Diverse

D

1. Cotidianul de astazi vine cu Noi de Evgheni Zamiatin – prima distopie moderna, cam de acelasi nivel cu 1984 si Brave New Word.

2. Citesc in Cotidianul ca Armata curata zapada pe gratis. De ce? O cadere de zapada de tipul celei de saptaman trecuta se numeste cataclism? Iar daca companiile angajate sa curete nu mai fac fata, atunci cedeaza ei banii primiti armatei? Si in plus, nu e situatia asta un pic incompatibila cu statutul de armata profesionista. Adica mergea cand aveai recrutare generala – ca un fel de serviciu de utilitate publica, dar acum chiar nu nu se mai justifica in situatii normale. Iar o cadere de zapada e ceva normal si previzibil. Pe aceasi logica am putea sa putem solicita si un echipaj de pompieri pe post de instalatori sau o statie de emisie-receptie a politiei cand pica telefonul.

3. Ieri am citit despre Hadrian si Marc Aurelius. Doi literati, doi rafinati, care au dus un imperiu de rapa – un imperiu facut de spirite nu foarte alese gen Cesar sau Traian. Pentru cei care nu stiau, Hadrian voia sa isi inscauneze iubitul (un pustan din Asia Mica), dar pana la urma acesta a fost asasinat din ordinul senatului (si ulterior zeificat, ridicate temple in numele lui, numit orase). Marc Aurelius, stoicul, a fost primul imparat care a optat sa isi numesca co-imparat (fratele vitreg, desi acesta era lenes si dezinteresat). Iar fiul sau, Commodus, dupa ce a devenit imparat si-a luat 365 de concubine – una pentru fiecare zi a anului, a decis sa este reincarnarea lui Hercule si a pornit o cariera de gladiator imperial care s-a finalizat cau asasinarea sa. Ce vreau sa spun cu asta: de multe ori marile spirite sunt slabe. Platon credea el in regele filosof poate calitatile necesare pentru cele doua profesii sunt contradictorii.

4. Ar fi multe de spus, dar sunt foarte-foarte prins. Si, mii de scuze tuturor care mi-au urat chestii misto de sarbatori si eu, in lenea/nesimtirea mea, nu le-am raspuns. Sa aveti un an frumos, cu timp pentru voi. 🙂

About the author

2 comments

 • 3. umm…
  Hadrian: imparat de 117 la 138.
  Marcus Aurelius: 161 la 180.
  Imperiul Roman se dizolva dupa aproape 3 secole, adica vreo 10 generatii – imi explici te rog cum au dus imperiul de rapa? Se pare ca inca nu ai ajuns la Claudius, ca ne-ai fi explicat tu cum de la Claudius a inceput decaderea Imperiului. Rupt din filmele alea frumoase in Tehnicolor din anii ’60 care tot asa “explicau” Imperiul Roman.
  A, pardon, de fapt explici. Cu subiecte de can-can. Ce treaba avea de fapt Marcus Aurelius cu femeile lui Commodus? Le-a ales el, cumva?
  Oricum, imi place ca treci peste faptul ca MA a fost unul din imparatii asociati cu Pax Romana, sau Pax Augusta. Si imi place cum patinezi elegant pe langa Meditatiile sale.
  Ar mai fi si deceniul petrecut la granita romana, sa protejeze limes-ul.
  Apropo de mari spirite si slabe.

  4. Nu mai zice, ca m-am lamurit.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta