Intotdeauna m-au fascinat depozitele de constiinta: librarii, biblioteci, sticle cu mesaje aruncate in mare, ziare vechi, povesti spuse de mosuleti despre razboi, romane SF proletcultiste din anii ’50, afise naziste sau sovietice sau americane din vremea razboiului, memorii. Poate d-aia tin si un blog, nu?
Mi se pare ca este foarte important sa simtim cum au simtit oamenii aceia din vremurile acelea. Nu doar sa citim istoria, scrisa critic din perspectiva prezentului, ci sa citim despre idealurile oamenilor de atunci (si a celor simplii si a elitei), despre valorile lor, despre povestile lor, despre modul in care vedeau ei viitorul, posibilul nostru prezent care invariabil nu a fost sa fie. Metropolis, masinile zburatoare din anii ’50, calatoria pe Marte, invazia martienilor, un Venus rosu-sovietic, oameni cu implanturi si mufe in cap. Gotham city. Colectii succesive de trecuturi si de viitoruri.
Poate tocmai d-asta imi displace si sintama “sfarsitul istoriei” a lui Fukuyama (uite si o analiza in wikipedia). Mi se pare un punct de vedere excesiv de reductionist si de resemnat. Ideologiile nu au murit. Sunt sanse ca viata sa fie facuta mai buna pentru mai multi oameni. Si nu doar prin metode tehnice. Prin revolutii de constiinta. Putem fi mai buni, cred eu. Nu ne aflam intr-o stare morala perfecta, in care de acum incolo doar progresul tehnologic o sa extinda bunastarea. Exista zeci de probleme care pot fi rezolvate, si asta in primul rand prin decizii care implica ideologii.
Am citit pe undeva despre un film in care partea de final se petrecea in ajunul Anului Nou din 1900. O familie de evrei din Budapesta (sau poate Viena). Intr-o tara in care se facusera pasi semnificativi pe drumul egalitatii in drepturi, si in care lucrurile pareau sa mearga spre bine, nu? Tatal se ridica si toasteaza pentru noul secol, adevaratul secol al luminilor, care sigur va aduce properitate pentru toata lumea, si fraternitate intre oameni, si respect si drepturi egale. So fucking wrong… Â