scurte despre media

s

1. Tin minte o zi de noiembrie, cred ca era 1999, cand vorbeam cu un prieten despre soarta culturii. Descopeream amandoi internetul. Si eu ii spuneam ca suntem generatia ca va decide cat de multa spiritualitate va fi inglobata in noua civilizatie (postindustriala, informationala, spuneti-i cum vreti). Cat de multe dintree idealurile si aspiratiile umaniste, spirituale, inalte vor face parte din modul comun de existenta. Cu alte cuvinte daca vom dori timp pentru suflete sau vor sacrifica timp pentru cat mai multe cutii. Daca noul mediu pe vremea aceea va sluji idealurilor ganditorilor.

2. Legat de asta ascultam ieri un audiobook despre Cato cel Tanar. Ca inainte sa se sinucida, stoic care intelegea ca nu mai are sens sa zaboveasca in lumea asta daca a pierdut idealul in care credea – Republica romana, a citit Phaidon al lui Platon (despre sufletul nemuritor) si a avut o discutie cu fii sai pe tema asta. De fapt important nu e daca sufletul e nemuritor ci daca alegem sa credem asta si sa ne comportam ca atare (sa-l crestem fara teama ca sacrificam timp pentru nimic, ca fundamental nimic nu ramane)

3. Legat de tot de prima mi-am adus aminte si de Shape of Things to Come si de nemultumirea lui cand a inteles ca cinematograful pe care il vedea ca un mediu de educatie, este pana la urma doar o translatare a balciului in modernitate.

4. Si legat de asta mi-am adus aminte de blogul lui Iliescu si de fascinatia alor mei (mamei, de fapt) fata de faptul ca Nastase pune poze cu Ierusalimul pe blog (adica e si el om, uita mai). Generatia Dallas a intrat pe Internet. Si faza interesanta e ca exista un fel de remanenta care ii transforma si pe cei care nu erau generatia Dallas in generatia Dallas. Asa ma fascina pe vremuri faptul ca la unele petreceri se ajunge la acelasi cantece indiferent de generatie. Poate acolo se afla spiritul national, in ceea ce se transmite de la generatie la generatie informal si general (adica nu prin intermediul scolii, universitatii etc).

5. Si legat de toate intr-un fel, vreau sa va indrept catre sondajul celor de la bookblog cu privire la consumul de cultura. Adica, uite bai nene: presiunea postmodernitatii omoara cultura (fac pariu ca Amazon vine mai multe tigai acum decat carti de filosofie, de sociologie, de psihologie teoretica la un loc), presiunea sociala omora cultura (oamenii nu mai apuca sa mearga la teatru ca vor o masina mai buna si d-aia stau mai mult la munca. Si totusi mai sunt utopici cum era Wells, Cato, Platon si altii ciudati d-astia. Care se lupta sa perforeze o nisa culturala intr-un agregat din ce in ce mai departe de spiritualitate, cum e Internetul.

6. Si apropo de asta, calculatoarele si internetul au fost opera generatiei care a inceput prin a fi hippy. Intrebarea majora este: Cu ce producte va veni generatia care asculta rave, trance, jungle? O banda rulanta mai buna, asa mi se pare mie. O forma mai buna de a optimiza operatiunile repetive, asa imi spune muzica respectiva.

7. De asta uitasem, asa ca am dat later edit: Prietenul de la punctul 1, lanseaza la Gaudeamus Manifest impotriva becalizarii Romaniei.

About the author

4 comments

 • Nu stiu daca nu e o tema prea adanca in ziua asta atat de mohorata (in Bucuresti cel putin), dar, daca ar fi sa gandesc putin, poate ca generatia rave preia inventiile celor hippy:

  fac calculatorul dintr-o cutie cu monitor intr-un device omniprezent (aproape tot in ziua de azi include, sau va include un curand o unitate ‘inteligenta’);

  iar Internetul dintr-un mediu de comunicare one-way asa cum era gandit preponderent atunci, intr-o memorie colectiva a umanitatii, un canal de comunicatie two-ways.

  Deci, eu zic ca se completeaza una pe alta destul de bine (cu tot raul si binele aferent….)

 • Personal, nu cred ca spiritualitatea este un scop, este numai o directie pe care se angajeaza omul. Iar daca este cea de verticalitate, internetul este un castig pentru o multitudine de domenii, care includ si latura spirituala.Unde ai ascultat despre Cato cel Tanar si cate ebooks ai tras de pe net pana acum?;))
  Aceasta minutata”cutie” mi-a bucurat foarte mult sufletul, mai ales ca avem acces mai usor la memoria colectiva la care facea referire Joung, ajutandu-ne sa ne explicam mai usor anumite evenimente sincrone din viata noastra si sa cunoastem persoane care sa ne bucure sufletul, tu esti una dintre acelea….si tine cont, eu sunt o lenesa:(navighez rar pe bloguri
  Noua generatie este chiar si mai frumoasa decat multi din noi…unii dintre ei si noi:D ei sunt oamenii de stiinta care se formeaza si vor dezlega mistere care ne vor ajuta sa avem o perceptie mai corecta asupra vietii, realitatii si asupra a ceea ce suntem…drumul spre Adevar va fi mult mai scurt .
  Eu am intrat deaja in spiritul sarbatorilor, daca nu se va intampla sa mai intru la tine pe blog, iti doresc Sarbatori fericite!

 • Punctul 4. mi se pare periculos. In sensul ca daca Nastase intrat pe blog face un asemenea efect, nu este exclus ca oamenii sa-l voteze iar. De fapt, sunt suficienti laudatori in comentariile de pe blog-ul lui. Ceea ce inseamna ca perceptia pe care o avem pe blog poate fi eronata si diferita fata de cea reala, de om politic mincinos si corupt. Stati cu ochii pe net, alegerile se vor decide (mai intai) aici…

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta