Ati existat

A

7600 de umbre flamande – atat au gasit soldatii sovietici acum 62 de ani, pe 27 ianuarie 1945, cand au eliberat lagarul de la Auschwitz. Dintr-un total de peste 1,5 milioane de oameni procesati acolo. Transformati in neoameni.

Va recomand cartea lui Primo Levi, unul dintre acei putini supravietuitori  de Auschwitz  – “Mai este oare acesta un om?” – despre aceasta cumplita experienta.

About the author

9 comments

 • Stii ce nu inteleg? De ce nu se zice nimic de milioanele de morti din lagarele sovietice. In timpul razboiului si dupa, au fost ucisi milioane de prizonieri, detinuti, condamnati…

  Cat despre Auschwitz…Prima carte citita a fost Am fost medic la Auschwitz. Atunci am ramas ingrozit pentru prima oara.

 • Ce chestie, a aparut (si inca demult) cartea lui Primo Levi la noi si eu n-am observat-o! Must read.
  Cum e?
  PS. Daca ma gandesc mai bine, degeaba a aparut la noi la Polirom, ca eu tot in italiana vreau s-o citesc. Deci cum e?

 • Stii ce era mai inspamantator atunci in gulag? Tota lumea stia ca nazistii vor cadea, deci puteau inca sa spere. Dar la sovietici, si speranta era moarta..iar daca a murit speranta, nimic nu mai exista.

 • haaa, un comentariu absolut paralel cu subiectul (ne raportam, evident, la geometria euclidiana): insemnarea ta m-a facut sa-mi dau seama de importanta diacriticelor.
  Adica eu sintagma “umbre flamande” chiar asa am citit-o – flamande. Ma-ntelegi, in stare pura, fara diacritice. Si ma gandeam ca am mai auzit eu de umbre chinezesti, dar… flamande? care-i faza?
  Acum m-am prins. Umbrele din postul tau erau, de fapt, infometate, nu? Si nu din Flandra.

 • […] Pentru ca si Andreea si Catalin au scris despre 27 ianuarie si despre Holocaust, si pentru ca amandoi au vorbit si de Primo Levi, mi-am amintit de un articol pe care l-am citit in urma cu destul de mult timp: “Primo Levi’s Last Moments”. E un articol bine scris si foarte interesant al lui Diego Gambetta. Pentru cei interesati, il gasiti aici. » Filed under Uncategorized by Andrei at 23:10. back to top […]

 • Cele mai bune carti pe care le-am citit pe tema asta au fost Medicul SS si copiii si Procesul de la Nurenberg.
  A fost o vreme in care nu mai suportam sa citesc nici o carte, sau sa vad vreun film despre Holocaust. Si nu pentru ca sint slaba de inger, ci pentru ca mi se parea ca se bate moneda mult prea mult pe tema asta, pana la bagatelizarea subiectului, daca imi este permis termenul.

 • citeste despre Fenomenul Pitesti, Puscariile comuniste din Gherla,Aiud,Jilava,Rahova….sa vezi cum au aplicat romanasii tehnicile NKVD-ului mai al dracu ca rusii.
  Cred ca suntem poporu care s-a chinuit singur, cel mai crunt. El cu el insusi certandu-se ca prostii pentru ideile unor cretini gen Hitler,Stalin si lista poate continua.

 • no, io ce sa mai zic, k strabunicii mei au murit la auschwitz :-l
  de-atunci ma cam sensibilizez cand se atinge acest subiect

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta