From a distance (pentru Capsula Timpului)

F

From a distance

Da, stiu ca o sa fiu un pic patetic si nu imi place deloc chestia asta, dar pe de alta parte asta este, uneri trebuie sa risti sa iti exprimi sentimentele, chiar daca asta inseamna sa fii un pic patetic.

From a distance there is harmony,
and it echoes through the land.
And it’s the hope of hopes, it’s the love of loves,
it’s the heart of every man.

Am dorit sa scriu acest post de mai multe zile, insa nu am avut timp. As vrea sa las in Capsula Timpului, un proiect al lui Adrian, Carmen, Cristi si Alina, o amintire. E ciudat, amintirile se tocesc o data cu trecerea timpului se deformeaza si unori raman doar scheletele lor, insa amintirea asta cred ca este destul de vie.

Se petrecea prin 1998 (sau poate 1999). Si abia descoperisem Internetul. Era dial-upul acel. Brandizat ca blazing fast: 56Kb/s, daca tineti minte modemurile acelea. Cand lumea se deschidea in fata noastra. Cand eram atat de uimiti de patratelele care zburau au intr-un filmulet flash. Cand ma minunam ca un email trimis pe contul le de yahoo se duce pana in California si inapoi in cate secunde.

Imi aduc aminte de niste ganduri pe care le-am avut atunci. Mi-am dat seama ca fiecare descoperire tehnologica vine cu propria ei provocare culturala, cu propria ei barbarie daca vreti sa spunem asa. Si ca noi, cei care am apucat si vremurile de inainte suntem cei raspunsatori sa propovaduim. Sa spunem cum mergeam lucrurile inainte.

Hai sa fiu mai concret. Internetul, mediul care acum imi ofera atat informatia cat si painea de zi cu zi, prozaic spus, omoara de multe ori placerea culturala. Netul este despre filmuletele de pe youtube, care omoara filmele de arta, despre bancurile care omoara cartile, despre limbajul direct care omoara poezia.

Poate voi fi considerat o forma ciudata de luddit insa de multe ori cred ca tehnologia nu este in consonanta cu cultura. Sau cu living the good life. Ca, de cele mai multe ori, tehnologia creste eficienta, dar nu si pofta de viata sau capacitatea de a intelege viata. De a trai ca un om nobil. Ca tehnologia creste de cele mai multe ori capacitatea omului de a dobandi bunuri materiale, dar nu capacitatea sa te a fi mai bun, mai uman sau mai cult. Ca de cele mai multe ori o crestere tehnologica nu este insotita de o crestere a nivelului a constiintei.

Si vreau sa cred ca scopul nostru, al oamenilor care au capacitatea de a vedea clar lucrurile si de a articula un punct de vedere este tocmai aceea de a propaga aceasta deschidere de constiinta, de a incerca sa imbunatatim impreuna conditia spirituala a semenilor nostri. Numai noi o putem face. E foarte important sa credem asta. Si sa facem ca lucrurile sa fie mai bune.

Tag Technorati:

About the author

11 comments

  • Cred ca cel mai important din acest punct de vedere este capacitatea noastra de a ne bucura de aici si de acum si empatia, posibilitatea de a vedea in ceilalti pe noi insine, de a face bine fara a ne astepta la vreo recompensa. Si capacitatea de valoriza frumosetea din jurul nostru – atat cea naturala, dar mai ales cea creata de semenii nostri. De a ne bucura de prieteni si familie, de o carte buna, de o discutie provocatoare. De a filtra lumea prin ceea ce civilizatia a creat.

  • iaca am nimerit intimplator la tine si pt ca mi-a placut am revenit, vazind david bowie pe aici nu ma abtin sa te intreb – ai cumva london boy? ca io il am doar pe o caseta audio si altfel nu l-am gasit 🙂

  • Sa stii ca ai dreptate, intr-un fel. E clar ca exista posibilitati de distribuire mai nisata a filmelor de arta, de exemplu. Dar pe de alta parte si marile corporatii pot sa distribuie mai mult junk targetat si sa sufoce individarea.

  • Hmmm … cu siguranta tehnologia creste capacitatea de a dobandi bunuri materiale, dar nu cred ca afecteaza cultura prin natura ei, ci doar o transforma sau are potentialul sa o transforme. Depinde doar de om cum foloseste tehnologia si cei care cauta cultura vor gasi un mod de a adapta tehnologia si de a o folosi intr-un mod in care s-o imbogateasca.
    Ia tiparul, probabil c-a afectat modul in care se transmitea cultura pana atunci, dar efectul e pozitiv … sigur, se scriu o gramada de prostii, dar asta nu scade din valoarea lui ca tehnologie de raspandire a culturii.
    Televiziunea sau cinematografia, sigur, poate marea majoritate a productiilor nu pot fi clasificate drept culturale, dar ce ne-am face fara un film bun?
    Cred ca efectul tehnologiei asupra culturii reflecta ponderea inca minoritara a culturii in preocuparile humane si rezultatul e, poate, ca productiile culturale sint net depasite de junks, dar asta e, asa sintem noi si asa am fost, cred, intotdeauna.
    Cat despre net, cred ca potentialul de a influenta in bine cultura e urias, numai faptul ca pot sa-mi iau o carte de la amazon inainte sa fie tiparita aici sau pot citi despre ceva nu doar din presa sau din “almanahe” ca acum 15 ani, e enorm. Si asta e doar inceputul.
    De acord ca netul are un efect asupra relatiilor personale, ca, uite, in loc sa stam de vorba face to face, sta fiecare in casa lui, in fata unui monitor. Dar, pe de alta parte, care ar fi fost sansele sa putem sta de vorba fara net ?
    Cu siguranta netul o sa ne transforme si-o sa transforme modul in care se face si se raspandeste cultura, dar eu sint optimist … cat timp ne preocupa subiectul, e ok

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta