Kiva

K

Uite un podcast foarte misto despre antreprenoriat social si microfinantare. Despre Kiva.org – o varianta online foarte transparenta a acestui proces. (Pentru cei care nu stiu premiul Nobel pentru pace a fost luat anul acesta de Muhammad Yunus si Grameen Bank tocmai pentru sprijinul oferit celor mai saraci dintre saraci).

Premiza e foarte simpla: pentru unii oameni cateva zeci sau sute de dolari sunt diferenta de la o viata in perpetua mizerie la un trai mult mai bun, prin realizarea unor mici afaceri sustenabile. Dupa cum spune si wikipedia, Yunus a fost inspirat in 1974 “to make a small loan of $27 to a group of 42 families so that they could create small items for sale without the burdens of predatory lending”. 27 de dolari pentru 42 de familii, va dati seama in ce lume traim? Si faza e ca institutiile bancare nu vor sa se incurce cu ei – castigurile sunt mult prea mici. Si astfel acesti microantreprenori raman la mana camatarilor.
Un podcast care iti da intr-adevar de gandit. Si ce e mai interesant, dupa cum spune initiatorul proiectului, e ca rata de platire a acestor microcredite e de peste 95%. Mai mare decat rata de plata a imprumuturilor pe carti de credit in tarile civilizate.

Desi poate parea inca o chestie sociala lipsita de viabilitate, este posibil ca genul asta de activitate sa fie mult mai buna decat donatiile clasice. Pentru ca exista mai mult control, accountability. Pentru ca un microcreditor poate sa vada ce se intampla cu banii sai. Pentru ca banii nu merg in consum, ci in investitii. Si pentru ca se reintorc si pot fi folositi pentru alte persoane care au nevoie. Am incercat sa imprumut si eu o afacere, dar aparent merge numai prin PayPal (care nu e disponibil in .ro; poate dupa 1 ianuarie o sa fie si la noi).

About the author

4 comments

  • In primul rand La multi ani, Catalin!

    In a doilea rand…despre microfinantare, ca m-ai prins pe subiect.
    Am lucrat mai bine de 5 ani in domeniu si da, exista microfinantare si in Romania. Dar niciodata aici nu vor functiona lucrurile ca si in tarile sarace din Africa sau Asia. Am participat la cursuri si seminarii pe tema asta, atat in tara cat si in afara. In SUA am intalnit sute de oameni implicati in Economic Development prin Social Enterprises si Microfinance Institutions. Am fost extrem de uimita de minunile pe care le poate face un credit de 5-10 dolari, din care o familie isi cumpara o capra, care asigura hrana a 5-7 persoane. Aceste institutii au niste indicatori sociali uimitori, intr-adevar.

    In Romania, lucrurile stau putin diferit. Nu functioneaza “grupurile de incredere” ca forma de garantare a creditului, tocmai pt ca lipseste aceasta incredere. Iar creditele se acorda cu dobanda si nu mica; asta pt ca mereu dobanda va fi direct proportionala cu riscul. Creditele sunt intr-adevar mici si se acorda persoanelor din categoriile dezavantajate, asa numite “at risk”.
    Exista chiar si o colaitie a institutiilor de microfinantare din Romania si nu-s foarte putine. Din pacate insa, conform noii legislatii vor rezista doar colosii, pentru ca si aici exista colosi, cu portofolii de miliarde de dolari si mii de clienti. Treptat si aceste institutii se apropie de politica de acordare a creditelor practicata de banci. Si nu stiu ce viitor vor mai avea in Romania. Time will answer this question!

    De spus ar mai fi multe pe aceasta tema, dar nu cred ca-i nici locul, nici timpul potrivit.
    An Nou cu intelepciune!

  • La multi si cat-mai-fericiti ani, Oana 🙂

    Relativ la microfinantare, si eu cred ca in Romania nu se poate aplica genul asta de solutie. Parca sunt sumele prea mici. Pe de alta parte, daca te uiti pe kiva.org o sa vezi ca sunt ceva cazuri din Bulgaria si Modova. Ei solicita cateva sute sau cateva mii de dolari.

  • Si in Romania sunt cazuri, dar lucrurile evolueaza diferit. Acum cativa ani am dat si credite de 7 mil lei vechi, care au facut minuni. Dar in ziua de azi nu solicita nimeni mai putin de 50 mil lei vechi, ca mai putin nu-i ajuta.

  • Draga Oana Anca/Anca Oana,

    Am ajuns dintr-o fericita intamplare aici. Am citit remarca ta cu privire la programele de microfinantare din Romania. Personal sunt interesata de a afla mai multe despre acest aspect si m-ar ajuta mult daca m-ai putea ajuta cu cateva informatii.
    Ceea ce gasesc acum pe site-urile romanesti mi se pare extrem de incurcat, si nu prea stiu de unde sa o incep…in sensul de a-mi forma o imagine despre ceea ce se poate/si nu se poate in termeni de microcreditare sociala.
    Iti multumesc in avans.
    Cu ganduri bune,
    Mihaela

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta