Horoscoape

H

Mi se par unele dintre cele mai stupide lucruri de pe pamant. Atat cele populare (12 zodii in ziare), cat si cele “avansate” (bazate pe calculatii complicate care, desi poate or fi corecte din punct de vedere al metodei de calcul, pornesc pur si simplu de la o premiza idioata: aceasa ca presupusa influenta naturala asupra unui individ poate fi calculata cu precizie tinand cont de niste tabele). Faptul ca exista atatia sarlatani la televizor care traiesc din chestia asta si faptul ca pana si ziare altminteri serioase publica cotidiana rubrica de superstitii astrologice dovedeste destul de bine pe unde am ajuns cu civilizatia.

Fireste, una dintre explicatii este cea pecuniara. Oamenii cumpara ziarele ca sa citeasca acele prostii, deci patronii de ziare trebuie sa le dea ce vor. Dar daca este sa acceptam explicatia pecuniara, trebuie sa o acceptam pana la capat. Daca acesti horoscopisti ar practica o meserie cinstita, atunci ar ghici numerele la loto, sau trenduri la bursa sau alte chestii de tipul asta. Am putea sa lichidam costurile cu politia, calculand pur si simplu oamenii care urmeaza sa comita actiuni in urmatorul an. Am trai intr-o lume mai buna si mai eficienta. Si, tot apropo de horoscoape, asta imi aduce aminte de Kepler care era trebuia, saracul, sa se opreasca din astronomie si sa calculeze imbecilitati pentru a-si putea finanta cercetarile. Si parca la fel si Galilei.

Anyway, revenind la povestea pecuniara sunt multe premii consistente (chiar si de 1 milion) pentru cei care ar putea sa dovedeasca ca se pricep la chestiile astea paranormale. Dar paranormalii raman in continuare ascunsi. Apar doar rudele lor sarmane care o dau in bara:

“An astrologer claimed that he was able to guess correctly a person’s astrological sign after talking with them for a few minutes. He was presented with twelve people, one at the time, each with a different astrological sign. The people could not tell the astrologer their astrological sign or birth date, nor could they wear anything that would indicate it. After the astrologer talked to the people, he had them sit in front of a sign that the astrologer thought was theirs. By agreement, the astrologer needed to get ten of them correct to win. He got none correct. “

About the author

12 comments

 • la un moment prin ziare era reclama gen “dai un milion si iti facem un studiu cu care POTI CASTIGA MARELE PREMIU LA LOTO” fiindca iti descopereau zilele bune si numerele care iti priau in ziau respectiva.
  au stat o vreme acolo, deci presupun ca au avut ceva succes.

 • well, pareri si pareri. nu spune nimeni ca Horoscopul stabileste exact ce faci, cum mananci etc. dar daca citesti si carti scrise de ne si non sarlatani vezi, putintel, altfel lucrurile..

  cine spunea de premisa cu precizia??

 • Mai pplz, cum puteti crede ca un grup de stele, care formeaza acel grup doar daca sunt privite din locul acesta, daca te deplasezi pana pe luna de exemplu nu le mai vezi la fel, va poate controla viata?
  Chiar e atat de greu sa te bazezi doar pe tine?
  Frica naste prostiile astea

 • eu, una, am dobandit o profunda admiratie fata de tagma horoscopistilor in momentul in care mi-a picat in mana o brosurica d’aia care combina zodiacul european cu al chinezesc. Am deschis eu la partea care cica era despre mine, adica varsatorii din anul cainelui si am inlemnit cand am vazut cu cata precizie stiintifica ma informa: “Sunteti caine din rasa Saint-Bernard”.
  Asta am zis-o ca sa nu se creada ca astrologii ar fi varza. io zic ca-si fundamenteaza foarte bine cercetarile.

 • Mie-mi place horoscopul pentru anul ăsta. Cică or să-mi crească semnificativ veniturile, chiar din februarie.Om trăi ÅŸi om vedea :D.

  Mi-a fost frică să mai citesc şi alt horoscop :))

 • Asa cum nu cred horoscoapele astea zilnice din ziar si nici pe cele anual, semestriale sau whatever, la fel nu ma pot mira de cat de corect sunt prezentate tipologiile tuturor celor 12 zodii din zodiacul european. Oameni buni, se potrivesc. Inseamna ca au studiat mult si bine…

 • In facultate, o colega a facut practica la un cotidian de circulatie nationala cunoscut si apreciat. Prima sarcina care i s-a dat in practica sa a fost sa scrie horoscopul.

  A tradus ceva de pe net ca sa plece de la birou cu inima cat de cat impacata.

  Funny, nu?

 • Exista o deosebire intre zodiace si horoscoape
  Radu face o observatie pertinenta despre cum se potrivesc tipologiile zodiilor; oricum, horoscopul tine de ghicitul viitorului, si e extrem de usor de criticat si demontat.

  Nu sunt specialist, am citit ca fiecare descrieri de tipologii psihologice ale fiecarei zodii, dar as incerca sa ii ghicesc zodia lui Catalin.
  Nu stiu in ce zi s-a nascut Catalin, dar am citit pe Metropotam ca s-a nascut toamna, se limiteaza alegerea la Fecioara, Balanta si Scorpion. Catalin este prea diplomat pentru zodia Scorpion, si prea idealist pentru zodia Fecioara.
  As crede ca e Balanta.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta