fbpx

Despre donatii si stat

D

De la Hobbes si Spinoza incoace toti justifica statul prin aceea ca numai statul are posibilitatea sa face treburi pe care sectorul privat/cetatenii izolati nu le pot face. Exemplu cel mai clar este sistemul de mentinere a ordinii: politia. Desi in ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai mult de sisteme particulare de mentinere a ordinii. Practic cartierul X face contract cu agentia de ordine Z, stabileste parametri, apoi evalueaza eficienta contractului si vede daca il mentine sau face din nou licitatie. Sau in Australia, am impresia, exista deja inchisori particulare.  Parca la fel e si cu procurorii in Marea Britanie, care nu sunt magistrati/functionari, ci avocati angajati de politie. Isi fac bine treaba, mai primesc contracte, nu isi fac bine treaba – vin altii.

Uite ca si pe partea de asistenta sociala, caritate and stuff au inceput sa se miste lucrurile in directia statului minimal. Warren Buffet, al doilea miliardar din lume, isi doneaza averea pentru caritate. Si nu oricui, ci Fundatiei Bill si Melinda Gates. Fundatie care deja are vreo 40 de miliarde. Pentru comparatie, nu exista firma in Romania care sare de 10 miliarde.

Asta ar putea sa fie o dezvoltare foarte interesanta la nivel global profund. Traim intr-o lume a corporatiilor. Care a inceput cand sute si mii de oameni au inceput sa isi foloseasca capitalul in comun in secolul al XIX-lea. Cand a aparut societatea pe actiuni, adica. Cu management profesionist, accountability and so on. Exact opusul statului adica.

Ce ar fi daca ar aparea asemenea entitati si in domeniul caritatii? Colosi cu averi de nivelul Fortune 100 care sa realizeze “proiecte Manhattan” in domeniul sanatatii, al dezvoltatii, al mediului. Care sa impinga umanitatea inainte.

Poate e o utopie, stiu. Dar poate nu. Poate dupa ce se va retrage de la Microsoft, in 2008, Bill Gates va face genul asta de constructie. Si poate chiar va reusi sa dea cateva lovituri saraciei, bolilor, lipsei de educatie sau de sanse.

Cel putin exista potentialul ca dupa Buffet si Gates, sa mai apara alti miliardari donatori.  Cu programe ambitioase pentru umanitate. Fireste, ca putem privi totul si intr-o cheie distopica, daca vrem…

About the author

10 comments

 • Iar ma bag in vorba! 🙂
  Dar de data asta sunt perfect de acord cu tine.
  Gestionarea domeniului caritabil de catre sectorul non-guvernamental ar rezolva o buna parte din problemele actualei situatii in care fundatiile joaca un rol marginal: s-ar asigura o mai mare eficienta in cheltuirea fondurilor (nu de alta, dar la stat mai risca sa se rataceasca pe drum:) ), accountability, cum ziceai si tu, coruptie mai mica (datorita responsabilizarii unora), diversitate in natura si obiectivele programelor caritabile (eu zic ca e foarte important sa aiba acces la bani si proiecte care nu respecta neaparat “linia oficiala”), etc.
  ONG-uri caritabile exista si azi, dar sunt foarte putini “colosi” care sa atinga o masa critica capabila sa faca o diferenta…
  Evident, fundatiile astea nu sunt Marea Solutie, panaceu pentru toate bolile omenirii, dar ar fi o optiune!

 • Dupa mine, ceea ce a facut Buffet este un gest absolut magnific. Sunt de parere ca nu neaparat cantitatea conteaza ci imboldul dat celorlalti, care probabil (sper!) vor privi in buzunarul propriu cu alti ochi.
  Caritatea nu inseamna neaparat sume donate ci trezirea constiintei altora asupra actului si a beneficiilor ce vor rezulta.

 • Pai distopic=anti-utopic. Ca 1984, Fahrenheit 541, Minunata Lume Noua.
  Voiam sa zic ca, daca as fi paranoic sau adept al teoriei conspiratiei, as putea sa scriu un scenariu in care corporatiile malefice sa doreasca sa aserveasca spiritul uman si pe calea pretinselor acte de caritate 🙂

 • Ei bine, chiar si-n domeniul operelor caritabile initiativa privata pare mai eficienta decat statul.

  Exemplul cel mai bun: la cateva luni dupa inundatiile de anul trecut. Cate case reconstruise statul si cate reconstruise G. Becali ?

  (Mi-am amintit de asta cand, undeva in Pipera, am fost oprit de o batrana – de la tara, dupa vorba, dupa port – si intrebat daca stiu ‘unde este casa d-lui Gigi Becali’. A pronuntat numele asta cu o intonatie religioasa.)

 • Andrei, GB este una din anomaliile tranzitiei, sau hai sa-i zicem evolutie, ca sa nu folosim clisee.

  Totdeauna initiativa privata va fi mai eficienta ca a statului. Nu cred ca ai vrut sa-l compari pe GB cu Warren Buffet sau Gates. Dar trebuie sa tii cont de un lucru: GB face un intreg show pe tema donatiilor si a ajutoarelor pe care le ofera, si care au o rezonanta cel mult nationala, uneori umbrita de personalitatea lui de badaran.

  Gestul lui Gates si apoi cel al lui Buffet pot schimba constiintele unor oameni din Forbes 100. Pot schimba incet incet (sper in bine) lumea si perceptia altor mari afaceristi contemporani.

 • Cataline, acum ca in sfarsit te-am “identificat”, ti-am trimis un email 🙂 Poate reusim sa ne intalnim zilele urmatoare la o bere, sa mai povestim si sa ne mai aducem aminte. Cred ca amandoi suntem wiser, richer and older (for sure) 🙂 In fine, give me some feedback.

 • Salut Radule! Si eu mi-am dat seama acum cateva zile ca ne cunoastem, citindu-ti emailul. Da-mi un semn ca nu am primit mailul tau, iar cand am incercat ieri sa iti scriu pe adresa de la FX a dat bounce. Si vorbim.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta