Start & Grow! (sau Despre inceputuri, in mod continuu)

S

In weekend am citit cartea lui Ed Viesturs despre K2. Dar despre aceasta carte sper sa vorbesc mai pe larg  in zilele viitoare. Astazi insa mi-am adus aminte de o reflectie a autorului: fiecare generatie de exploratori a crezut ca s-a nascut prea tarziu. Ca epoca de aur a marilor aventuri se afla in trecut. Stanley si Livingstone i-au invidiat pe Cook si Drake, Amundsen si Scott pe Stanley si Livingstone pentru descoperirea izvoarelor Nilului socotind ca ajungerea la poli sunt obiective arbitrare, cataratorii din anii ’70 i-au invidiat pe cei din anii ’50 care au cucerit prima data optmiarii himalayeni, cei de acum ii invidiaza pe cei din anii ’80-’90 cand s-au facut primele ascensiuni solo sau pe timp de iarna si tot asa.

La fel si in stiinta, cand savantii victorieni de dupa Maxwell  considerau ca marile probleme ale fizicii fusesera rezolvate, iar lor le ramanea doar structurarea si rezolvarea unor mici detalii. Si a venit problema masurarii vitezei luminii in eter, si apoi relativitatea si mecanica cuantica, si descoperirea primei galaxii in afara de Calea Lactee (Andromeda, care a fost confirmata ca  galaxie abia in anii ’50), iar acum deja astronomii numara galaxiile in sute de miliarde.

Si cu totii ne-am trezit spunand cel putin o data “daca ma nasteam cu zece ani mai devreme…”

Cu totii tindem sa credem ca oportunitatile se afla in trecut. Si totusi experienta ne invata ca nu este asa.  Fiecare epoca a insemnat  un plus de sanse pentru cei curajosi, pentru cei inteligenti, pentru cei muncitori, pentru care au crezut in visele lui.

De aceasta, cand Daniel Tiganila si Cristina Alexandru de la Startups.ro mi-au povestit de proiectul lor – Start&Grow -  am fost captivat pe loc. Si am decis sa dam si noi(TreeWorks) o mana de ajutor. E o chestie care mi-as fi dorit sa existe acum 8-9 ani, cand am decis sa merg pe drumul propriu.

Un program de mentoring si in acelasi timp un incubator de startup-uri. Ce ofera gratuit si fara strings attached accesul la niste resurse pe care altminteri o companie si le permite doar cu bani foarte multi: sediu pe durata proiectului, consultanta cu unii dintre cei mari tari oameni din zona de business, acces la infrastructura, hosting, servicii de contabilitate, produse si servicii IT etc.

——–

Iata si lista completa cu partenerii:

Mentori/Coach:
– Radu Tudorache, Newarch Investments- sfaturi/sprijin in inceperea si
dezvoltarea unei afaceri
– Radu Georgescu, GeCad – mentoring
– Mihai Stanescu, RoCoach – coaching
– Eusediu Margasoiu, The Network – consultanta in strategie de business
– George Butunoiu, GB Consulting – consultanta pe partea de resurse umane
– Gabriela Lungu, The Practice – consultanta in PR&Comunicare

Companii/Consultanti:
– Microsoft – partenerul principal al proiectului
– Salans – legal&tax
– Kerten – finantare tip venture (Aurelian Trifa, Kerten – consultanta
pentru identificarea resurselor de finantare potrivite)
– Bogdan Comanescu, Accelera – Academie Accor Services Romania –
consultanta pe partea de vanzari & marketing
– Hostway – gazduire online, produse si servicii software si training
pentru eficientizarea costurilor legate de tehnologie
– R&M Audit – contabilitatea firmelor selectate
– ABC Training Consulting (Anda Racsa – consultanta in management financiar)
– Bucharest Hubb – sediu&infrastructura pentru start-up-ul din
tehnologie si spatiu pentru conferintele lunare
– Pentru spatiul de birou gratuit vom putea oferi (in functie de
nevoile celor selectati) fie sediu in cladirea de birouri Preciziei
BC, fie sediu intr-o vila vis-a-vis de Marriott.

Cu sprijinul TreeWorks & Hotnews.ro & Italics

——–

Sunt in stare sa fac pariu ca cele 4 startupuri selectate vor avea sanse de succes extrem de bune. Pentru ca viziunea fondatorilor va fi ajutata enorm de discutiile cu mentorii programului si de sprijinul acordat de companiile partenere. (La naiba, mai ca mi-as face si eu un startup doar ca sa ma inscriu in program 🙂 )

Si asta ma aduce la fraza de la inceput: acum sunt sanse si oportunitati mai mari pentru cei care isi doresc cu adevarat.  Clientii au devenit mai sofisticati si mai inteligenti in deciziile pe care le iau, criza financiara ii cerne pe cei cu adevarat muncitori/inteligenti de cei care doar spun vorbe si tot asa.

Si inca ceva care mi se pare foarte imporant: programul Start&Grow nu este doar pentru proiecte online. E un proiect pentru tot felul de start-upuri. Acest lucru mi se pare  esential de subliniat.

De fiecare data cand merg intr-o alta capitala europeana sunt fascinat de multitudinea initiativelor particulare. Diferenta intre Bucuresti si Madrid, de pilda, nu estedata neaparat  de prezentele multinationalelor. Acestea sunt cam aceleasi peste tot. Sau intersanjabile. Diferenta este data in primul rand de multitudinea de firmulite, barulete, magazinase, brutarii, etc.

Intr-un fel (pe langa marile proiecte de infrastructura si bogatia culturala) mi se pare ca diferenta dintre un spatiu urban si altul este data in primul rand de numarul de “oameni-furnicutze” care incearca fiecare la locul sau sa dea/faca ceva, sa aiba grija de un lucru, sa exploateze un spatiu, sa ofere ceva trecatorilor.

De asta cred ca un astfel de program – unic in felul sau, din cate stiu eu – are o valoare foarte mare pentru o Romanie sanatoasa. Poate sunt excesiv de liberal/utopic, insa cred ca genul acesta de ecosistem de startup-uri, firme mici, owneri implicati, mom&pop shops, business-uri facute din pasiune – ei, bine cred ca acest ecosistem este mult mai important si benefic pentru libertatea economica si libertatea interioara a fiecaruia decat un conglomerat de colosi economici. (BTW, un gand pe aceasi tema la Mircea Scarlatescu)

Asadar, va invit sa aplicati in program si apoi, prin intermediul startups.ro, sa impartatiti tuturor din experienta voastra (din cadrul proiectului si de dupa finalizarea sa).

Si inca o chestie, pe care poate o uitam prea des. Spune Maurice Herzog, cuceritorul primului optmiar escaladat si in acelasi timp a celui mai periculos: “Exista si alte Annapurne in vietile oamenilor”. Important este sa mergem inainte in primul si in primul rand din placere. Nimic nu trebuie, daca nu vine din suflet.

Cred ca despre aceasta este vorba si in Start&Grow, si nu despre lingouri de aur:  despre curajul de a porni la drum. Si despre norocul de a porni alaturi de niste prieteni ceva mai experimentati si in acelasi timp deschisi.

PS Multe multumiri lui Ionut, care a stat serile la munca ca sa putem sa dam si noi o mana de ajutor pe partea de design si in acelasi timp sa jonglam cu proiectele existente.

About the author

8 comments

 • @Adrian – perfect atunci 🙂 Iar daca vrei sa stam de vorba despre proiect (daca crezi ca pot ajuta cu ceva) iti stau oricand la dispozitie.

 • la sfarsitul lunii martie s-a lansat o carte uluitoare despre viata reala a unui dj si pasiunea lui pentru muzica electronica. o poveste fascinanta despre cum sa-ti creezi succesul in viata urmandu-ti visurile. o carte despre un declin teribil si o ascensiune impresionanta, descriere fascinanta pentru literatura romaneasca. o istorie despre pasiune, iubire si vointa de otel. nu ezitati sa cititi aceasta autobiografie care pune in umbra mari scriitori de la noi sau de pe alte meleaguri. pana apare in librarii cartea poate fi achizitionata doar facand comanda la adresa de e-mail de pe blogul personal arcadiandeanjoseph.blogspot.com. Daca vreti sa cititi ceva de calitate cu siguranta ar trebui sa va lasati purtati in fericire de aceasta poveste adevarata. va salut

 • Catalin,

  am ales să postez un comentariu aici deoarece e singurul mod de comunicare despre platforma zeList. Cel putin nu am gasit nimic in cele 15 minute pierdute în cautarea adresei.
  1.zeList nu are un mail de contact
  2.de ce sistemul disqus nu il luati in considerare ?

  Mulțumesc.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta