Numere

N

Am ascultat dimineata niste pastilute realizate de Simon Singh pentru BBC. Excelente ca informatie si ca realizare. Este fenomenal cum se pricep unii (BBC, National Geographic, Discovery) sa realizeze chestii ubercool din subiecte aride.

Cinci episoade de vreo 15 minute fiecare.

1. Despre numarul 23 miliarde. Adica cat s-a obtinut la licitatiile 3G din UK prin folosirea unul model de licitatie care sa maximizeze pretul oferit, model bazat pe teoria jocurilor a lui John Nash. (Angajati matematicieni, domnul Tariceanu! O sa maximizati veniturile la buget. Sau or sa mascheze treburile asa de bine de nu o sa se prinda nici cel mai destept ziarist.)

2. Despre un numar prim titanic de mare, din familia numerelor merseniene (2 la puterea Y minus 1 este prim). Aparent este si un program gen SETI numit GIMPS care computeaza distribuit in cautarea acestor numere, oferind si un premiu de 100 K.

3. Despre 74%, maximul de randamen care se poate obtine la organizarea unor sfere de aceasi dimensiune intr-un cub (organizare gen fagure – cea cubica da sub 55%). Problema se numeste conjectura lui Kepler , a fost pe lista lui Hilbert la inceputul secolului trecut, si a fost demostrata abia acum cativa ani.

4. Despre 7 – numarul de amestecari ale unui pachet de carti de joc pentru a genera o ordonare complet aleatoare. Povesti interesante despre cazinouri. Una care mi-a placut, cea despre niste matematicieni care bateau casa la ruleta prin calcularea zonei une urma sa se opreasca bila prin analiza computerizata a vitezelor bilei si rotirii ruletei (totul in timp real, in mediu de joc, cu niste computere ascunse in pantofi si pocnituri din degete).

5. Despre 4 si problema colorarii hartilor (patru culori sunt suficiente), care si ea a fost enuntata in secolul al XIX-lea dar s-a demostrat abia de curand prin reducerea cazurilor de analizat la un numar finit dar destul de mare si analizarea lor cu ajutorul computerelor.

Inca o data, cinste BBC pentru calitatea emisiunilor. Cum spunea si Friedman in editorialul de pe ultima pagina din Business Magazinul de ieri, secolul XXI va fi castigat de tara care produce prima energie nepoluanta. Si probabil aceasta tara va fii aceea care va investi cel mai mult in educatie (dar nu in mismasuri guvernamentare cum se intampla in Romania, ci investii care sa ajunga la beneficiari: copii, studenti, doctoranzi and so on) . Dar asta e alta poveste, nu ?

About the author

1 comment

  • ok..foarte fain intr-adevar
    Uite completarea shi cre ca dak mai descopar o sa continui acest lantz..dar nu aici..la mine pe blog..e bine uneori sa gandim in numere..pare mult mai frustrant asa, mult mai serios sau steel cold.shi are un impact neinterpretabil:
    -34.3 milioane de oameni in lume infectati cu HIV din care 24.5 in Africa(partea de sud, sub-Sahara);2.8 au murit in 1999 din care 2.4 in Africa
    -400.000 morti in razb civil in Somalia din ’98 incoace; 5.000 morti in dec 2004 din cauza tsunami-ului

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta