O masa calda gratuita, la scoala

O

Ma tot gandesc la o chestie.

1. Avem niste sute de mii (optimist, altii zic spre 1 milion) de copii care nu merg la scoala.
Avem circa 1 copil din 4 care este hranit insuficient/inadecvat si 1 din 8 care se culca nemancat.

2. Toate tarile care au trecut prin situatii grele au dat mese gratuite la scoala. Unele au continuat si apoi, altele au mentinut gratuitatea doar pentru cei in nevoie. Dar toate tarile normale continua sa dea mese copiilor.
Rata de participare la scoala a crescut din cauza asta. La fel si solidaritatea sociala. Spiritul de apartenenta.

3. Daca am face o socoteala cat ar costa o masa calda pentru TOTI copiii acestei tari rezultatul (la 2E/portie) ar fi de 1.6 miliarde euro/an.

4. Da, e mult, dar ganditi-va ca pe pensii speciale dam 1.7 miliarde euro anul asta.

5. Ganditi-va cat de multi din banii astia s-ar intoarce in economiile locale. Cum ar stimula micile businesuri locale care ar produce si prepara hrana. (Ca poate in prima etapa nu ai putea face facilitati de preparare in toate scolile.)

Mult mai eficient decat sa ii bagi in pensii babane care se duc in bunuri de lux produse de companii straine sau in concedii afara.

6. Ganditi-va ca toate tarile alea care investesc in chestia asta au o logica economica foarte sanatoasa. Altfel nu ar fi un model atat de raspandit. L-ar fi abandonat.

7. Cititi articolul asta din Wikipedia (si eventual din materialele de la referinte) ca sa intelegeti cat de raspandit e modelul (in diferite variante) si cat de eficient este:
https://en.wikipedia.org/wiki/School_meal

LE: Si inca o chestie. O masa pe zi calda, pentru orice copil, ar reduce si din controlul pe care primarul il are asupra celor din categoriile foarte defavorizate, prin faptul ca nu ar mai fi atat de dependenti de ajutorul financiar pe care primarul il poate acorda sau nu dupa chef.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta