Autori contemporani

A

In weekendul asta am avut chef sa citesc prin zona asta de fantezie contemporana. Nu ca ar fi mai facila decat zona literaturii clasice, de fapt acum zona de top a ei se confunda cu proza serioasa suprarealist-postmodernista. Asa ca m-am apucat de “Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri” scoase de editura Tritonic.

Mi se pare okay abordarea lor de marketing, in conditiile in care va deveni o chestie continua. Ma refer la publicarea unor antologii cu povestiri/nuvele ale unor autori pe care urmeaza sa ii scoata in volume separate – romane sau colectii de povestiri. E o idee buna pentru reducerea reticientei cititorilor la autori necunoscuti prin: 1. prezentarea unor proze scurte pentru stimularea vanzarii romanelor ; 2. legarea numelui antologiilor de un cunoscator  – volumul se numeste “Horia Nicola Ursu prezinta Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri”.

Fireste la inceput o parte semnificativa din cititori se vor intreba cine este si Horia Nicola Ursu (un editor si cunoscator foarte bun al literaturii din zona asta de speculative fiction, contemporary fantasy etc), dar apoi, la aparitiile urmatoare ale acestor colectii de povestiri, increderea in selectia lui va creste.

Repet, asta presupune o anumita constanta/repetitivitate pentru crearea unui brand personal. Brand inseamna demostrarea aceleiasi promisiuni pe o bucata substantiala de timp. Si, apropo de branduri personale in lumea editorilor, mi se pare mai buna abordarea decat in cazul colectiei “Raftul Denisei” – abordarea “X-nume-intreg prezinta” parca nu se baga asa de mult in in sufletul omului. Oricum, in ambele cazuri, e bine ca editurile incearca sa scoata in fata cunoscatorii, sa isi intareasca in felul asta autoritatea in fata publicului. Desi e evident ca sunt riscuri.

Inital, am vrut sa scriu despre cele patru nuvele din cartulie in acelasi post, dar mi-am dat seama acum ca s-ar transforma fie intr-un post mult prea lung (si cred ca cei mai multi oameni nu citest posturi lungi – eu, recunosc, nu o fac in 75% din cazuri) sau ar trebui sa telegrafiez in 3 cuvinte. Ceea ce nu e bine pentru ca autorii astia sunt chiar densi, si ludicitatea lor literara duce cu gandul la multe asociatii de idei, paralele si asa mai departe.

Asa ca o sa scriu cate un post pentru fiecare, in masura in care voi gasi timp. (BTW, ce expresie ciudata – “a gasi timp”; cautam timpul ca pe ceva pierdut printre lucrurile aruncate alandala, sau il cautam cum se cauta o chestie rara prin cine stie ce magazine specializate, sau il gasim, fara sa il cautam, asa ca pe ceva complet intamplator – seripendity ?)

About the author

6 comments

  • vad ca la tine chiar a avut efect metoda… te-ai apucat de citit si scris rapid. eu am avut timp numai sa le scot din plasa si sa le pun pe mount tbr…

    astept cu interes posturile despre fiecare nuvela (si nu e doar o figura de stil). din pacate o sa citesc de-abia dupa ce vin de la munte…

  • Pai chiar a avut. 🙂 O intrebare, daca tot te-am prins, ai idee daca pot sa-mi cumpar un City of Saints and Madmen din Romania, ca sa nu o mai comand pe Amazon? Parca erau unii, Nautilius, sau asa ceva dar nu stiu cum sa dau de ei.

  • Libraria Nautilus e pe undeva prin spatele pietei 1 mai, langa liceul Tudor Vianu (ma rog, vizavi mai degraba). Str. Ion Mincu nr. nustiucat. I-am gasit si eu intamplator acum cateva zile, dar era inchis. Poate tu ai mai multa bafta.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta