Un pic frivol, un pic subtil

U

Catre Edith Gorgenyi

Pacific Palisade, Califrnia 1550
San Remo Drive
14 ianuarie 1950

Draga Domnisoara,

Scrisoare Dvs. este delicios de confuza si intr-adevar prea putin “concreta”. E greu sa raspunzi la ea, dar fiindca asteptati un raspuns, nu as vrea ca asteptarea sa va fie zadarnica si va multumesc pentru increderea, desigur cam vaga, pe care mi-o aratati mie, unui om batran, si care merge atat de departe, incat ma tutuiti. As vrea s-o fac si eu, mai ales fiindca imi scrieti ca sunteti frumoasa, dar sunt prea timid pentru aceasta. Cat despre mine, eu nu sunt deloc frumos si nu-mi place sa fiu fotografiat. Ma “zariti” mai usor, citind una dintre cartile mele – dar nu vreau sa afirm cu aceasta ca ele ar fi frumoase.

Aflu cu interes ca vreti sa deveniti actrita. Fireste, n-am nici cea mai mica posibilitate sa-mi dau cu parerea, daca aveti sau nu talentul necesar. Frumusetea singura nu este suficienta, chiar daca ea este un mare avantaj. Dar din scrisoarea Dvs. vorbeste o anumita vocatie constitutiva pentru teatru, un temperament indraznet, care ma face sa cred in talentul Dvs.

Mult noroc! Mult succes! – Sunteti de parere ca probabil primesc foarte multe exemplare de “asa ceva” ca scrisoare Dvs. Foarte multe primesc intr-adevar. Dar “asa ceva” mai rar.

Al Dvs,
Thomas Mann

——–
Scrisoare este adevarata. Am cules-o dintr-un Secolul XX vechi, din 1965. (BTW, oare au aparut scrisorile lui Thomas Mann intr-un volum in limba romana?)

Sa ni-l inchipuim pe Thomas Mann batran, avand 75 de ani in 1950, facandu-si corespondenta intr-o zi insorita in California, si dand peste scrisoarea unei tinere prostute care i se adresa probabil cu “Draga Thomas”. Sa ne inchipuim amuzamentul lui, dar si sentimentul magulitor de masculinitate care il cuprinde. Si sa zambim 🙂 Are si celebritatea avantajele sale, desi in cazul acesta mult prea tarzii.
Scena se lasa, al nostru Thomas revine in Elvetia, unde si moare in 1955. 
Despre  Edith Gorgenyi nu am gasit nimic in motoarele de cautare. Ramane in istorie cu aceasta scrisoare. Poate acum a si uitat ca i-a scris candva lui Thomas Mann. Sa speram ca trait o viata frumoasa (in America sau in Ungaria, habar nu am), ca acum este bunica si inca mai citeste din marii scriitori ai lumii.

About the author

8 comments

 • Draga Arise,

  Iti multumesc ca m-ai iluminat. De mult ma intrebam ce e aceea o scrisoare, insa acum am aflat de pe wikipedia datorita tie. Poate candva voi izbuti sa scriu si eu una. Inca nu imi este clar ce este acela un timbru si o semnatura. Poate ma ajuti.

  Al dumneavoastra,
  Catalin

 • De data asta din fericire nu am fost io cu commentul sulfuric…
  orikum e placut sa stii ca esti urmarit acut de piranha d’astia literati..Cata.te rog cauta in wikipedia la traducere”” si da un link pt domnu’/don’soara asta orto-lingvistic(a).
  Shi dupa..te rog..ai bunul simt si spune, odata pt totdeauna.ca tu nu esti Thomas Mann!

 • Nu mai zi mai d’astea..ca dup-aia iar ii sare supapa shi te pune sa incepi cu Monsieur sau cu Ma chere Josephine..si iar te-ntorci de unde ia venit…la wikipedia.Slava Domnului ca exista pt tolomaci ca noi…altfel noi cum am subzista?
  Nonshlantza Domne, non-sha-lan-tza!

 • Asta imi aduce aminte de Hasek. Care are o poveste despre un balamuc unde unul se credea sfintii Chiril si Metodiu si cerea doua portii de mancare. 🙂

 • Amandoi simultan? era stratagema de haplea.shi zicea de Sfinti pt ca credea ca asa evita refuzu..cum sa nu dai la sfant de mancare?
  E un film tare..cu un tip care are vreo 9 identitati in id sa multipla..shi pan la urma astia il vindeca, crezand ca i-au lasat-o numa pe aia de natura non-criminala in el…si in timp ce e scos din inchisoare, in masina, tipul tokmai gandeste cele mai savuroase fantezii criminale..eliminasera doar 7 din 9..big mistake!
  “Identity”, prod 2003 cu John Cusack..

 • Si Primal Fear ’96 (Norton & Gere). Personajul lui Norton e mai dat dracu pentru ca e constient de id-uri si jongleaza cu ele cum vrea muskii lui.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta