Caut profesor de istorie

C

Aspectul mai putin placut al descentralizarii comunicarii prin Internet este ca in general cei care au un punct de vedere extremist tind sa se manifeste mult mai virulent si mai vizibil decat cei care au un punct de vedere neutru sau care sustin o o ideologie benigna.

Acum cateva saptamani citeam pe wikipedia articolul despre Garda de Fier. Nu pot sa spun decat ca m-am ingrozit. Ar fi fost chiar hilar, de fapt, daca wikipedia ar fi fost citita numai de profesori de istorie sau de oameni care au cat de cat habar despre ce s-a intamplat. Din pacare, articolul respectiv e citit cel mai mult probabil de catre elevii care vor sa faca un referat. Si ce mai referat ar iesi. E o insailare de fapte adevarate pe margine caror sunt prodate interpretari fanteziste. Micutii ingerasi legionari au fost persectuati de toata lumea. Si in numele idelurilor lor pure dusmanii au facut cele mai miselesti ticalosii, doar ca sa le terfeleasca imaginea.

Sigur, pe pagina de discutii a articolului sunt o serie de consideratii despre lipsa de impartialitate a articolului. La fel si in partea de sus a paginii principale. Dar tot acolo aflam foarte frumos ca “MiÅŸcarea Legionară nu a fost incriminată de Tribunalul de la Nurenberg” (interesant este ca acest citat din Roxana Simionesc duce in zona de bibliografie la Tom Gallager – furt de autoritate? )

Si faza tare – dupa cateva zile de la descoperirea asta, o prietena ma intreaba pe IM ce stiu despre Garda de Fier. In timp ce incercam sa-i raspund, imi scrie: Gata, nu mai e nevoie, am gasit. Gasite articolul de pe Wikipedia. Hilar, daca nu ar fi tragic.

 Dar ca sa scurtez toata povestea: Caut un profesor de istorie care sa rescrie articolul. Frumos, si impartial. Bazat pe surse. Fara interpretari, doar pe fapte si cifre. Nu cred ca o forma de renumerare financiara ar fi potrivita. Asta face doar Becali (Apropo de asta, sa vedeti ce formule legionare o sa scoata individul din el la urmatoarele alegeri!) Cred insa daca istoricii stau de-o parte in chestia asta, istoria ca stiinta nu are decat de pierdut. Degeaba scriu ei tomuri groase care putrezesc in Biblioteca Academiei, sau studii foarte nisate in reviste cu tiraj de 100 de exemplare, degeaba fac simpozioane in care isi spun unuia altuia lucruri pe care deja le stiu, degeaba! Ce conteaza sunt mintile tinere! Care citesc necritic parascoveniile legionare si le iau de bune! Iar unii, il vor transforma din lipsa de ceva mai bun si din teribilism pe Zelea Codreanu in El Commandante – cu tricouri si tot alaiul de elemente de pseudomartir.

Asadar va rog din tot sufletul, aratati-le profesorilor de istorie pe care ii stiti acel articole (ca si cel despre cronologia Miscarii, de fapt)  Poate unul dintre ei va intelege cat de periculoasa e mistificarea istoriei (BTW, daca va uitati la bibliografia articolului veti vedea o serie de opozanti ai Legiunii  – este foarte insidioasa aceasta falsa citare). Poate sa va gasi un profesor care sa corecteze aceasta infamie. Pana atunci, aceasta este adevarul despre Garda de Fier in Wikipedia (care are o autoritate similara cu Britannica la momentul asta). Pana atunci acesta este adevarul in mintile copiilor care se documenteaza pentru scoala.

——————————–

Cateva exemple (cu comentarii pe scurt):

Garda de Fier, numită ÅŸi MiÅŸcarea Legionară este o grupare politică naÅ£ionalistă ÅŸi antisemită în sensul de antibolÅŸevism sau antiiudeocomunism”  — cum ar veni in macelurile facute de legionari, evreii erau intrebati inainte ce pozitie au referitor la la comunism

“Acuzată de ultranaÅ£ionalism, fascism ÅŸi antisemitism, Garda de Fier a devenit în perioada interbelică singura organizaÅ£ie politică autohtonă de dreapta. La extrema dreaptă s-au situat Partidul NaÅ£ional Socialist etnic german – protestant ÅŸi catolic, Partidul Fascist (aripa româneasca formată din românii catolici ÅŸi greco-catolici plus comunitatea italiană catolică).” — cu alte cuvinte, legionarii erau un pic mai la dreapta decat centrul, comunistii i-au impins ulterior in extrema dreapta.

“Structura tradiÅ£ională a statului român părea incapabilă să răspundă acestor provocări, în special după dispariÅ£ia regelui Ferdinand.” — cu alte cuvinte, democratia era depasita.

“Tot în anul 1930, un student macedonean, Beza, încearcă să-l împuÅŸte pe ministrul Anghelescu care dăduse o lege considerată defavorabilă pentru macedoneni. Deoarece asupra studentului s-au găsit manifeste ale Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu a fost arestat ÅŸi închis la VăcăreÅŸti, cu toate că nu avea nici o vină în cele ce s-au întâmplat.” – infiltrati bolsevici, normal.

“ÃŽn noaptea de 29-30 decembrie 1933, 3 legionari, Nicolae Caranica, Nicolae Constantinescu ÅŸi Doru Belimace, indignaÅ£i de fărădelegile săvârÅŸite de I.G. Duca ÅŸi de suferinÅ£ele camarazilor lor, fără să primească ordin ci din proprie iniÅ£iativă, îl împuÅŸcă pe primul ministru la Sinaia ÅŸi se predau autorităţilor. ÃŽn concepÅ£ia legionară, dacă un camarad încalcă o lege creÅŸtinească trebuie să-ÅŸi ispăşească pedeapsa prin canonul pe care îl primeÅŸte de la preot, iar dacă încalcă o lege a ţării trebuie să se predea. Ceea ce s-a ÅŸi întâmplat în cazul Duca. Nicolae Constantinescu, cel care a tras în primul ministru, a aruncat apoi arma jos, ÅŸi-a încruciÅŸat braÅ£ele ÅŸi a aÅŸteptat minute bune până să fie arestat. Putea să fugă de la faÅ£a locului fără să fie prins. Dar a preferat să respecte onoarea legionară. Ei au declarat: „Încălcarea demnităţii ÅŸi umilirea fără margini a unei naÅ£ii sunt ÅŸi vor fi în veci arse cu fierul roÅŸu”. — Ce baieti buni si cu simtul datoriei. Ca sa nu mai vorbim de respectul fata de legi.

“A doua zi, Traian Boeru, un legionar – agent infiltrat al Moscovei în rândurile MiÅŸcării – alcătuieÅŸte o echipă ÅŸi ridică de la domiciliile lor pe istoricul Nicolae Iorga ÅŸi pe economistul Virgil Madgearu ÅŸi îi asasinează. La aflarea veÅŸtii că cei doi au fost luaÅ£i de un grup de legionari, Horia Sima a dat ordin ca să fie opriÅ£i din acÅ£iunea lor ÅŸi personal a plecat cu maÅŸina ca să împiedice vreo nenorocire. Dar a fost prea târziu” – Ai dracu’ jidani bolsevici si ateisti, uite cum l-au omorat ei pe Iorga si au dat vina pe ingerasi! Pai nu trebuie pedepsiti exemplar pentru asta? 

About the author

39 comments

 • Excelent post, Florin. Pe cuvant ca astept sa-ti scoti memoriile intr-o carte. 🙂 Citeam zilele trecute postul tau despre adolescenta si despre tine si prietenii tai cu care ai inventat un nou jargon! Super tare!

 • Frate o sa ajungem sa invatam cum sa mergem pe strada de pe wikipedia asta. Ma atac rau cand vad ca toata lumea se raporteaza la wikipedia, de parca ar fi curtea suprema de adevar.
  Mai puneti mana pe carti si lasati documentarea de pe net.

 • Nu e singurul caz in care grupurile extremiste si intolerante abuzeaza de Wikipedia.
  Eu am gasit in Wikipedia romaneasca un articol teribil de elogios despre Gregorian Bivolaru.

  Articolele scrise de persoane lipsite de obiectivitate constituie unul din motivele pentru care afost lansat de catre unul din fondatorii Wikipediei proiectul Citizendium.

  Scuze ca recurg la exemple din blogul meu, dar in cazul Bivolaru, comentariile adeptilor lui merita vazute, iar Citizendium e doar in faza pilot si am cules informatii din mai multe surse.

 • Nu ma laud cu o cultura generala foarte vasta, DAR, domeniul asta ma intereseaza, asa ca am cautat mai multe informatii evident pe grandiosul internet, si bineinteles nu puteam rata Wikipedia. Tin sa mentionez ca articolele postate in aceasta enciclopedie virtuala, referitoare la miscarea legionara, fascism, nazism parca sunt rezumate ale unor carti scrise de insisi legionarii. Poate intervine si o doza de subiectivism aici, pentru ca sunt pornita rau pe ei, dar nu am gasit nimic care sa se apropie macar de adevar. Peste tot sunt scosi, exact cum ai spus, ingerasi. Se pare ca opusul Wikipediei, din acest punct de vedere va fi http://rum.anarchopedia.org/index.php/Pagina_principal%C4%83 To ce pot sa fac este sa sper ca nu isi va crea o imagine de “enciclopedia-anarhistilor-scrisa-de-niste-copii-teribilisti”, un fel de.. almanahe.

 • […] Textul a fost inspirat de imposibilitatea de a nu reactiona la povestea lui Catalin cu articolul din Wikipedia despre Miscarea Legionara. N-am dorit sa rescriu respectivul articol, ci m-am lasat purtat de dorinta de-a-mi ordona personal datele pe care le detin despre cazul legionar. Insemnarea de fata ingropata in date si cifre va fi continuata cu o incercare de-a privi mai profund cauzele si contextul in care a fost posibila ML sondand intrebarea de ce a existat Miscarea Legionara mai degraba decat nimic? Pana atunci, daca am gresit/omis cateva date, daca am divagat, daca am prezentat ceva incorect sau inoportun, astept corectiile voastre. […]

 • […] Nu prea imi permit sa fac recomandari in materie de post`uri interesante dar zilele trecute am citit articolul Caut profesor de istorie a lui Catalin si mi-a placut, si astazi am mai gasit ceva care mi-a stranit interesul, un post pe acceasi tema scris de Adrian Ciubotaru. […]

 • Catalin, exista fapte si exista interpretari ale faptelor. Poti modifica interpretarea, si daca o faci, o faci pe cheltuiala ta. Dar nu poti modifica faptele.

 • Mihai, faza este ca articolul din wikipedia este plin de interpretari neverificate.

  Avem de de exemplu asta:

  ‘A doua zi, Traian Boeru, un legionar – agent infiltrat al Moscovei în rândurile MiÅŸcării – alcătuieÅŸte o echipă ÅŸi ridică de la domiciliile lor pe istoricul Nicolae Iorga ÅŸi pe economistul Virgil Madgearu ÅŸi îi asasinează. La aflarea veÅŸtii că cei doi au fost luaÅ£i de un grup de legionari, Horia Sima a dat ordin ca să fie opriÅ£i din acÅ£iunea lor ÅŸi personal a plecat cu maÅŸina ca să împiedice vreo nenorocire. Dar a fost prea târziu’.

  Ar trebui sa sune: A doua zi un grup de legionari i-au ridicat si asasinat pe istoricul Nicolae Iorga si economistul Virgil Magearu. Ulterior, Horia Sima si ceilalti conducatori ai Legiunii nu au dezavuat public acest lucru”

  Si tot asa. Este un articol insidios care brodeaza pe niste fapte clare niste interpretari si niste rastalmaciri nerusinate.

 • Shalom!!!
  Asa este!! Comentarile voastre sunt adevarate, si va multumim ca desi nu sunteti evrei condamnati legionarismul, fascismul, nazismul. Chiar printre evrei sunt oameni care contesta holocaustul, insa iata constat ca voi sunteti niste oameni corecti care ne iubiti, si ii condamnati pe conationalii vostrii legionari. Sunteti niste adevarate exemple…stiind ca legionarii au fost antisemiti iar voi ii dezavuati, presupunem ca sunteti prietenii popoului lui Israel.Asadar dragi jidaniti vizitati pagina ziarului realitatea evreiasca. Ne vom regasi acolo!!!!
  http://www.romanianjewish.org/ro/realitatea_evreiasca_01.html
  By the way: Avem noi profesori de istorie care sa scrie istoria in asa fel incat sa demonstram cat de barbari sunteti voi romani, si ce buni suntem noi jidanii. Doar trebuie sa va luam si voua banii!!!! ;))
  Shalom!!!!!!!!!

 • Adolf, nu pot sa spun decat ca fiecare natiune are uscaturile ei. Pe care trebuie sa le dezavuam cu toata forta.
  In numele adevarului. Si pentru ca asemenea monstruozitati sa nu se mai intample niciodata.

 • Sigur ai nevoie de un profesor de istorie. Uite ce am gait eu despre Garda de Fier intr-o carte de istorie si nu dupa ureche:

  1. In 26/28 iunie 1940 – URSS a luat Romaniei, Basarabia si Bucovina de Nord
  2. In 14 septembrie 1940 vine la conducere Regimul Legionar
  3. In 21 ianuarie 1941 Regimul Legionar inceteaza
  4. In 21/23 ianuarie 1941, Antonescu aresteaza si inchide 8 mii de legionari, iar principalii sefi ai Garzii de Fier fug in Germania impreuna cu inca cca 700 de legionari si raman acolo pana in 1989.
  5. 22 iunie 1941 Antonescu declara razboi URSS ptr a recupera Basarabia si Bucovina.
  6.29 iunie 1941 Pogromul Iasi

  Concluzie: Regimul Legionar nu a avut niciodata controlul Basarabiei, Bucovinei si Transnistriei si nici chiar Pogromul de la Iasi nu este in responsabilitatea lor, ci aceasta responsabilitate, precum si deportarile in Transnistria revin lui Antonescu si armatei romane.

  Chiar si Raportul Comisiei ptr Holocaust la pag. 19 (suport hartie p.136) spune despre Pogromul de la Iasi: Desi unii dintre cei care s-au alaturat revoltei sau jafului erau fosti legionari si simpatizanti ai acestora, ca si suporteri ai miscarii antisemite a lui Cuza, marea majoritate erau civili……
  http://www.ushmm.org/research/center/presentations/features/details/2005-03-10/pdf/romanian/chapter_05.pdf

 • Tot Reportul ptr Holocaust mentioneaza ca toate ordinele au fost date de Antonescu si chiar si pe timpul Regimului Legionar, tot el avea puterea de decizie.

  Mai mult, Miscarea Legionara nu a fost nici macar acuzata de Tribunalul de la Nurnberg.
  Vezi “Secretul sabiei de foc”
  http://www.esnips.com/web/RaduMihaiCrisan
  sau
  “Saptamana rosie”
  paulgoma.free.fr/

 • Domnule Aelianus,

  Sunt convins ca am nevoie de un profesor de istorie. Dar pe de alta parte nu dumneavoastra puteti fi acesta. Din contra sunt de parere, ca dumneavoastra aveti nevoie atat de un profesor de istorie cat si de unul de logica.

  Faptul ca Antonescu a fost intr-adevar un criminal care a comis crime impotriva umanitatii, nu implica ca Legionarii ar fi fost niste mielusei. Actiunile lor demostreaza nivelul de violenta de care au fost in stare. Rebeliunea legionara si pogromul de la Bucuresti din ianuarie 1941 o dovedesc pe deplin.
  Sustineti ca Garda de Fier a avut o atitudine ireprosabila fata de evrei si de alte minoritati etnice?

  Cat priveste afirmatia “Miscarea Legionara nu a fost nici macar acuzata de Tribunalul de la Nurnberg”, asta nu ii face pe legionari mai putin criminali si ticalosi. Procesul de la Nurnberg a condamnat doar criminali de razboi germani si oranizatii germane, nu si tarile satelit.

  Cat priveste Holocaustul in Romania si implicarea Miscarii Legionare, va recomand respectivul din Raportul COmisiei pentru Holocaust:
  http://www1.yadvashem.org/about_yad/what_new/index_whats_new-report.html
  Garda de Fier nu este deloc exonerata de raspundere, ba din contra.

  Nu pot asadar sa fiu de acord cu dumnevoastra decat intr-un punct: Antonescu a comis intr-adevar o multitudine de crime impotriva umanitatii. Afirm insa ca si Garda de Fier se face vinovata de instigare la ura rasiala, la genocid, si ca prin tot ce a facut nu au fost decat un mare esec al perioadei interbelice.

 • Gresiti cand spuneti ca numai nazistii au fost inculpati si condamnati de Tribunalul de la Nurnberg. Toate organizatiile de sorginte fascista si nazista din acea perioada au fost acuzate si condamnate, cu exceptia a 2 organizatii nationaliste: Garda de Fier si o organizatie bulgara care avea aceeasi doctrina si organizare cu a Garzii de Fier.

  Se vede ca nu cunoasteti istorie si discutati pe “auzite”

  Referitor la evenimentele din 21-23 ianuarie 1941 fiecare din adversarii legionarilor le denumesc in functie de interesele proprii. Evreii le spun Pogromul de la Bucuresti, iar Regimul Antonescu sevenimentele din 21-23 ianuarie 1941 fiecare din adversarii legionarilor le denumesc in functie de interesele proprii: evri Partidul Comunist le numesc “Rebeliunea Legionara”. (Impropriu spus rebeliune ptr ca Romania era Stat National Legionar). Cartile istorie spun ca Antonescu si Miscarea Legionara au avut divergente in ceea ce reprezenta politica externa si interna, si ca Antonescu a hotarat sa-i indeparteze pe legionari de la conducere. Acestia s-au impotrivit si au rezultat evenimentele din 21-23 ianuarie 1941 cand au murit 346 de romani si 144 de evrei. Nu au avut de suferit numai evreii ci si romanii si au murit si multi legionari impuscati de armata si morti in confruntarile de strada. Evident este faptul ca Raportul ptr Holocaust a fost scris exclusiv de evrei si ca sunt excesiv de partizani, prezentand propria versiune.

  Referitor la episodul Abatorul, mai multi autori afirma ca evenimentele de la abatorul din Bucuresti din ianuarie 1941 au fost inventia lui ntonescu pentru a discredita Miscarea Legionara, si ca aceasta minciuna a fost preluata ulterior si de comunisti cu acelasi scop. Atat patronii evrei cat si angajatii de acolo au dat dezmintiri, spunand ca nu a existat niciun masacru. Mai mult, intre victime erau si legionari impuscati de armata si dusi la abator pentru a lua cadavrele de pe strada. Vezi: Saptamana Rosie de Paul Goma p.32-38.

 • Daca ati auzit de reputatul istoric Neagu Djuvara care este si un membru marcant al PNL, acesta spune in cartea ca Miscarea Legionara nu a fost o creatie a fascismului.

  E o persoana publica si puteti sa-l intrebati de ce a spus asta!

 • Stimate Domnule Aelianus, prefer sa nu folosim argumentul autoritatii.

  Punctul meu de vedere este acesta:

  Organizatia Garda de Fier a fost o organizatie nationalista criminala ai caror membri s-au dedat la acte de violenta, aceste acte izvorand din doctrina organizatiei: extremista, antisemita si profund nedemocratica.

  Contraziceti-ma in aceste puncte. Demostrati-mi ca ingerasii nu aveau nimic cu nimeni.

 • Domnule Catalin, este evident ca dumneavoastra nu doriti sa aflati adevarul ci sa acuzati fara a fi citit carti de istorie. Intamplator cunosc istorie si nu pot sa fiu mintit.

  Daca doriti sa invatati istorie adevarata va recomand cartea istoricului Neagu Djuvara: “O istorie a romanilor povestita celor tineri”. Acolo veti gasi si explicatiile referitoare la Garda de Fier care nu a avut in doctrina ura de rasa. Exista documente in acest sens.

  Legionarii pot fi acuzati de multe insa nu stiti dumneavoastra de ce sa-i acuzati ptr ca nu ati citit istorie, ci propaganda comunista. Garda de Fier este bagata in fata atunci cand e vorba de Holocaust, cu toate ca am aratat mai sus ca nu are nicio legatura cu Transnistria, ptr ca ar trebui acuzata armata romana si nimeni nu isi permite sa faca astfel de acuzatii in mod constant si sa irite societatea civila ptr care armata romana figureaza la incredere pe locul 2 dupa biserica.

  Imi pare sincer rau ca negati evidentele cand vi se prezinta dovezi in acest sens si aici ma refer la cele scrise de istorici ca domnul Djuvara. Imi cer scuze, dar nu faceti decat sa pareti ignorant.

  Succes la citit!

 • Declaratia istoricului Gheorghe Buzatu:

  “La fel, Garda de Fier ar fi participat la holocaust. Nici vorbă de aÅŸa ceva. Unde era Garda de Fier în momentul în care s-a desfăşurat, cronologic, holocaustul, dacă a fost holocaust? Åži opinia mea este că nu a fost, am exprimat acest lucru la emisiunea pe care a condus-o domnul senator Adrian Păunescu ÅŸi rezultatul votului a fost favorabil. Garda de Fier era departe. Mai mult, pot să vă spun că unii membri ai Gărzii de Fier erau în lagărele germane de concentrare, alături de evrei, ÅŸi unii au primit, după război, atestate de la Crucea RoÅŸie elveÅ£iană că au stat în timpul războiului în lagăre. De acolo nu se putea conduce ÅŸi coordona holocaustul”.

 • :)) Gheorge Buzatu este un cunoscut simpatizant al extremei drepte.

  Iar ori ce afirmatie de tipul “Garda de Fier a avut in doctrina ura de rasa.” este mai mult decat hilara. Toate documentele lor vorbeasu despre “jidani” ca radacina tuturor relelor. Nu este aceasta ura de rasa?

  Din pacate nu am timp sa intru intr-o polemica extinsa cu dumneavoastra si de aceea voi pune capat acestei discutii aici.

 • Gheorghe Buzatu este din PRM un partid nationalist de stanga plin de securisti si fosti comunisti si nu de dreapta asa cum il cred unii! Asta arata cat de putin cunoasteti despre realitate.

  Normal ca atunci cand nu aveti argumente preferati sa taceti. Nici nu am avut intentia sa va dau citatul din Ghe. Buzatu, insa l-am gasit intamplator pe site-ul Camerei Deputatilor si am vrut sa va vad reactia.

  Nu uitati sa cititi cartea domnului Neagu Djuvara!

 • Aelianus, nu exista nationalism de stanga. Nationalismul este intotdeauna o atitudine gregara de dreapta.

  Nu prefer sa tac dar din pacate nu am timp acum.

  Inteleg ca tu esti un simpatizant al Legiunii. Daca imi spui doar atat “Consider ca Romania este tara tuturor care s-au nascut aici indiferent de etnie, de optiune religoasa sau politica, fara absolut nici o discrimanre” sunt de acord sa continuam discutia. Daca nu, ma tem ca toate argumentele tale nu se sustin – ele tind sa coafeze o pozitie extremista.

 • Exista nationalism de stanga! Cum poti sa numesti un partid ca PRM plin de securisti si fosti comunisti? De dreapta? Nu! E de stanga. Mai mult Vadim Tudor este unul dintre cei care i-a injurat tot timpul pe legionari si miscarile de dreapta, atat in perioada comunista cat si dupa. Si Ceausescu este cunoscut ca un dictator care a folosit retorica nationalista de stanga, si chiar a promovat ideea de razboi al intregului popor atunci cand URSS a actionat ptr a reprima revoltele din Ungaria si Cehoslovacia si era sa intre si in Romania.

  Daca ai fi un legionar care ar debita aberatii ti-as raspunde corespunzator. Totusi nu vreau nici sa fiu nici unul dintre cei care sa acuze pe cineva pe nedrept si nici nu vreau sa pun paie pe foc sau sa fiu un “yes-man”.

  Normal ca Romania este tara tuturor celor care s-au nascut aici si care actioneaza ca buni cetateni romani. Pot sa-ti dau numeroase exemple de romani care au actionat impotriva statului roman. Dan Ioan Popoesu (si OMV) este un astfel de caz. Sunt evrei care au luptat in cele doua razboaie mondiale ptr Romania. Tot respectul ptr ei. Nu trebuie neaparat ca sa fii etnic roman ca sa fii si un bun cetatean al acestei tari. Nici nu i-a acuzat nimeni pe evrei ca nu ar fi cetateni ai acesti tari. Problemele au aparut atunci cand unii dintre ei au promovat comunismul. Si sa acuzi pe cineva de comunism nu este o acuzatie rasista. Daca Iliescu este numit comunist si criptocomunist inseamna ca i se face discriminare rasiala? Nici pe departe.

  Ce parere ai despre cei care vor sa faca un stat unguresc in Transilvania ti se pare ca se considera cetateni ai acestei tari?

 • Ei, cum e cu interpretarile?

  Eu deja am uitat de acest articol, si nu m-as m-ai fi intors de n-as fi stiut ca nu am citit raspunsul lui Catalin. (de Catalin mi-am adus amintit citind in blogul Andressa.ro)

  Dar de acum, ce sa zic, sa avem parte de sanatate!

 • Ianuarie 21-23 – Rebeliunea legionară; peste 1000 de civili, dintre care 118 evrei, sunt uciÅŸi de membrii Gărzii de Fier. Totodată, sunt devastate sute de magazine ÅŸi locuinÅ£e ale evreilor ÅŸi sunt profanate Templul Coral, Sinagoga Mare ÅŸi alte lăcaÅŸuri de cult ÅŸi cimitire evreieÅŸti.

  http://www.idee.ro/holocaust/40-41.html

 • Catalin, hai sa iau un pic apararea Wikipedia … 🙂 De exemplu, la o foarte rapida cautare am gasit asta http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust#Antonescu.27s_Romania , despre care nu ni s-a spus niciodata la vreo ora de istorie in liceu/scoala generala, si fac pariu ca nici acuma nu se spun prea multe despre acest subiect. Problema e ca daca esti cat de cat un om normal si cu capul pe umeri stii ca aia din Garda din Fier erau niste idioti nationalisti pe care la un moment dat nici Hitler nu-i mai suporta, dar daca stai sa te intrebi cine i-a ucis pe cei 400.000 de evrei… singurul raspuns care mie unuia imi vine in cap este ca au facut-o bunicii nostri, oameni normali, neindoctrinati, care pur si simplu “executau niste ordine” (parca asa se spune). Si aici vin intrebarile interesante 🙂 De ce nu ni se spune ca bunicii nostri au fost niste criminali? De ce armata romana nu si-a cerut niciodata scuza/nu si-a pus cenusa in cap pentru cele ce s-au intamplat atunci? Totusi, cine au fost cei care dat ordinele, in afara de Antonescu? (i.e., unde sunt Eichamn-ii nostri?) etc.

 • Mihai, in aceasta privinta sunt intrutotul de acord cu tine. Marile maceluri sunt facute de multe ori nu de o banda redusa de scelerati ci de oameni normali, care se poarta abominabil in anumite situatii. Asa sa intamplat cu Holocaustul in ceea ce priveste armata germana si cele ale aliatilor nazisti – inclusiv a Romaniei, armata rosie care a comis peste un milion de violuri cand au intrat pe teritoriul Germaniei, armata japoneza care a comis nenumarate atrocitati, luptatorii din fosta Yugoslavie, Rwanda, Congo etc.

  Din acest punct de vedere, ai completa dreptate cand spui ca armata romana nu si-a recunoscut niciodata vinovatia pentru atrocitatile din cel de-al doilea razboi mondial.
  Totusi eu cred ca acei oameni, bunicii nostri, erau indoctrinati. Doctrinele nationalist-extremiste, fantoma iudeo-bolsevismului, dezumaniarea anumitor rase (evreii, tiganii, slavii) era prea des promovate ca sa nu ajunga la toti oamenii.

  E greu sa se gaseasca o cale care sa multumeasca pe toata lumea, mai ales ca acei bunici ai nostri au fost in acelasi trimp si criminali si eroi si victime. Asta e conditia omului intr-un razboi de asemenea amploare. Totusi eu prefer modelul german care tinde sa condamne foarte puternic orice manifestari de sorginte nazista, decat modelul japonez care tinde sa musamalizeze atrocitatile.

  Inca o data, iti multumesc pentru puncte de vedere nuantat.

 • am citit ceea ce ai spus tu si sunt de accord cu tine…articolul ii ridica in slavi pe legionari dar sa-ti mai spun ceva. tot ce este scris acolo este luat dintr-o carte prin care m-am uitat….sincer nu-mi mai aduc exact amnite ce carte era ca m-am uitat prin mai multe …oricum acum depinde din ce perspevtiva privesti fenomenul legioar, daca esti sau nu de acord cu ceea ce-si doreau (si inca isi mai doresc) unii oameni. mi-am adus aminte…cartea era scrisa de horia sima, “istoria miscarii legionare” deci se intelege de ce erau atat de ‘persecutat’i legionarii. pentru a intelege fenomenul legionar ar trebui parcursa o bibliogarfie destul de mare plus alte documente.

 • Garda de Fier, organizatie nationalista de extrema dreapta, avea in program eliminarea din viata publica a evreilor si propaga un nationalism excerbat.
  Dupa asasinarea lui Corneliu Codreanu, din ordinul lui Carol II, membrii acesteia au trecut la eliminarea pe cat mai mult posibil a tuturor celor care prin conceptii politice erau considerati dusmani. Locul de frunte era ocupat de Carol II si amanta acestuia, Elena Lupescu, evreica din Moldova.
  In decembrie 1933 legionarii l-au executat pe primul ministru liberal I.G.Duca. In septembrie 1939 l-au asasinat pe premierul Armand Calinescu. In consecinta, Regele Carol a ordonat o represiune exemplara.
  Legionarii au contribui din plin la abdicarea fortata a lui Carol II in septembrie 1940.
  In noiembrie acelasi an au asasinat personalitati ale vieii poliice si culturale care se declarasera anterior impotriva Miscarii.
  Generalul Ion Antonescu a renuntat la colaborarea politica cu gardistii si, ca urmare, in ianuarie 1941 acesia au provocat o sangeroasa rebeliune. In aceasta situatie Ion Antonescu a ordonat lichidarea fizica a gardistilor. Conducatorii legionari s-au refugiat in Germania. Garda a fost scoasa in afara legii de care Ion Antonescu.

 • Vad ca toti de aici incearca sa gaseasca articole denigratoare la adresa Garzii de Fier sub pretextul Adevaratei Istorii. Adica voi ati invatat in scoala, din manualele comuniste, ca Garda de Fier nu poate sa aiba decat o imagine negativa si acum cautati pe net articole care sa va satisfaca ideile preconcepute cu care ati copilarit. Ca in mare stiti despre ce e vorba sunt convins, ca ati citit carti in domeniu sunt convins…acum intrebarea se pune Cine a scris acele carti si cat de obiective erau? Eu va dau un sfat: cautati adevarul in batrani, la bunicii si strabunicii vostri care au trait printre legionari, printre evrei si tigani, printre trupele germane si apoi printre trupele rusesti “eliberatoare”. Eu asta am facut si am aflat lucruri care nu sunt scrise in carti si articole pe wikipedia.

 • Alex, nu e vorba de manuale si articole subiective, e vorba de cifre. Sau conteti cifrele? Cred ca ar trebuie sa iti delimitezi un pic pozitia:
  – esti de acord ca faptele au existat (omorurile, violenta, etc) dar crezi intr-o alta interpretare a lor
  – consideri ca nu au existat si legionarii erau niste baieti buni care plantau panselute

  Cat priveste sfatul tau, bunicii mei au murit. Dar ti-as fi recunoscator daca ne povestesti despre ceea ce ai aflat tu de la bunicii tai.

  Multumesc.

 • Legionari azi sun tapul ispãsitor al turor derbedeilor si assassinilor comunisti si bolsevici jidovi. Azi, în spatele legionarilor se ascund assassini jidovi care au omorit Un Milion de români! Niciodata nu uitam pe scroafa Ana Pauker si banda ei de jidovi si care prãsilele lor de azi trebue sã plãteasca 200 Miliarde de Euro paguba pentru români!

 • De curiozitate : ai gasit profesorul pe care il cautai ?

  PS. Replica lui “Adolf Herman” era ironica si era in favoarea “celeilalte” parti…

 • @Daniel.

  Sa spunem ca m-am mai lecuit de idealism. Cu alte cuvinte imbecili vor fi tot timpul, la fel si intoleranti, la fel si oameni cu bun simt, sau oameni deschisi la dialog, sau oameni care ingurgiteaza orice prostii.

  Imi dau seama ca metoda cea mai buna de a aborda genul este de problema este sa lasi libera discutia. Astfel se vede pentru cei care au ochi de vazut calitatea argumentatiei fiecarei tabere. Si apoi fiecare decide cu propria minte.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta