anii 1974-1978.
Multumesc cu anticipatie, pentru o eventuala informare.
Buna ziua
I-am trimis intrebarea dvs, si cum aflu un raspuns am sa va dau de veste.
Toate cele bune,
Catalin Tenita
Nu ar putea sa ne scuteasca un pik dl. Cernea? In afara de faptul ca abereaza non-sensuri de genul separarea Statului de Biserica ne mai si enerveaza la culmea cu pretentiile. Cu privire la raportul Stat-Biserica sa puna si el mana pe constitutia Greciei (stat ortodox si membru UE cu mult inaintea noastra)
Sopho – Unde sunt non-sensurile lui Cernea? Care sunt pretentiile care te enerveaza? Separarea reala Stat – Biserica? E o pretentie intemeiata pe o stare afirmata de Constitutie. Cum ar fi daca s-ar gandi Catastif sa te cenzureze fiindca nu ai zis nimic concludent in comentariul tau, desi ar fi contrar libertatii de expresie?
In ce masura argumentul tau e valid? Ce dovedeste ca Grecia, stat UE e stat ortodox, prin Constitutie? Traiesti in Grecia? Traim in Grecia? Argumentul tau nu e valid, fiindca numai pentru motivul ca Grecia e stat ortodox si membru UE trebuie sa fim si noi la fel.
Catastif, felicitari pentru idee. L-am urmarit marginal pe domnul Cernea, dar mi-a placut tot timpul modul in care pune problema. E o miscare, se pare, sustinuta pe care a reusit sa o initieze, AUR, si e nevoie de ea daca ne pasa ca ceea ce gandim multi dintre noi sa fie afirmat cu o voce suficient de puternica incat sa se auda peste cei diferiti de noi.
Remus Cernea ar trebui ales macar pentru coerenta si bogatia limbajului, chestiuni aproape inexistente in forurile “inalte”. Dintotdeuna mi-am dorit ca un partid verde sa aiba mai multe de spus, si, din pacate, nu se poate face asta decat daca cineva isi asuma rolul ingrat de a candida la o functie in stat. Apreciez enorm faptul ca o persoana care ma reprezinta, facand parte din asa numita majoritate tacuta care prefera sa citeasca, sa asculte muzica de calitate si sa inteleaga armonii si teme melodice mai complexe, care prefera sa studieze fara prejudecati ce inseamna a fi, si-a asumat acest rol ingrat si a rupt lantul care incepuse sa se stranga prea mult. Nu sunt o visatoare, chiar cred ca acum aceasta majoritate tacuta cum imi place sa-i spun va iesi la vot, impulsionata macar de existenta absolut penibila si halucinanta a unui imn electoral in ritmuri de manea. De data aceasta a te revolta nu mai vine dintr-o maniera adolescentina, infantila cum ar numi-o cei care au uitat prea devreme ca omul este un tot intregit de spiritual. Din pacate insa cei care se simt amenintati sunt foarte vocali. Din fericire se intampla instinctual… Si tot din fericire cand esti prea vocal faci greseli iar cei care tipa acum “ateu”, “pletos” si care au tipat “golan” nu mai au argumente… poate si din cauza lipsei coerentei si bogatiei de limbaj.
În anul 1997, ca protest faţă de excesele naţionaliste şi xenofobe ale unor politicieni precum: Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar, George Pruteanu sau Adrian Păunescu[20], Remus Cernea intră în mod simbolic în UDMR, deşi este de naţionalitate română.