fbpx

Gand, poate naiv

G

Apropo de asasinarea jurnalistului saudit, stiti ce nu inteleg eu?

In momentul de fata tarile cu valori vestice (Europa, SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Singapore, etc) au impreuna cam vreo 60% din GDP. At least.

De ce nu decid sa lege comertul (sau macar tarife zero) de respectarea unor drepturi minimale ale omului? Nu zic neaparat votare libera, reprezentare locala si nationala, transparenta etc.
Dar macar chestiile alea de baza din Declaratia Drepturilor Omului?

“Fratioare, vrei sa sa iti vinzi petrolul sau electronicele tale ieftine la noi in tara? E ok, dar noi nu vrem sa fim manjiti de sange. Nu vrem sa stim ca din banii nostri subventionam un regim care ucide, care permite exploatarea copiilor, in care femeile sunt obiecte de schimb, in care proprietatea poate fi luata cu japca.”

Mi se pare ca democratia trebuie protejata cu puterea banilor. Si nu as avea nimic impotriva sa suport si eu un pic. Sa cumpar un tricou cu 60 de lei in loc de 40 e lei, un litru de benzina cu 7 lei in loc de 6 lei si asa mai departe.

Mi se pare ca daca acum tarile democratice nu actioneaza decisiv (intai cu niste cerinte minimale, iar apoi ridicand stacheta la fiecare 3-4 ani) o sa ajungem intr-o lume in care puterea banului va fi mai importanta decat drepturile si demnitatea umana.

Si nu trebuie sa conteze ca ticalosii sunt aliati sau dusmani strategici, trebuie sa conteze doar comportamentul minimal-decent fata de proprii cetateni si de restul umanitatii.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta