Piramida

P

O carte geniala pe care am citit-o astazi: Piramida de Ismail Kadare. Un roman scurt scris ca raspuns la dictatura din Albania, tara sa.
Despre construirea piramidei lui Keops pentru a secatui Egiptul si astfel a putea stapani o natie de sclavi supusi. Cam asa a facut si Enver Hoxa, dictatorul stalinist al Albaniei cand a construit 600000 de cazemate unipersonale pe tarmurile Adriaticei (la o populatie de aproximativ doua milioane de oameni).
Un carte despre mijloacele folosite dintotdeauna de catre dictaturi: mistificare, teroare, delatiune, saracie si despre singuratatea paranoica a tiranului
Ce este fenomenal la Kadare este ca romanul sau parabola nu cade intr-un tezism sec. Este o cartulie fermecatoare, lucrata la toate nivelurile.
O carte care imbina absurdul lui Kafka cu realismul magic al lui Marquz, cu grandomania constructiva a lui Jules Verne, cu tonul grav al lui Orwell . Dar fireste ca ansamblul este in stilul sau complet original.
Un roman bun, dar care nu ma miscat chiar asa de mult cum a facut-o de pilda Succesorul.(Dar despre asta in alt post.) O traducere rearcabila (foarte cursiva si foarte clara).

Iata si un citat care mi-a placut (printre multe altele):
“Tot la aceasta piatra a fost ucis, in conditii misterioase, babilonianul Ninurtakuduriusur de catre un sclav fara nume. Un timp, acesta din urma nu a divulgat motivul crimei, pana ce, intr-o noapte de vara, exact atunci cand i-au intrerupt torturile, a marturisit. Ceea ce l-a facut sa ucida a fost numele babilonianului, la care sclavul, anonim cum era, visa de mult.”

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta