fbpx

Tati si fii

T

“Zafar n-a trecut niciodata de primele trei capitole din  Copii din miez de noapte, in ciuda dedicatiei cartii (“Pentru Zafar Rushdie, care, in ciuda tuturor asteptarilor, s-a nascut intr-o dupa-amiaza”). De fapt, in afara de Harun si Marea de Povesti si de Orient, Occident, n-a terminat de citit niciuna dintre cartile mele. Asa sunt adesea copii scriitorilor. Au nevoie de parinti care sa fie parinti, nu romancieri. Zafar are un set complet cu volumele mele si le etaleaza mereu cu mandrie in camera lui, dar de citit citeste Alex Garland si Bill Bryson, iar eu ma prefac ca nu imi pasa” – Salman Rushdie, Dincolo de limite.

Foarte interesanta relatia asta intre paternitatea operei si paternitatea umana. Poate ca fiecare chiar scrie doar pentru el. Sau poate ca ca toti copii tind sa isi deprecieze inconstient parintii. Sau poate acest Zafar pur si simplu nu putea sa treaca dincolo de pragul literaturii umoristice.

About the author

3 comments

  • Sau poate ca tatal i-a transmis deja, genetic si apoi extrasenzorial, toate cartile/trairile lui… Si Zafar nu mai are nevoie sa citeasca, pentru ca el “stie” deja.

    Zic si eu… inainte de culcare:-)

  • Cred ca explicatia rezida in faptul ca e greu sa privesti ca pe un scriitor, pe cineva care iti este asa de aproape. Asta, pentru ca orice ar scrie o sa il judeci sau o sa privesti literatura respectiva din perspectiva a ceea ce este el (scriitorul) in realitate. Poate nu-l poti lua in serios, poate ti se pare ca scrie de lucruri de care tu stii deja daca abordeaza aspecte din viata lui, care pe tine nu te surprind, ci doar pe cei necunoscuti, pe cei care intra in librarii, te cumpara si te citesc, fara a stii nici macar o frantura din viata ta adevarata (pe care tu, poate, o redai romantzat, in carti). Ma gandesc ca fiul lui Rushdie are acelasi sentiment pe care il au cei care isi citesc cele scrise si le par banale si fara sens (desi pentru cititori e ceva fenomenal). Am fost destul de logic in exprimare? 🙂

  • As vrea sa va intreb si eu ceva? Cu ce carte credeti ca se aseamana cel mai bine Harun si marea de povesti – in conditia in care autorul trebuie sa apartina unui alt spatiu geografic?

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta