fbpx

Moartea si busola

M

A aparut la Polirom zilele trecute primul volum din proza completa a lui Borges, “Moartea si busola“.

Chiar daca aveti editiile mai vechi (pentru ca aceast editie nu este decat o reeditare a editiei de la Ed. Univers, publicata acum vreo 6-7 ani – aceleasi povestiri in exact aceleasi traduceri) merita sa o cumparati. Eu asa am facut, desi mai aveam atat editia paperback la de Univers cat si editia cartonata (din care aparuse doar volumul I, de fapt). Pe langa faptul ca volumul contine cel putin 7 povestiri dementiale (care intra garantat in topul celor mai bune o suta de povestiri scrise vreodata de vreun om in vreo limba) conteaza foarte mult si lookul cartii. Este un hardcover cu paginile foarte albe si cu fontografie foarte frumoasa (scris clar, negru, margini mari). O carte somptuoasa atat ca aspect, cat mai ales din punctul de vedere al continutului.

Am citit de dimineata pentru a nu stiu cata oara Tlon, Uqbar, Orbis Tertius . Borges asta chiar ca a fost uber-genial. O poti vedea si ca o poveste despre modul in care realitatea imaginata (si virtuala, initial) imbogateste si ulterior substituie mai simpla si prozaica realitate naturala. Printre alte interpretari.
Si mai sunt acolo inca o tona de povestiri care sunt a must pentru un infogeek: Loteria din Babilon, Biblioteca Babel si multe multe altele. Genul de literatura pe care o poti citi de 100 de ori, de fiecare data intr-un fel diferit.

Ca tot e la moda “Buy Danish” o sa spun si eu “Buy Borges!”.

About the author

1 comment

 • salutare,

  uite, stiu ca pare ciudat :D, insa eu cred ca 99% dintre cititori cred ca scrierea imaginara a lui Borges, “Tlon, Uqbar, Orbis Tertius”, este doar atat, o fictiune foarte frumoasa si inteligenta ce merita citita si recitita din plin. Asa si este, merita. Insa cred ca mai sunt cateva lucruri foarte importante scapate printre degete in povestirea asta, pe care probabil ca prin recitire o sa le descoperim intr-o buna zi.

  Uite, am aici un filmulet de 20 min dintr-un film mai mare, pe care, nu pot sa zic chiar ca il aseman cu povestirea lui Borges, dar vine oarecum ca o completare a unor aspecte legate de realitatea noastra.

  http://video.google.ca/videoplay?docid=7239169544268439911&hl=en

  sper sa mearga link-ul.
  Astept un comentariu din partea ta, daca vrei si daca poti, sa-mi spui ce crezi si ce nu crezi.

  multumesc
  toate bune si frumoase !

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta