Am vazut postul acesta la Sorin Tudor si m-am simtit dator sa-i raspund. Apoi mi-am dat seama ca mai bine scriu aici ca sa pot da o explicatie ampla. Asadar:
Salutare,
Eu imi asum intrutotul resposabilitatea pentru genul asta de intrebari. Fireste mi-as dori sa avem mai multe intrebari de tipul “Care sunt diferentele cu privire la gnoseologie din Prolegomene vs Critici la Kant” dar pe de alta parte se pare ca nu astea sunt problemele cu care lumea se confrunta in mod general.
Personal am crezut ca vor fi mai multe intrebari despre cultura inalta, insa in lunile care au trecut mi-am dat seama ca mai am mult de invatat despre sufletul uman si despre chinurile mai mari sau mai mici prin care trec oamenii, zi de zi.
In fiecare zi veti vedea pe TPU cel putin 20% intrebari care se refera la sex. Menstruatie, anticonceptionale, graviditate, sex la varste prea mici, sex neprotejat. Sau intrebari legate de sanatate: cancer de col, cancer de san, infertilitate. Sigur, putem citi in cheia: “Ia uite-i si pe prostii astia, nu stiu sa se fereasca, nu stiu sa mearga la doctor, fac sex si apoi se intreaba daca au ramas gravide”. Putem sa radem de prostia oameneasca, e simplu intr-adevar.
Sau putem sa alegem calea mai grea. Sa ne punem in pielea celuilalt. Sa intelegem ca omul acela chiar are o intrebare, si ca il framanta mai mult decat ar putea sa ne framante pe noi intrebarile de tipul: Mac sau PC, Ipod sau Creative Labs, unde gasesc un restaurant bun sau un hotel ieftin si tot asa.
Sorin se intreaba daca asta e dovada de calitate:
Buna sunt alexa si am 12 ani.stiu ca pare o nebunie…dar…am facut sex neprotejat…
Da, e dovada e calitate umana. Faptul ca mai mult de 15 oameni s-au aplecat asupra problemei. Ca i-au dat un sfat. Si printre cei care au dat sfatul s-au numarat nu numai adolescenti ci si oameni maturi cu profesii serioase: doctori, psihologi etc. E o dovada ca oamenii inteleg alteritatea si inteleg ajutorul.
Poate acel copil a invatat ceva. Sau mai exact poate a invatat mai mult decat daca acea intrebare nu ar fi fost acceptata.
Fireste, si noua ca site ne-ar fi fost usor sa nu o aprobam. Asa trebuie sa avem grija sa ne gandim la aspectele legale, sa ne gandim ca poate comunitatea ne va judeca gresit, ca bloggerii se vor amuza cu astfel de intrebari, ca exista riscuri de posibili pradatori sexuali (pe care le rezolvam prin logare a tuturor datelor, si prin anonimizarea intrebarilor delicate provenite de la minori). Ne-ar fi mai usor sa prezentam potentialilor advertiseri un site aseptic fara cancere, fara sex la varste mici, fara menstruatii si sangerari. Ar fi mai comod pentru toata lumea.
Dar nu s-ar atinge scopul a ceea ce credem ca trebuie sa facem. Scopul e sa raspundem intrebarilor pe care chiar le au oamenii (indiferent daca sunt academicieni sau spalatori de vase, copii olimpici sau copii manelisti). Si scopul e inteles de multi oameni nobili.
Daca veti cauta pe TPU cu “anticonceptionale” sau “gravida” veti vedea aceasi intrebare, in diverse forme, pusa de zeci de femei. Si veti vedea ca de fiecare data si-a gasit raspunsul, ca poate aceasi persoana a stat a doua, a treia, a douazecea ora ca sa raspunda. Desi raspunsul era la fel, desi raspunsul nu presupunea vreo provocare intelectuala, desi raspunsul nu aducea nici o recompensa. Doar recompensa unui “multumesc”, cel mult.
Despre asta e TPU si despre asta va fi: un loc unde fiecare persoana sa isi gaseasca raspunsul. Si da, ne asumam riscul de a nu fi premium prin continut, de a fi premium prin atitudinea comunitatii noastre. Da, e nasol ca poate nu vom fi wikipedia (desi sunt si multe intrebari si raspunsuri foarte documentate). Insa credem ca daca in fiecare zi vom ajuta douazeci de oameni simplii care nu stiu cum sa caute pe google, care nu stiu incotro sa apuce, care nu au bani de un doctor, sau nu au curajul de a-si intreba parintii sau prietenii, atunci facem o chestie buna.
Asta e calitatea noastra: sa putem sa oferim un raspuns din suflet oricarei intrebari, venite de la oricine.
Cam asta e povestea TPU. Iar daca vreti sa vedeti ce a facut comunitatea respectiva luati cateva profile la intamplare de aici si urmariti raspunsurile lor. Eu le multumesc din suflet si sper sa fie mai multi pe zi ce trece. Si imi doresc ca la sfarsitul anului, cand ma va intreba cineva ce a facut TreeWorks bun in ultimii ani primul gand care sa imi vina in minte sa fie: un loc unde oamenii isi gasesc rezolvarea problemelor lor, indiferent de nivelul lor de cultura.
———-
Si inca o bucata din raspunsul meu:
@Corina Povestea e simpla: intrebarile exista, le putem baga sub pres sau putem face educatie unor astfel de oameni. Eu zic ca e mai bine sa acceptam intrebarile care nu sunt puse la misto.
Iar criteriul “ofensatoriu” e foarte complicat: acum 35 de ani doi barbati care se tineau de mana in public era ceva ofensatoriu (de fapt chiar ilegal in romania pana acum vreo 12-13 ani daca tin bine mine), acum 50 de ani era ofensatoriu ca un negru sa intre intr-un local de albi, iar acum 70 de ani era ofensatoriu ca un evreu sa vrea sa faca o facultate in Germania.
Idem criteriul “idiot”: daca un om idiot merge la doctor, doctorul trebuie sa-l trimita acasa pe motiv ca e idiot?
E mai complicat decat pare, sa stii. Uite o serie de intrebari care au fost respinse:
Bafta si spor la munca.
Aveti o misiune grea, asta trebuie sa recunosti.
Multumesc, Mircea.
Important e sa convingem cat mai multi oameni ca a da un raspuns unei intrebari poate fi foarte util.
catalin, ce faceti daca intreaba cineva de unde se pot cumpara droguri?
Am anonimiza intrebarea (sa nu poata fi contactat cel care a pus-o), am lasa raspunsurile legale si morale (care explica ca drogurile sunt rele) si nu am permite raspunsurile ilegale.
Intotdeauna te astepti sa primesti un raspuns la intrebarea pe care o adresezi, asa ca misiunea voastra e foarte grea. Mult succes!
Ma numesc Mitut Claudiu Adrian si vreau in primul rand sa va multumesc pentru ca va implicati in comunitate.Este benefic si important pentru fiecare institutie si persoana sa aiba astfel de actiuni.In acest sens,un aspect important il reprezinta partea de mediu,presiunea mare asupra naturii.Astept raspuns.Trebuie sa facem ceva pana nu e prea tarziu.Ne priveste pe toti.
Ma bucur ca a inceput si la noi “marketingul verde”,sensibil la problemele mediului.Daca as avea si eu putere financiara,as face tot atatea proiecte sau chiar mai multe(in special de impaduriri).Dar aceasta nu ma descurajeaza.Am 20 ani,sunt student,anul 2,la Geografia Mediului si am facut o obisnuinta si o pasiune din a invata oamenii,printre altele,sa respecte natura.Conteaza imens si exemplul personal.Eu am crescut la tara,unde sunt paduri cat vezi cu ochii,e aer curat;izvoare reci,poieni frumoase,fructe din belsug,zapezi adevarate,foarte putine masini(stau la munte,in jud. Valcea,depresiunea Lovistei,poalele Fagarasului).Cu timpul a inceput sa-mi placa geografia,apoi am fost receptiv la problema climatologica,ecologica si de mediu.Tot liceul am invatat foarte bine,am participat la zeci de concursuri si olimpiade.Cele mai dragi sunt cele nationale,la geografie.In 2007,in clasa a 12-a am luat mentiune pe tara la geografie.Deci vorbesc in cunostiinta de cauza,cunosc foarte bine limitele naturii,chiar daca e “aparent” un sistem autoreglabil.Dar altceva conteaza,nu trebuie sa avem doctorate in geografie,pentru a stii ca:daca plantam copaci vom imbunatati calitate aerului prin aport de O2,ca defrisarile fac ravagii pe orice component de mediu(temperaturi mai mari,alunecari de teren,inundatii),ca doar recicland putem avea o presiune mai mica asupra rezervelor si putem obtine o dezvoltare durabila.
Noi dintotdeauna am trait in armonie cu natura,ea ne-a fost casa si masa,ea ne-a protejat.Toate asezarile sunt pe un curs de apa,si multe langa paduri.Avem nevoie de ea,dar si ea are nevoie de noi.Ne ferim sa mancam alimente alterate,dar trebuie sa ne gandim ca mai intai de toate,noi tarim cu O2(aer),care trebuie sa fie suficient si in conditii bune,adica “nealterat” de poluanti(oxizi,sulfati,azotati,metan,pulberi,funingine).Sunt multe aspecte la care sa ne gandim si poate apoi ne reconsideram felul de viata si,poate vom planta mai multi copaci,si vom incepe sa reciclam.Problemele sunt compexe,la nivel global,si va fi o provocare imensa pentru omenire sa amelioreze impactul ei fantastic asupra mediului natural.Eu sunt optimist si cred ca vom ajunge candva la un echilibru.
Pana atunci,trebuie sa facem ce spunem si sa spunem ce facem,adica sa nu fim ipocriti,ci sa facem ceva cu adevarat.Cine nu isi doreste sa traiasca intr-o lume mai curata,mai plina de verdeata si cu un aer mai proaspat?Toti.Atunci trebuie sa trecem la treaba,in folosul nostru,al generatiilor urmatoare,si cel mai important,al raiului care se numeste Terra.De Craciun puteti cumpara brazi la ghiveci pe care sa ii plantati apoi in fata casei sau blocului.E ca si voluntariatul(am fost voluntar la Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana-CCE 2007).Te simti mai bine,castigi incredere si oferi beneficii tuturor.Eu intotdeauna voi incerca sa invat oamenii ca face parte din fiinta noastra sa avem grija de natura.Nu ne-am nascut in mall-uri si autostrazi,ci ne tragem si traim pe baza mediului inconjurator.
Am scris la companii mari,pe care le-am rugat sa roage angajatii sa planteze copaci,sa recicleze,etc.Am cerut informatii de la Ministerul Agriculturii.Ministerul Mediului despre proiecte si programe(impaduriri,irigatii,desertificare,seceta,campanii de reciclat,etc);le-am dat idei,sfaturi,mi-am exprimat ingrijorarea.Am strans personal in jur de 400 kg de hartie,pe care am donat-o Copacului de hartie-28 de copaci.Am plantat la tara cu tatal meu sute de copaci.Vreau sa adun toata hartia si plasticul din caminul meu si sa o duc la reciclare(ma voi ocupa personal in timpul liber).Castigand un concurs despre U.E. am fost la Bruxelles,in ianuarie 2008,la Comisie si Parlament,unde am pus problema mediului-am aflat cate ceva despre intentiile U.E. si ale Comisiei.Ma voi stradui sa bat la cap primarii sa contracteze firme de salubrizare serioase care sa colecteze selectiv si sa recicleze deseurile.Desigur ca nu e usor ,dar trebuie facut.Daca iti intra in obisnuinta ti se pare un lucru firesc.Sunt la curent cu tot ce tine de mediu,orice proiect de oriunde si sunt convins ca voi reusi sa fac cat mai multe.Deja,oamenii cand ma vad,zic:”baiatul cu reciclarea” si ma admira.
Daca ar fi nevoie as bate din poarta in poarta si as invata pe toti cum putem trai mai bine.As cumpara milioane de pomi si i-as planta,as convinge oamenii ca e usor,bine si frumos sa reciclezi.Am constatat o lipsa mare de educatie ecologica,care are multe cauze.Dar,cu timpul,daca oamenii au exemple pozitive si proiecte concrete implinite,lucrurile vor progresa inspre bine.Nu avem dreptul in primul rand sa ne batem joc de natura.E inuman cand merg acasa si vad Oltul,la hidrocentrale plin de peturi;cand vezi o padure doborata la pamant,un lac secat,un rau poluat,poluare peste poluare!La mine acasa a nins in fiecare an,zapezi mari si vreau ca si peste 50 de ani sa vad si sa ma bucur de aceleasi zapezi.Noi nu avem voie sa intervenim asupra naturii,nu ne putem juca de-a Dumnezeu,suntem mici si doar o farama in trecerea timpului si imensitatea Universului.Nu suferim doar noi din cauza poluarii si a nesimtirii multora dintre oameni,ci sufera si animalele,pasarile,apele,padurile,pestii,aerul,si in ultima instanta tot Globul.Bucurestiul,de exemplu e un oras foarte murdar si poluat;iar acest lucru afecteaza pana si turismul.Sa nu mai spunem ca toate apele menajere si unele industriale se varsa direct in Dambovita si in Dunare,periclitand masiv conditiile de viata.Nu trebuie sa acceptam asa ceva.Sunt multe,multe probleme;orice activitate umana polueaza,creeaza impact antropic.Si ceea ce e numit de media ecologic,nu inseamna ca este natural si nedaunator mediului 100%,de aceea trebuie sa ridicam standardele continuu si sa evoluam in continuare.Este o nebunie curata sa stam cu mainile in san.Impactul omului asupra mediului e indiscutabil si evident pentru oricine.Cineva imi spunea:”viitorul e reflexia prezentului,asa ca succesul e inevitabil pentru mine”.Sunt convins ca acest succes se va repurta si asupra mediului.Reciclarea e cuvantul cheie.Veti reduce si costurile.Uitati-va in jur;trebuie verdeata-mai multe paduri,mai putina energie consumata,mai putina poluare,iar natura nu are nevoie de gunoaie.Si toti vom avea de castigat.Deja veti fi facut un lucru bun daca veti da si colegilor dvs. sa citeasca mesajul meu.Noi,locuitorii Romaniei avem si darul de a construi lucruri frumoase.Fiti convinsi!
Va rog sa faceti tot ce tine de mediu(sa plantati copaci mai ales in zonele urbane,care sa absoarba noxele si sa curete aerul);va urez mult succes si spor la treaba pe viitor pentru alte programe concrete!Astept raspuns.Sa va ganditi la mesajul meu.
Cu admiratie,
Mitut Claudiu
Adrian
Dacă citesc întrebările respinse… mă apucă tristeÅ£ea, dom’le.