De la toti pentru cei care au

D

Am vazut si eu faza cu cei 600 lei dati ca bonus parintilor care depun minim 1200 lei pe an intr-un cont pentru copiii lor.

Multi, inclusiv televiziuni, au spus ca este o manevra prin care sa “fure” bani de la deponenti ca sa alimenteze bugetul .

Eu sunt de o parere contrara. Acest program este imbecil si ticalos, dar din alt motiv.

Acest program ia de la toti, inclusiv de la cei foarte saraci, si da unei categorii care are un minim de resurse financiare.

Sunt convins ca nu mai mult de 15% din parintii din Romania raman dupa plata tuturor cheltuielilor strict necesare (rata/chirie, utilitati, mancare, haine, cheltuieli legate de educatia copiilor) cu un venit dispozabil de mai mult de 3-400 lei/membru de familie/lunar, venit care sa le ofere posibilitatea sa puna deoparte cate 100 lei/luna pentru copiii lor.

Prin urmare acest program de economisire sponsorizat generos de stat se va adresa celor care au totusi niste resurse. Si va neglija tocmai copiii in cea mai mare nevoie.

Nu stiu care ar fi amprenta financiara, dar daca estimam ca doar 5% ar accesa acest program am vorbi de un efort anual de circa 25 de milioane/euro anual (130 euro/anual X 187k beneficiari) . Este echivalentul realizarii a vreo 50 de scoli noi in mediul rural, anual.

Sau al subventionarii a circa 100 de mii de pachetele date zilnic copiilor in nevoie.
Sau a 10.000 de burse de 1000 lei/luna pentru a tine in liceu elevii meritosi, dar care provin din familii cu deficiente materiale grave.

Guvernul fura inca o data viitorul acestei tari pentru o noua forma de cuponiada. Ca asta stie sa faca: vouchere, tichete si cupoane.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta