Pensiile @ magistrati

P

Mie imi place de magistrati, pentru ca reprezinta probabil singura institutie publica care si-a construit un spirit de corp ok dupa revolutie. Desi as putea sa vin si aici cu critici punctuale.

Ce mi se pare insa ciudat este ca niciodata nu am vazut niste pozitii ferme impotriva pensiilor speciale si limitei optionale de pensionare oferita de PSD si alte ALDE drept ciubuc magistratilor.

Dar nu la modul “Asta o sa afecteze sistemul judiciar.” Ci la modul “Luati-va pomana si bagati-vi-o undeva. Pentru ca noi credem in echitate, si pentru dulai si pentru catei.”

Este bine ca magistratii au salarii bune. Tocmai pentru a-i feri de anumite riscuri si a le da o independenta financiara.

Nu vad insa de ce pensiile lor, care ar trebui sa fie substantiale datorita faptului au cotizat substantial prin contributiile sociale, sunt indexate cu o cota de drepturi speciale.

Cu alte cuvinte: nu inteleg de ce un magistrat care a avut 10.000 salariu ar trebui sa ia 9.500 lei pensie in loc de 6000 lei. (Sume orientative, poate calculeaza cineva exact.)

Si mai presus de toate nu inteleg de ce un magistrat s-ar putea pensiona la varsta de 45 de ani cu pensie echivalenta unui salariu, in vreme ce un cetatean normal abia se afla la jumatatea stagiului de cotizatie.

Sau mai exact de ce un magistrat ar trebui sa beneficieze 30 de ani de pensie (asumand o durata medie de viata de 75 ani) in vreme ce un doctor sau functionar public sau inginer doar 10 ani, in vreme ce stagiul de cotizare este pe dos, basca drepturile speciale.

Si ar trebui sa se observe ca dincolo de echitate, chestia asta va presa foarte mult pe bugetele justitiei (generand o criza a fortei de munca atat dinspre supply-side cat si disnpre bugete.)

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta