fbpx

trenduri 2014 (si dupa)

t

Mihai mi-a dat o leapsa pe tema din titlu. Asadar sa raspundem (cu observatia ca orice vanare de trenduri reflecta mai mult obsesiile/interesele/personalitatea emitatorului si mai putin capacitatile lui de predictie).

1. Avem o lume in care vom spune din ce in ce mai mult povesti asiatice. In presa de business, in brandurile pe care le folosim, in povestile pe care le spunem copiilor. Abia in anii urmatori lumea se va aplatiza cu adevarat.

Intermezzo-ul europocentric va cam lua sfarsit. Cumva nu-i nici de mirare. La 1800 China avea PIB-ul per capita cel mai mare, ceea ce privim noi ca o dominatie eterna a Europei e o poveste de vreo doua secole.

Partea mai putin placuta din perspectiva mea e ca civilizatiile asiatice nu au internalizat foarte bine idea de drepturi ale omului, de respectare a individului. Si cum apa curge intotdeauna la vale, cam asa se va intampla si cu nivelul drepturilor omului. Deja NSA-Snowden thing arata asta. Asa cum globalizarea presupune niste reconfigurari ale lantului de productie, tot ea va presupune si niste abdicari (sau macar niste redimensionari) de la nivelul actual al drepturilor omului configurate dupa mijlocul secolului al XX-lea (nici astea n-au fost vesnice). Intrebarea e daca aceste diminuari se vor referi doar la drepturile sociale (garantia locului de munca, ajutoare sociale etc) , o chestie care e din punctul meu de vedere acceptabila, sau vom ajunge si la nivelul drepturilor civile si politice (dreptul la o viata privata, siguranta persoanei, egalitate, securitatea corespondentei etc).

36-x24--World-Map-Poster-With-Pacific-Centered_20090752731

 

2. Cocooningul tehnologic

Partea mai putin buna cu tehnologia asta e ca ne face tematori. Cumva copii nostri nu vor mai avea acelasi grad de libertate pe care l-am avut noi. Obsesiile noastre de a stii in orice moment ce se intampla cu ei, cuplate cu mijloacele tehnologice aflate la indemana, vor produce in ce in ce mai multe gadgeturi legate de siguranta personala, monitorizarea sanatarii, supravegherea domiciliului. Marketing de tipul play on fear. Si tot de acolo (temerea de ceea ce este in eexterior) vom vedea si corelativul: the all-mighty internet of things: gadgeturi care ne vor face cuibul din ce in ce mai automatizat. Si daca va uitati pe site-urile alea de crowdsourcing printre cele mai apreciate proiecte sunt cele legate de automatizarea casei.

3. Trezirea unei generatii in Romania

Cred ca miscarea pro Rosia Montana a fost inceputul unei catalizari a constintei publice (la nivelul celor de 25-40 de ani). Cred ca e prima data de la Piata Universitatii cand o generatie intelege ca are responsabilitate asupra modului in care is traieste viata in tara asta. Si, spre deosebire de miscarea de acum aproape 25 de ani, acum au oamenii si mijloacele: know-how dobandit in corporatii si antreprenoriat, mijloace alternative de comunicare, oameni cu viziune si capacitate de a articula un discurs pragmatic. Feelingul meu este ca vom vedea schimbari majore pe scena publica in maxim 2-3 ani.

Ar fi multe de spus dar acum trebuie sa intru intr-o intalnire asa ca poate continui mai incolo sau poate nu (tertium non datur :))) )

About the author

2 comments

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta