fbpx

Testamentul francez

T

Testamentul francez – Andrei Makine

O carte despre o bunica frantuzoaica ajunsa prin voia sortii in Siberia si despre nepotul ei (alter-ego-ul autorului) emigrant din Uniunea Sovietica in Franta.
Nu este o carte rea. De fapt este chiar o carte foarte buna, pe alocuri. Patetica uneori, inteleapta alteori, cu un umor subtil in alte fragmente.
Cam cum ar trebui s fie o carte despre o bunica franceza, in opozitie cu babustiile ruse: tandra, calma, inteligenta.

Cum spune si blurbul editorial: “Meditatie tulburatoare asupra libertatii individului, violentei totalitarismului, depersonalizarii si de-responsabilizarii, romanul este, totodata, un emotionant elogiu adus misterului naturii siberiene, rafinamentului limbii si civilizatiei franceze, literaturii, spiritualitatii si, nu in ultimul rind, cartii.”

Poate tocmai de aceasta nu mi-a placut atat de mult (nu simt nevoia sa o recitesc). Prea mare gama de subiecte abordate, intr-o cartulie de 300 de pagini. Fara un fir director obsesiv. Mi se pare a fi genul de carte scrisa special ca sa placa publicului. Si a placut, intr-adevar, obtinand cele mai mari doua premii literare franceze: Goncourt si Medicis. Am avut impresia (gandindu-ma la ea dupa ce am citit-o) ca filonul emotional este un pic cam artificial, ghidat.
Pe de alta parte are un inceput foarte bun. Dar pe de cealalta, nu mi-a placut partea finala.

In fine, un roman amestecat.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta