contractualism liberal, executare etatista

c

Apropo de stirea ca Germania vrea acces la volanul Greciei, mi se pare ca intelegerea liberalismului este din ce in ce mai contaminata.

Cu alte cuvinte:

1. orice contract (intre persoane, companii, state – adica tratate) are drepturi si obligatii si elemente de risc (multe dintre ele care nici macar nu pot fi garantate prin respectivul contract, necesitand operatiuni distincte)

2. daca ma imprumut la banca pentru o casa, banca are dreptul sa isi vada banii inapoi cu dobanda si dreptul sa ma execute daca nu platesc la timp (ipoteca, diferite forme de gaj sau codebitorii)

3. nu are insa dreptul sa dicteze ce fac cu viata mea, ca sa isi diminueze riscul: “Bai, nu merge la carciuma si nu face inca un copil, ca asta o sa-ti diminueze solvabilitatea in fata mea”. Asta tine de riscul pe care si-l asuma (si si-l analizeaza antecontract, il garanteaza/asigura cu o firma de asigurare etc)

Cam asa si cu Grecia: cand a fost imprumutata si reimprumutata si reesalonata trebuia sa se analizeze mai bine daca are posibilitatea de a da banii inapoi. Cand a fost facut haircut-ul, trebuia sa se stabileasca daca e suficient sau nu. Idem cand au venit in euro. A fost ok pentru nemti ca greci sa adere pentru a extinde pietele si a elimina frictiunile la exporturi, dar nu mai e ok cand “euro grec” trage in joc “euro-ul german” (desi feelingul meu e ca atata vreme cat incertitudinea e moderata, devalorizarea euro-ului in raport cu dolarul e buna pentru toata lumea – si pentru nemti si pentru americani).

Acum genul asta de etatism nu rezolva nimic. E alt rahat de tipul “too big to fail”. Fuck it, grecii trebuie sa intre in faliment cu toate consecintele legate de chestia asta: saracie lucie pentru locuitori, haos, caderea pietelor europene, bani pierduti de catre finantatori etc. Orice alta solutie nu face decat sa agraveze problema.

PS Doar niste ganduri de sambata dimineata, ca nu-s specialist in macroeconomie. Ma seaca insa aplicarea dublelor standarde. Si da, imi dau seama de argumentul “situatia e grava si altfel esueaza sandramaua europeana cu totul”, dar e acelasi argument cu care Stalin a trimis oameni in Gulag (argumentul vremurile speciale cer solutii speciale, necesare chiar daca nu ne plac).

About the author

14 comments

 • Liberalism, socialism, capitalism etc, iata niste definitii care nu mai au nici pe departe semnificatiile intiale sau, hai sa zicem, de acum 20 ani.

  Problema grava nu mi se pare neaparat etatismul simplu, care e necesar unui echilibru, ci etatismul electoral. Daca nu erau alegeri prezidentiale in Franta peste 4 luni, daca nu erau alegeri prezidentiale in SUA peste 10 luni (si Germania in 2013), erau alte calcule electorale si alte decizii ale statelor. Actiunile statelor au numai obiective electorale, in nici un caz nationale.

  Statele au devenit niste corporatii detinute de un partid care doreste sa-si pastreze privilegiile cat mai mult si sa faca profituri din ce in ce mai mari. Nu mai au nici o legatura cu cetateanul, asa cum corporatiile nu mai au nici o legatura cu consumatorul, scopul lor principal fiind multumirea/imbogatirea actionarilor si nu dorinta reala de a satisface nevoile consumatorului.

 • Intr-adevar cred ca lobby-ul pe care marile corporatii il pot face in fata statului e de cele mai multe ori nociv. S-au dus vremurile alea in care Heintz convingea Congresul American sa legifrereze pentru ingrediente sanatoase in alimentele conservate. Acum e exact pe dos – companiile pot convinge (sau au putut pana de curand) statul ca cigarile nu sunt dovedit nocive, ca E-urile sunt bune si tot asa.

  Si totul e legat de virtutea primordiala pe care o cultiva o societate. Adica: in Grecia antica copii destepti se faceau filosofi ca asta era cea mai nobila chestie. In Roma studiau dreptul sau retorica, in Evul mediu intrau in manastiri sau plecau la cruciade in numele Domnului, in Imperiul Britanic deveneau savanti, exploratori sau administratori in Indii. Si in anii ’60 credeau in cacaturi ca free love, freedom, free shit.

  Dar in ultimii 30 de ani e clar ca “virtutea” fundamentala a devenit sa fii avut (cu corelativul eficientei) si atunci tinerii destepti se duc in banci de investitii sau in publicitate sau aia curajosi (fostii cruciati sau exploratori de acum niste sute de ani) incearca antreprenoriatul.

  Si asta face ca marile capitaluri sa aiba toolurile umane cele mai performate (cele mai inteligente, cele mai creative, cele mai motivate). Hence statul nu are nici o sansa in fata lor.

 • De fapt poveste e veche si de fapt cred ca asta m-a facut pe mine sa imi dau seama ca nu vreau avocatura: cei mai avuti au armele cele mai bune impotriva celor mai putini avuti.

 • Off-topic: Vezi ca ma pune sa ma confirm abonarea la comentarii pentru fiecare post in parte. Problema este ca nu-mi trimite comentariile. (poti sterge acest comentariu).

 • @Fluture
  1. Pai paradigma statului national s-a cam fumat (si-asa era overrated), so… de unde atita interes national?
  2. Nu e in nici un caz vorba de un partid (sau mai multe), ci de patura… conducatoare (era sa scriu clasa, dar am avut un junghi in secunda urmatoare). Partidul -oricare ar fi el- e doar un vehicul oarecare. Iar doctrina politica – un breloc.

   • Patura conducatoare este o entitate suprapolitica. In interiorul partidelor exista indivizi care ii reprezinta (uneori: dicteaza) interesele. De-aia am spus ca partidul este un vehicul; sau, in anumite cazuri, o anexa – iar asta se vede cel mai usor in cazul partidelor de buzunar – PC, PPDD si chiar partide “temporare” precum UNPR.

    • OK, eu ma refeream mai ales la tarile precum Franta si Belgia, unde, in realitate, partidele conduc tara prin alternanta de mai bine de 50 ani. Si se pare ca populatia s-a obisnuit cu asta si nu are mare lucru de criticat, atata vreme cat lucrurile au mers bine si a fost prosperitate.

     • Da, aparent partidele de mari dimensiuni, “cu traditie”, ilustreaza mai bine democratia. Cind populatia o duce bine – sau are impresia ca o duce bine – orice forma de guvernamint este “fezabila”, Inclusiv dictatura (sper ca nu e nevoie de exemple).

 • Catalin, incearca sa gandesti logic, nu sub imperiul diverselor simpatii/antipatii cand scrii chestii de-astea. De ce TREBUIE sa pice Grecia? Ca le-ar conveni americanilor? 😆
  Grecia nu este “too big to fail”, situatia este exact pe dos: e o tara mica si prapadita, pe care Germania si-ar permite lejer s-o cumpere cu totul. In schimb, falimentul ei ar avea efecte PSIHOLOGICE considerabile, iar pe o piata oricum cu nervii in pioneze nu stii niciodata ce reactie in lant poate declansa un eveniment de felul asta.
  Italia este “too big to fail”, dar nu s-a ajuns inca acolo…

 • P.S. De unde ai luat poza? Ca as vrea s-o folosesc si eu, dar nu se vede prea clar ce scrie in dreapta jos (e putin probabil sa aiba cineva copyright pe fotografii de epoca,d ar nu strica sa intrebi).

 • @Adrian Nu trebuie sa pice ca spune cineva. O sa pice (adica asta e legea naturala) daca nu reuseste sa se sustina prin forte proprii.
  Se pare ca europenii, de frica, le-au mai dat niste bani. Ceea ce e o prostie fenomenala. Nu poti sa astupi gropi facand alte gropi. Randamentul nu e niciodata 100%

  Am luat-o de pe net gadindu-ma ca e libera de copyright dupa 70 ani (chiar asta parca e termenul, nu?)

 • N-am vazut ca ai mai raspuns 🙂

  Durata “de viata” a dreptului de autor difera de la tara la tara, pentru detalii vezi aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries'_copyright_length

  Problema e ca, in cele mai multe cazuri, termenul de dublat de altul legat de viata autorului. Cel mai sigur e sa verifici pe WIPO.

  Referitor la Grecia, repet, motivul pentru care tot este salvata nu are nici o legatura cu peticirea unei gropi folosind materialul din alta groapa. Pur si simplu daunele produse de eventuala cadere a Greciei ar fi mult mai mari decat sumele care sunt ingropate in salvarea ei periodica. Asa ca tanti Merkel baga periodic mana in buzunar si plateste.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta