Am lansat ZeList. Ze French-linkloving blog list :)) Adica o lista/top al blogurilor de pe .ro bazat pe linklove (te linkeaza bloguri care sunt heavy connected, urci in top). Cum e PR ranking de la google, dar doar pe matricea blogurilor din .ro. Pentru inceput am plecat de la lista blogurilor ce au participat la RoBlogFest (muchas gracias, senor Dragos). Astea ar fi un pic peste 700. Pornind de la ele am parsat cam vreo 12000 (sau 30000 – nu mai tin minte acum, sincer) de pagini (majoritatea domenii/subdomenii distincte ale unor bloguri – mai sunt si situri normale, ca mai linkeaza lumea la o editura, o revista, locul de munca, etc).
Asadar universul de analiza este mult mai mare de 700 de bloguri. De fapt, e suficient sa va uitati la linkarile lui zoso.ro, de exemplu (aici) – si o sa vedeti ca exista si alte bloguri cu ranking solid care nu sunt bagate inca in top (cele fara iconita aia “I”).
Saptamana viitoare le bagam si pe ele. Vrem insa sa o facem intr-un mod mai automatizat, nu sa le bagam chiar pe toate manual ca ar cam dura (adica sa punem intai toate subdomeniile de wordpress, weblog, blogspot si ce or mai fi) si dupa sa le introducem pe cele ramase in ordinea scorului. In fine, mai sunt chestiuni de rezolvat, unele simple (glitchuri in design), altele mai complicate (sa detectam daca X este prima pagina a unui blog sau o pagina de post: diferenta intre mydomain.ro/blog si mydomain.ro/numele-unui-post). Idei sunt 🙂 Plus comparatia de bloguri (ze blogwars), feeduri RSS, niste mici widgeturi daca vrea cineva sa puna pe blog. Si alte idei mai mari pe viitor (in masura timpului).
La ce e bun? Are lumea o idee generala despre cum sta in raport cu altcineva. In plus un advertiser poate sa determine cam ce credibilitate are fiecare blogger (fireste, nu neaparat popularitatea printre fellows bloggers este hotaratoare, insa mi se pare ca are totusi un rol important – daca te afli in blogrollurile a multi bloggeri considerati importanti probabil ca postul tau are sanse sa afecteze perceptia publica – sau cel putin pe viitor cand blogurile or sa devina mainstream)
A, mai voiam sa zic una. S-ar putea ca la sfarsitul parsarii de saptamana viitoare (sau peste 2 saptamani) sa avem o estimare destul de sigura a numarului de bloguri de pe .ro (de fapt, chiar ze list). Cel putin a acelor bloguri care au macar un link in blogosfera. Iar daca teoria aia cu six degrees of separation e corecta, asta ar trebui sa insemne toate blogurile minus cele pur secrete.
Oricum, it’s a very funny project 🙂 Si multe multumiri tuturor celor care au scris despre proiect. Am notat deja sugestiile si le punem in practica.
Later edit: Recitind mi-am dat seama ca nu e clara formularea “am lansat”. TreeWorks a lansat, nu eu ca persoana. Eu nu as putea sa lansez nici un avion de hartie daca ar fi sa-l confectionez singur. Designul e realizat de domnul NoExcuses. Imi aduce aminte de ce zicea Ian Anderson la concertul Jethro Tull inainte sa inceapa Bouree (prelucrarea lor dupa Bach) – cum ca urmeaza o piesa din genul porn-jazz. Daca luam de buna afirmatia lui Anderson atunci cred ca stilul designului la zelist este fluffy-subliminal-porn . :)) (Jokin’, I love it)
Me likes it, great job! 🙂
Nu ii atasezi si un blog prin care sa stam la curent?
Ba da, Filip. Facem si un blog unde sa mai scriem una alta despre lista. Pana atunci o sa scriu fie aici, fie pe blog.tree.ro
poti incerca sa parsezi si lista de la timsoft, ca era si aia destul de incapatoare. ofc, daca ai nevoie de voluntari, i r here.
Multam de sugestie, Zoso. Intr-adevar ar mai fi Timsoft si categoria de bloguri din trafic.ro Sper sa le facem saptamana viitoare. Si multam si pt oferta de voluntariat. I mean it, putini oameni care sa face ceva fara payback financiar.
felicitari pentru initiativa.
vezi ca la linkul catre noexcuses din post lipseste http : // si nu il parseaza bine
multam mult. am rezolvst linkul.
“it’s a very funny project ” dar cu ceva lipsuri:
1. pagina/paginile nu-s valide xhtml, gramada de erori..
2. culorile sunt prost alese, la inceput par atractive, apoi chiar deranjeaza vizual
3. n-am optiune de accesibilitate, text mai mic, mai mare..
Dani, multmesc pentru opinii
1. O sa ne uitam si vom vedea ce este de corectat.
2. Culorile sunt bine alese. Poate ai tu o fobie la roz. Ar putea si si asta o explicatie.
3. In browser > View > Text size > Increase/Decrease (sunt convins ca majoritatea celor care au probleme vizuale cunosc si shortcutul pentru asta)
Iarasi o sursa bogata de bloguri era feedul rss de la rss.mioritics. 4963 de feeduri indexate reprezinta o resursa imensa, trebuie sa recunosti..
Nu mai stiu sigur, dar cred ca rss mioritics are o functie de export as opml, de unde poti ulterior parsa si extrage doar url-urile..
a, da, am gasit: regexp pe http://rss.mioritics.ro/blogs/ – view source.
This should be enough for now.. 😀
PPS: si s-ar putea oare schimba linkul blogului meu din baza voastra de date de la alexbrie.net/myblog la alexbrie.net?
Bravo Treeworks&Catalin! Felicitari pentru idee si implementare. Va admir foarte tare ca faceti proiecte care sunt ‘ale voastre’, si nu numai din cele la care ‘clientul plateste’.
Ceva in genul asta facusem eu (implementare ne-dusa pana la capat complet totusi) la proiect la cursul de Data Mining. Cand am prezentat, proful intreaba ‘Ce e ala un blog?’; si mi-a dat 8.5 ca n-am pus in documentatie o bucatica din ‘matrice’ :))).
Alex, multzam pentru sugestii. Se rezolva si cu linkul normal. Sapt viitoare.
Irina, multumesc 🙂
Hmm…una peste alta..felicitari pentru intiativa.
O singura problema am cu topul vostru: algoritmul.
Deocamdata pentru mine, asa cum il descrieti acolo nu este decat o insiruire aparent fara noima de termeni matematici. Probabil ca marea masa a utilizatorilor care nu ai habar despre domeniu se vor lasa imrpesionati, insa noi cei care avem cat de cat habar despre ce sunt eigenvectorii si tehnicile de multivariate analisis, nu ne lasam aburiti asa usor.
Deci daca vreti sa fiti credibili cu topul vostru atunci va trebui sa dati o explicatie plauzibila in ce priveste algoritmul, nu de alta dar sa nu lasati impresia ca ati copiat orbeste cateva fraze din niste manuale de metode statistice.
Daniel, te asigur ca nu am copiat parascovenii de pe undeva. O sa furnizam o descriere exacta a ceea ce facem saptamana asta. In mod esential este exact algoritmul care calculeaza PR rankingul la google.
ok, atunci astept cu nerabdare detaliile…
domeniul statisticilor si al sistemelor adaptative e una din pasiunile mele asa interesul e maxim 😉
daca am inteles bine, ceea ce masurati voi este nivelul de “cumetrie” si “in-gashcare” al diverselor bloguridin blogosfera.
corect?
Se poate spune si asa. Parsam prima pagina a blogurilor (acum parsam cam 30000 de pagini – adica cele 700 initiale plus paginile care contin linkuri in blogurile alora 700), facem o reprezentare a linkurilor dintre bloguri, apoi pornim de la aceasi relavanta pentru fiecare blog (nu stiu exact cifrele), calculam exact ca la algoritmul original de la PR-ul de la google centralitatea fiecaruia (cu dumpling factor 85%, iar restul de 15% care se transmite se imparte la numarul de linkuri externe din home-ul respectivului blog), rulam recursiv algoritmul asta de 10 ori avand in urmatoarea itineratie ca baza de pornire scorurile din itineratia anterioara. Dupa vreo 10 itineratii scorurile transmise nu se mai modifica notabil.
Poti sa ii spui ingaschcare, linklove, vizibilitate pe alte bloguri din .ro in functie de importanta blogului care linkeaza, PR ranking pentru blogosfera si tot asa. Noi ziceam ca e mai bine decat e la tehnorati pentru ca tine cont de cine linkeza (nu poti sa spamezi asa simplu) si in plus gasesti totul intr-un loc.
Sper ca saptamana asta sa bagam in top inca vreo 2-3 mii de bloguri ca sa avem o reprezentare mai buna (astea oricum sunt utilizate la computarea scorului dar trebuie sa cernem siturile, pagini secundare, etc inainte sa punem blogurile)