fbpx

Evolutie?

E

In natura (salbaticie) un ardei sau un pepene cu multe seminte are mai multe sanse de perpetuare. La limita, de-a lungul timpului pepenii si ardeii vor avea din ce in ce mai multe seminte.

Pe de alta parte, pepenii si ardeii cultivati de om vor avea din ce in ce mai putine seminte. Pentru ca semintele sunt neplacute. Enervante. Omul apreciaza soiurile cu cat mai putine seminte si legea cererii obliga cultivatorul si pepenii si ardeii sa se supuna.

Ma gandeam la asta in timp ce taiam un ardei pentru salata. Parca avea mai putine seminte decat in copilarie.

Si ma mai gandeam ca poate asa e si cu oamenii. Societatea joaca rolul cultivatorului. Poate ca intr-o societate mai naturala (mai putin urbana, aglomerata, competitiva, money-orientated, stresanta, ziceti-i cum vreti), poate ca intr-o societate naturala altele ar fi calitatiile care s-ar perpetua si amplifica in specia umana de-a lungul timpului. Poate ca nu ipocrizia, duplicitatea, minciuna, lasitatea, egoismul. Poate ca oamenii ar fi ceva mai aproape de ideal in societatea asta naturala. Sau poate ca sunt doar eu mai utopic, a la Rousseau.  

Desi, daca stau bine sa ma gandesc, ar putea sa se faca studii comparative intre bastinasii din Amazonia si cei din Londra, intre inuiti si tokyoiti, intre mongolii nomazi si new yorkezii sedentari.

About the author

5 comments

 • 1. samanta se imputineaza si la oameni in societatea de azi nu doar la ardei 🙂

  2. o diferentiere a societatii cultivate de una necultivata este de raspunsul pe care il primesti la intrebarea “ce faci?”; un personaj din societatea necultivata iti va raspunde si ce a mancat in acea dimineata, societatea cultivata te va intreba acelasi lucru ca si raspuns

 • Ai citit “Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate”, a lui Konrad Lorentz? Somehow related, are o parte in care se refera, prin comparatie, la o familie care traieste intr-o padure vs. metropola – unde oamenii sunt “supra-alimentati” cu comunicare, foarte inghesuiti, interactioneaza permanent. Plus competitia constanta. De unde si o parte din atributele pe care le mentionezi.

 • Mais ou sont les semences d’antan?
  zise Francois Villon, duc de Poivron…
  … ei, bine bucura-te ca ardeiii au seminte! Eram prin strainezia cu cativa ani in urma si am dat de niste ardei FARA seminte, fara cotor, de ma intrebam ce legume mutante mananc.

  In alta ordine de idei, sa nu idealizam. Bunul salbatic e departe de a fi o realitate (and I’m not advocating for homo homini lupus). Dar, in linii generale, sunt de acord cu tine. Raul, desi exista si in societatile mai traditionale, e azi imbracat la costum, are deprinderi rafinate, poarta numele de duplicitate, ipocrizie sau egoism si are un birou de PR foarte competent care il promoveaza ca valoare demna de urmat.
  Naspa, ca sa zic asa!
  [dar poate ma insel]

 • Chiar daca vrem pepeni cu tot mai putine seminte, n-o sa ajungem pana la pepenele nicio samanta. Oricat de putin ne-ar placea, avem nevoie de ele ca sa inmultim fructele.
  Cat despre societatea urbana, daca ar promova indivizii care se bucura de lucrurile simple, naturale si neprelucrate de mana omului, nu stiu cum am mai putea noi acum posta texte si comentarii pe bloguri. Lumea, in loc sa mestereasca la calculatoare si sisteme de operare, s-ar multumi sa admire spatiile verzi dintre doua benzi ale autostrazii.
  Io zic ca e buna directia in care mere societatea.

 • Ma bucur asa de mult cand vad comentarii asa de misto. Pe bune 🙂 Asta si cunoasterea de oameni interesanti (offline, I mean) sunt chestiile care motiveaza sa bloghez. BTW, sa veniti si voi la alte inalniri d-astea offline. E chiar super.

  Nu vreau sa fiu idealist. Nici eu nu cred in nobilul salbatic. Si e evident ca intr-o societate vanatoreasca sau agrara s-ar perpetua si amplifica alte tare. Constatam doar ca in societatea noastra aglomerata, competitiva si materialista selectia naturala genereaza si carente morale de un anumit tip. Multe hiene.

  Pe de alta parte nu cred ca dezvoltarea tehnologica este incompatibila cu o lume mai aerisita. Ba din contra, tehnologiile astea moderne s-ar putea sa descentralizeze munca si distractia. Sa transforme orasele mari intr-o chestie a trecutului.
  Pana la urma sper sa se ajunga la o lume mai omogena geografic. Desi predictiile pe termen mediu tind sa arate contrariul – intarirea metropolei cvasistat. Citeam pe undeva ca in Arizona vreo 80% din populatie locuieste in Phoenix si imprejurimi si pana in 2015 procentul va creste la vreo 95%.
  Pe de alta parte poate pe termen ceva mai lung lumea va avea parte si de beneficiile civilizatiei si de o atmosfera mai putin aglomerata. Teleprezenta, teledistractie, comunicatii ieftine, transport ieftin, retele de comunicatie de incredere, economie bazata pe servicii. Astea sunt ingredientele. Se poate specula.
  Si da, Gabi, cartea lui Lorentz e super misto. Ca punere a problemei. Totusi eu sunt mult mai optimist decat el. Eu cred ca lumea nu se va autodistruge. Din contra, va intra intr-o epoca mult mai buna intr-o suta de ani. Dar asa sunt eu utopic 🙂

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta