Rationali(s)tate

R

Stau pe o patura in iarba, la Bran, si citesc finalul din Kadis pentru copilul nenascut. Si ma intreb despre ce citesc. Si la ipod canta Here comes the sun si e misto si pentru prima data pe anul asta am impresia ca au trecut cateva ore de cand nu m-am mai gandit la ceva care poate fi exprimat in bani sau timp.
Si stau deci si inteleg visceral ca Auschwitzul a fost rational. La fel ca si Gulagul si macelurile etnice din Africa. Doamne, cat m-a scarbit fraza aia din Hegel cu tot ce este real este si rational. Eram mai tanar si confunam binele si frumosul cu rationalul. Platon e de vina, nu? Si societatea noastra rationalista. Dar poate rational inseamna doar in firea lucrurilor. Sau coerent discursiv.
In fine, m-am oprit din citit doar ca sa notez ca rationalitatea unui demers nu garanteaza caracterul sau moral. Exista viziuni rationale albe si viziuni rationale negre, maniheist vorbind
PS Mai incolo o sa ma sui pe un deal unde e acoperire sa postez asta.

About the author

5 comments

 • ce mistooo sa stai in iarba si sa poti scrie in blog… distractie placuta la bran! e asa frumos primavara/vara acolo…

 • Sa inteleg ca merge bine team-buildingul? 🙂 Cred ca e frumos pe acolo, sper sa reusesc sa-mi indeplinesc la anul proiectul si o sa fiti invitatii mei, daca doriti.

  Chiar ai reusit sa te desprinzi total de gandurile “compuse” din bani, timp sau bani+timp? Felicitari, eu nu prea reusesc.

 • Asta da.. Sa scrii la blog stand tolanit in iarba… Desi nu vreau sa recunosc ca fac parte, totusi, din generatia Internet, uite ca imi place o astfel de “imagine”: sa stau in iarba, departe de agitatia din oras, si sa imi pun gandurile in memoria laptop-ului 🙂 Si ca sa nu devina lucrurile din cale-afara de hi-tech, apoi sa ma sui pe un deal in cautarea semnalului :)))…
  Frumos trebuie sa fie weekendul acesta la Bran, in orice caz!

 • Si asa reusesti sa-i faci pe bietii prizonieri in celule de beton sa simta mirosul ierbii proaspat cosite 🙂
  Si cam la ce provider ai gasit semnal pe acolo? Ca sa fim si noi pregatiti 🙂

 • Salut. Back in Bucharest 🙂
  Multumesc pentru comentarii. A fost chiar misto la Bucuresti. Pentru prima data m-am urcat pe un cal.
  Si da, Radu, am avut cam vreo 2 ore cand nu mi-a trecut prin cap nici un gand material (asta chiar a fost misto).
  Now back the the 1000 problems waiting for me 🙂

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta