Imagine a world without Luther

I

Urasc fanfaronada. Mai ales cand nu se sprijina pe chestii reale. Din cauza asta mi s-a parut complet aiurea clipul acela produs de o firma de bere – Imagine a world without Romania. O chestie care aminteste de protocronismul ceausist. Ceva mai subtila, conced.

Sa facem un alt exercitiu. Sa ni-l inchipuim pe Luther batand in cuie cele 95 de teze antipapale pe usa catedralei lui.

Daca s-ar fi oprit si ar fi aruncat foile la gunoi lumea ar fi fost complet diferita. Fara Bach si Beethoven, fara Goethe si Holderlin, fara Kant si Hegel si Nietzche, fara nationalism si romantism, fara Razboiul de 30 de ani si aproape sigur si fara cele doua razboaie mondiale, fara spirtul protestant si fara corporatii, fara cosurile de pe valea Ruhr-ului si cosurile de la Auschwitz, fara statele nationale si cultura pentru mase.

Cand Luther batea in cuie tezele alea (imi place sa cred ca a facut-o singur, desi cel mai probabil a pus pe cineva) batea si cuiele la sicriul ideii milenare de Imperiu Roman in diferitele lui forme. Crea o polaritate politica la care ne referim si azi. Nord vs. Sud.

Acum imaginati-va o lume fara 10-le Nadiei la Montreal si cu avionul cu reactie inventat 5 ani mai tarziu.  Este chiar asa de mare diferenta?

About the author

4 comments

 • Small countries are not so small…

  There is a superb TV ad for Romanian beer brand Ursus spreading rapidly across of Internet. It’s for Ursus but it’s about Romania.
  There are many small countries that brought a great deal of progress to the big world. I would like to see si…

 • well, ai dreptate. dacă te interesează progresele aduse de o altă Å£ară mică (Ungaria), aruncă un ochi în trackback-ul de la mine. mai ales la Szent-Györgyi Albert ÅŸi Neumann János. părerea mea că pe lângă curiozităţi, ei au adus contribuÅ£ii majore.

 • Amice, gresesti putzin, zic eu. Poate chiar putzin cam mult. Avand in vedere ca putzina lume popularizeaza faptul ca Romania nu e doar Dracula Land si Cersetoria Country, ci si multzi care au ajutat, pe cat au putut, umanitatea sa evolueze, nu e de condamnat clipul ursus. Cred eu se inscrie in tiparele publicitatii de secol 21, fara a fi catusi de putin exagerat. Si daca tot vrei sa imaginezi ceva in care si Romania a avut ceva de spus, ia si numai razboaiele mondiale si aminteste-ti cum recunosc multi contributia Romaniei la terminarea lor si cat se mai puteau lungi daca nu schimbam tabara. In rest, nice blog, imi place ca ai multe posturi despre carti. Spor! Eu sunt doar la inceput: http://spreviitor.wordpress.com

 • Salut.
  Eu nu spun ca romanii nu au facut nimic pentru progresul acestei lumi. Departe de mine acest lucru. Si nici nu spun ca videoclipul Ursus este ceva aiurea (desi are vreo doua erori factuale). Spun doar ca nici una dintre contributiile romanesti la istoria politica sau spirituala a acestei lumi nu a produs schimbari majore de paradigma. Ca o lume fara Romania este usor de imaginat, la fel si o lume fara Finlanda, de pilda (Desi e un pic mai greu cu atatea telefone Nokia pe piata, dar numai un pic 🙂 ). Si nici macar nu este vina noastra; e marea probleam a culturilor mici, nu? Plus o lipsa de viziune sau poate o privire prea fatalista asupra vietii. Daca imi spui un roman sau o realizare romaneasca care a modificat decisiv o epoca, eu fac cinste cu 10 beri.

  Cat priveste razboaiele, eu n-as privi cu atata indulgenta contributia noastra la primul razboi mondial cand am esuat catastrofal. Iar in doilea cred ca e la fel de semnificativ faptul ca dintre toate armatele implicate armata romana a avut cel mai mare numar de morti raportat procentual la numarul de soldati trimisi in conflict. Chiar mai multi decat rusii care nu erau renumiti pentru umanismul si grija fata de soldatii lor. Si asta spune multe despre respectul fata de om si despre dotarea tehnica.

  Ma bucur ca iti place blogul meu si iti urez succes.

  Catalin

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta